Ниските нива на магнезий повишават риска от дегенеративни заболявания

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Може ли дефицитът на магнезий да доведе до деменция, Паркинсон или болест на Алцхаймер?

магнезий деменция алцхаймер дегенеративни заболявания

Магнезият е ключов минерал, свързан със съня, облекчаване на тревожността и сърдечното сърдечно здраве. Скорошно проучване, публикувано в European Journal of Nutrition, прави изненадваща констатация за магнезия: хората с ниски нива на магнезий може да имат по-висок риск от хронични дегенеративни заболявания.

Въпреки че новото проучване е малко и изследователите трябва да научат повече за връзката, констатациите са напомняне защо магнезият е толкова важен за човешкия организъм.

 

 

Как ниските нива на магнезий увеличават риска от дегенеративни заболявания?

 

Тялото се нуждае от магнезий за много функции, но една от най-важните му задачи е поддържането на ензимите, необходими за копиране и възстановяване на ДНК. Въпреки това, ролята на магнезия в предотвратяването на увреждане на ДНК не е проучена много.

За да видят какво могат да открият, изследователи в Австралия са взели кръвни проби от 172 човека на средна възраст и са проверили нивата им на магнезий, хомоцистеин, фолат и витамин В12. Те също така търсят маркери за увреждане на ДНК.

Ключов играч в проучването е аминокиселина, наречена хомоцистеин, която се метаболизира от храната, която ядем. Високите нива на хомоцистеин в кръвта са свързани с повишен риск от увреждане на ДНК. Изследователите смятат, че увреждането може да доведе до невродегенеративни заболявания като деменция, болест на Алцхаймер и Паркинсон, както и дефекти на невралната тръба.

Резултатите от проучването показват, че участниците с по-ниски нива на магнезий имат тенденция да имат по-високи нива на хомоцистеин и обратно. Тези с по-високи нива на магнезий също изглежда имат по-високи нива на фолат и витамин B12.

Ниският магнезий и високият хомоцистеин са свързани с по-високи биомаркери за увреждане на ДНК, което според изследователите може да означава, че ниският магнезий е свързан с по-висок риск от увреждане на ДНК. От своя страна това може да означава повишен риск от някои хронични дегенеративни заболявания.

„Знаем, че магнезият е от съществено значение за нормалната репликация на ДНК и помага за образуването на антиоксиданти, така че има смисъл това проучване да установи, че магнезият предпазва ДНК от увреждане“, казва Маги Муун, регистриран диетолог от Лос Анджелис.

Муун казва още, че новото проучване „подчертава силата на магнезия, особено в комбинация с фолат и витамин В12, за понижаването на хомоцистеина, чиито високи нива са свързани със сериозни заболявания.

Маги Муун, регистриран диетолог от Лос Анджелис
Маги Муун, регистриран диетолог от Лос Анджелис

 

Колко магнезий трябва да си набавяме всеки ден?

 

Препоръчителната доза варира според възрастта и пола. Например, мъжете обикновено се нуждаят от около 400-420 милиграма на ден, в зависимост от възрастта. А жените се нуждаят от между 310 и 360 милиграма.

Обикновено можем да си набавяме достатъчно магнезий чрез храненето. Зеленолистните зеленчуци като спанак и зеле са отлични източници на магнезий, заедно с ядките и семената, особено бадеми, кашу и тиквени семки.

Добра идея е да се яде и мазна риба като сьомга и скумрия, както и млечни продукти като кисело мляко, които също допринасят за набавянето на важния минерал.

Някои от най-добрите хранителни източници на магнезий включват:

• Спанак

• Бадеми

• Черен боб

• Киноа

• Тиквени семки

• Авокадо

• Тофу

 

Кога трябва да се приема магнезиева добавка?

 

Понякога хората не могат да получат достатъчно магнезий от храната. Дефицитът на минерала може да причини симптоми като мускулни крампи, умора или неравномерен сърдечен ритъм. Хората с определени медицински състояния, като стомашно-чревни заболявания, диабет или алкохолизъм, често имат нарушено усвояване на веществото. В тези случаи може да се наложи хората да приемат добавки, за да поддържат нивата му в норма.

Спортисти или хора, ангажирани с интензивна физическа активност, също могат да се възползват от магнезиевите добавки, тъй като минералът помага за мускулната функция и възстановяване. По-възрастните хора може да имат намалена абсорбция и увеличена екскреция на магнезий, което може да изисква пиенето на добавка.

Важно е да знаете обаче, че няма само един вид магнезиева добавка, всъщност има няколко. Всеки вид се абсорбира и използва от тялото по различен начин – това се нарича бионаличност.

Например, магнезиевият оксид е много често срещан, но не се усвоява много ефективно от тялото. Магнезиевият цитрат, глицинат и малат са признати за едни от най-добрите варианти за усвояване, тъй като имат по-висока разтворимост и бионаличност.

Ако изпитвате симптоми на магнезиев дефицит, като мускулни спазми, умора или промени в настроението, говорете с личния си лекар.

Линк към изследването: https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-024-03449-0

Източници: https://www.verywellhealth.com; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *