Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Мъката при човек преминава през три етапа

Мъка – термин, който описва всички чувства, мисли и поведение през които човек преминава след като е преживял тежка загуба. Тежка загуба пък е термин, който може да се използва за описание на всяко събитие, което включва загуба /загуба на близък човек поради смърт, загуба на работа и т.н./ Начинът по който реагира човек, когато загуби нещо като например ако е починал негов близък зависи от отношението, което е имал с починалия, както и от собствената му личност и възпитание.

Мъката при хора загубили близък човек се увеличава по празници и годишнини, които напомнят за загубата. Важно е в такива моменти да се да се разграничи нормалната скръб от депресията. Има хора, които изпадат в депресия след тежка загуба на близък човек и се нуждаят от лечение.

Скръбта може да се разглежда, като борбата на един човек да поддържа емоционална връзка, като същевременно преживява реалността на загубата. Скръбта е процес, който трябва да завърши преди човек отново да се върне към нормалното си ежедневи. Изисква се преди човек да се върне към нормалния живот да преживее скръбта си и да започне живота си „отначало”.

Мъката обикновенно преминава през 3 етапа:

  • Първият етап  е на шок и недоверие,когато е трудно да се повярва, че близкият човек си е отишъл. Този етап може да продължи от няколко минути до няколко седмици.
  • Втория етап това е на остра мъка, която обикновенно трае от седмици до месеци и точно през този етап се заражда депресията. През този етап планирането на бъдещето може да е много трудно и тогава човек се нуждае от лекарска помощ.
  • Третият етап е известен като фаза на резолюция и може да се появи след месеци или дори след години.

Една реакция на скръб може да продължи до 12 месеца, но може да продължи и много по-дълго. Мъката и депресията са различни. Може един човек да скърби без да е изпаднал в депресия въпреки, че много от чувствата са сходни. Установено е, че около 33 на сто от опечалените хора имат депресивно заболяване, което трае до месец след загубата, а 15% от тях остават депресирани и след като еминала една година.

Симптомите, които показват, че един опечален човек е депресиран включват:

  • Силни чувства на вина, които не са свързани с тежката загуба.
  • Мисли за самоубийство.
  • Чувство за безполезност.
  • Подчертано бавен говори движения.
  • Продължителни халюцинации.

В такива случай подкрепата на семейството и приятелите е безценна. Добре е да изслушвате човекът, който не може сам да се справи с мъката си и да обсъждате неща, които той поиска. Ако установите, че не може да се справите сами и нещата не се подобряват тогава се обърнете към лекар-психиатър. Той може да ви помогне да се справите с депресията и да преодолеете завладялата ви мъка.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *