Изтръпването на ръцете: кога е опасно и на какви заболявания е симптом

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Изтръпването на ръцете най-често възниква при различни заболявания на периферната нервна система, неврологични заболявания, съдови патологии или наранявания

ръцете

Изтръпването на ръцете може да притеснява пациента само от време на време или да се комбинира с болка, мускулна слабост и промени в чувствителността.

Тези усещания обикновено се забелязват в областта на ръката или пръстите и включват едната или двете ръце.

Прояви

Изтръпването на ръцете се случва заради промяна в структурата на двигателните и сетивните части на периферния нерв. Негативно се влияе от автоимунни процеси, възпаления, тумори или наранявания.

Изтръпването на едната или двете ръце понякога се придружава и от:

• болка;
• повишена чувствителност на кожата;
• парене;
• сърбеж;
• изтръпване;
• конвулсии;
• трудности при мърдане на пръстите и др.

По-често се среща изтръпване на дясната ръка. Наблюдава се поради компресия на нерва при заемане на неудобно положение, хипотермия, вдигане на тежки предмети, професионални рискове или намаляване интензивността на кръвообращението.

Причини за изтръпването на ръцете

Понякога това състояние се наблюдава при здрави хора. Обикновено се усеща при прекомерна физическа активност и най-често се докладва от IT специалисти, масажисти, музиканти, козметолози, фризьори и др.

Има случаи, в които ръката изтръпва, ако човек по време на сън притиска нервните окончания и кръвоносните съдове. Усеща се „настръхване“, което постепенно изчезва след кратко загряване.

Следните състояния могат да станат патологични причини за такъв симптом:

1. Атеросклероза, при която има изтръпване и мравучкане на крайниците с нарушаване на тяхното функциониране.
2. Артериит на Такаясу – безпулсова болест, проявяваща се с дискомфорт и отслабване на ръцете поради развитието на възпаление на големите кръвоносни съдове.
3. Дисфункции на опорно-двигателния апарат и гръбначния стълб, когато ръцете изтръпват поради увреждане на цервикалната или гръдната област.
4. Заболявания на гръбначния мозък.
5. Промени в метаболизма.
6. Интоксикация.
7. Инфекция.
8. Сърдечни нарушения.
9. Радикуларен синдром, характеризиращ се с увреждане на нервите в цервикалния или гръдния отдел на гръбначния стълб.
10. Кръвоизлив. В този случай се получава изтръпване на едната ръка, ако се забележи хематом в съответната област.
11. Интервертебрална херния.
12. Начален стадий на мигрена.
13. Неврологични проблеми, включващи лакътния, радиалния или медианния нерв.
14. Недостатъчност на цереброспиналната циркулация.
15. Усложнения след операции.
16. Остеохондроза.
17. Перинатални травми.
18. Плексит на брахиалния плексус.
19. Полиневропатии със симетрично увреждане на горните крайници.
20. Последици от лъчетерапия.
21. Психо-емоционални разстройства.
22. Множествена склероза, когато поради увреждане на главния или гръбначния мозък ръцете или краката изтръпват.
23. Ревматоиден артрит, при който развитието на възпалителния процес и нарушаване структурата на ставите се провокира компресия на нервите.
24. Захарен диабет.
25. Аневризма, притискаща брахиалния плексус.
26. Синдром на скаленуса.
27. Съдови заболявания.
28. Сътресение на гръбначния мозък и др.

Каква диагностика се използва при изтръпването на ръцете

Само невролог може да установи точната причина за изтръпването на ръцете. Ако етиологията е увреждане на артериите или вените, тогава е необходима и консултация със съдов хирург.

Лекарят ще изслуша оплакванията, ще събере подробна анамнеза и ще прегледа пациента. Той ще измери пулса на засегнатия крайник, ще потърси признаци на възпаление или подуване и ще открие други симптоми.

Опитният невролог ще анализира силата на мускулите на ръката, целостта на рефлексите и степента на чувствителност.

Диференциалната диагноза включва и провеждане на електрофизиологични изследвания (ЕНМГ) за търсене на патологии на периферните нерви, мускулите и структурите на централната нервна система. Това изследване помага да се определи местоположението на лезията и нивото на разрушаване на нервния ствол.

За да се установи причината и местоположението на промените в съдовата проходимост, трябва да се извърши дуплексно сканиране на съдовете на засегнатия крайник. Този тест също така помага за идентифициране на признаци на артериита на Такаясу, облитериращ тромбангиит, артериална оклузия или скален синдром.

Магнитно-резонансното изображение (ЯМР) играе важна роля за изясняване на подозираната диагноза, благодарение на което лекарят може да идентифицира междупрешленна херния, да открие остеофити или изпъкналост, патологични промени в гръбначния стълб, мозъка или гръбначния мозък, както и промени в меките тъкани или структури на брахиалния плексус.

В някои случаи може допълнително да се използва компютърна томография (CT) или радиография

Пациентът трябва да се подложи на тестове за съответните инфекции, автоимунни процеси или за диагностициране на метаболитни патологии.

Лечение

Консервативните подходи към лечението включват използването на нестероидни противовъзпалителни средства, както и специални лекарства за борба с неврологичните заболявания. Ако е необходимо, се предписват и специални медикаменти за премахване подуването на тъканите.

За да се отървете бързо от симптомите на изтръпване, дължащи се на тунелни синдроми или гръбначни лезии, лекарят може да предпише блокада под ултразвуков или рентгенов контрол. Такива инжекции служат не само за облекчаване на болката и изтръпването, но и за премахване на основната причина за заболяването, като локално намаляват възпалението и подуването на нерва. При по-изразени изменения в нерва се използва импулсна радиочестотна аблация на нерва, която позволява безопасно и дълготрайно прекъсване на поредицата от болкови импулси по нервния ствол.

Ако заболяването е хронично и причинява тежко страдание на пациента, тогава се предписват антидепресанти или седативи.

Когато се забележи изтръпване на пръстите, се предписват и лекарства за подобряване на мускулния тонус и премахване на конвулсиите.

Наличието на симптоми на увреждане на съдовата система изисква използването на лекарства за разреждане на кръвта.

Понякога, както е предписано от лекуващия лекар, може да се приложи физиотерапевтично лечение с използване на силно индуктивно магнитно поле (SIS терапия), електрически токове и терапия с ударна вълна. Терапевтичните упражнения и рехабилитацията играят важна роля за възстановяването.

Ако терапевтичните методи на лечение са неефективни, е показана операция, чиято цел се определя от същността на идентифицираното заболяване. Обикновено се препоръчва отстраняване на ракови тумори, остеофити или белези, освобождаване и възстановяване на нерва при тунелен синдром, отстраняване на херния на междупрешленните дискове и други хирургични интервенции в зависимост от причината за заболяването.

Кога изтръпването на ръцете е опасно

От всичко, което сте прочели до тук, навярно разбирате, че темата за изтръпването е сложна, но важна. Освен това често е трудно за лекарите да предписват нещо различно от нестероидни противовъзпалителни средства или успокоителни при такъв симптом.

В 40% от случаите не се открива нищо. Изтръпването варира. Може да изтръпне тила, да изтръпне едната ръка или част от нея и всичко това да е съпроводено с други симптоми.

Сред причините, които могат да доведат до изтръпване на крайниците, могат да се прибавят и лимфом, някои видове рак и СПИН

Особено трябва да се внимава с млади жени, чиито ръце внезапно изтръпват, като заедно с това има и нещо нередно с очите им. В такава ситуация трябва спешно да се отиде на лекар, тъй като това може да е множествена склероза.

В 90% от случаите причината за изтръпване на ръцете е тунелен синдром, когато се притискат нервите в областта на ръката. Ако внезапно проблемът е в двете ръце, трябва също да се потърси къде се притиска нерва. Например, може да се появи в горната част на гърба, лакътя или рамото.

При синдрома на карпалния тунел жените трябва да проверят щитовидната жлеза: в почти 30% от случаите в такава ситуация се открива намалена функция на щитовидната жлеза.

Най-често от синдром на карпалния тунел страдат хората, които работят на компютър, шофьорите на камиони и плетачите

Понякога причината за изтръпване на крайниците се крие в нервната система, когато човек е емоционално нестабилен. Това важи особено за истерията. Ако краката ви изтръпнат, това може да се дължи на прищипани нерви в долната част на гърба.

Някои лекарства също причиняват подобен симптом – редица антибиотици, например. И не трябва да забравяме за такива негативни ефекти от пиенето на алкохол и тютюнопушенето.

СПОНДИ ГАРД: При дискомфорт на опорно-двигателния апарат

По материали на: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *