Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Хигрома на ръката: симптоми и лечение с природни средства

Хигрома е кистозна формация, която представлява малка, изпълнена със синовиална течност торбичка

хигрома

Най-често при хигрома бурсата (торбичката) е пълна с мукозно-серозно съдържимо с вискозна консистенция. Принадлежи към доброкачествените тумори.

Медицината не може ясно да обясни защо възниква това заболяване. Основните причини за развитието на кистозна хигрома са:

• систематична физическа активност;
• нелекувана травма;
• възпаление на ставите;
• наследствено предразположение.

Най-често засегнатите области са ръцете и китките. По-често от други това заболяване се среща при хора, чийто физически труд е пряко свързан с действията на горните крайници: шивачки, музиканти, секретарки, програмисти. В този случай кистозната хигрома на китката причинява болка по време на движение на ръцете и друга физическа активност.

Хигрома може да се образува и на крака, на дланта, на пръста на ръката или крака, на колянната става или под капачката на коляното. Тази формация, намираща се на тялото, може изобщо да не притеснява човек за дълго време. Често хората живеят с нея през целия си живот, без да изпитват никакъв дискомфорт. Но понякога хигромата може да причини болка в онези части на тялото, където се е образувала.

Хигрома: симптоми на заболяването

Както бе споменато по-горе, признак на заболяването е образуването на леко изпъкнала област с кръгли очертания, по време на палпация, чието съдържание се усеща меко като желе. Този симптом може да остане същият в продължение на много години.

При някои пациенти туморът става по-голям с течение на времето и може да бъде болезнен. Освен това движението е затруднено.

Методи за диагностика и лечение на кистозна хигрома

Човек, който забележи такава формация по тялото си, трябва да отиде в болницата за съвет от специалист, а не да се опитва да я махне сам. Преди всичко трябва да се установи точната диагноза, за да се изключи злокачествената природа на образуването, както и абсцес. В допълнение, диагностицирането на хигрома на ранен етап ще позволи да се лекува с по-щадящи методи и да се избегне хирургическа намеса.

Ако заболяването се открие навреме, тогава лечението му включва използването на физиотерапевтични процедури: ултравиолетово облъчване, електрофореза, калолечение, парафинови апликации, топлинна терапия.

При напреднал тумор и при нагнояване образуванието трябва да се пробие и събралата се течност да се изсмуче, като се вкарат специални антибиотици и хормони. След това мястото трябва да се превърже стегнато. Хирургичното отстраняване на хигрома ще бъде ефективно само ако пациентът дълго време отказва физическия труд, който е причинил образуването на тумора.

Помощ от алтернативната медицина

Дори ако получената кистозна хигрома не причинява дискомфорт, тя изглежда неестетично. Затова е и съвсем нормално човек да иска да се отърве от нея. В това може да помогне традиционната медицина, която предлага много рецепти за лечение на хигрома.

Спиртен компрес

Вземете марля с такъв размер, че напълно да покрие туморната формация, бинт и спирт, разреден до 60 градуса. Напоете марля със спирт, наложете я върху подутината и я превържете стегнато. Увийте компреса отгоре с плътна кърпа или найлонов плик и оставете за няколко часа, като се опитате да не мърдате през това време. Правете компреса два поредни дни, след което направете почивка от два дни и продължете докато не изчезне.

Борова отвара

Съберете около два килограма млади борови клонки, сложете ги в тенджера и залейте с топла вода, така че да покрие клоните с 3-4 сантиметра. Варете ги двадесет минути, след което изсипете бульона в отделен съд. Приготвя се тесто от брашно, мая, сода и вода (както за хляб), но без да чакате да втаса. Оформя се кора и се пече във фурната.

Увийте болното място с бинт и го залейте с приготвената гореща борова отвара. Тази отвара може да се използва още няколко пъти, като се загрее предварително до 38 градуса. След това разрежете горещия хляб по дължина и нанесете трохите върху издутината, така че краищата му да надхвърлят тумора с два сантиметра. Закрепете плътно с бинт и оставете да действа за една нощ.

Лосион от жълтурчета

Затопля се мястото, където има хигрома, като това може да стане с гореща вана. Изстискайте сок от 200 грама свежи жълтурчета, предварително счукани. Навлажнете обилно марля в получения сок и я наложете върху образуванието, стегнете компреса с бинт и отгоре го увийте с полиетилен. Оставете го цяла нощ. Правете компреса три последователни дни, след това направете почивка за два дни. Започнете отново след почивката, и така докато не изчезне.

Зелев лист

Тази рецепта е подходяща за лечение на хигрома на колянната става. Вземете лист от младо бяло зеле, намажете едната страна с мед и го наложете върху болното коляно, след което го завържете с вълнена кърпа. Дръжте компреса два часа. Правите процедурата пет пъти на ден, като използвате всеки път нов лист. Така скоро ще се отървете от хигромата.

Червена глина

Разтворете чаша суха червена глина в сто грама топла вода, добавете две супени лъжици морска сол към сместа и разбъркайте всичко. Нанесете получения продукт върху тумора и увийте здраво проблемната зона с бинт. Когато глината изсъхне, навлажнете превръзката с топла вода. След като държите глината един ден, направете двучасова почивка и повторете същата процедура отново. Хигромата трябва да спре да ви безпокои след около десетина дни.

Предотвратяване на заболяването

В случай на кистозна хигрома, която е наследена, превантивните мерки едва ли ще помогнат, но можете да се предпазите, като следвате тези препоръки:

• Ако едни и същи стави са подложени на някакво натоварване, опитайте се да разпределите тежестта по-равномерно;

• Когато извършвате физически упражнения, използвайте еластични бинтове или бинтове, специално предназначени за фиксиране на ставите;

• Ако получите нараняване, не го пренебрегвайте, а се консултирайте с лекар, който ще ви предпише подходящо лечение.

Източник: steptohealth.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *