13 причини от всекидневието изцеждат силите ни. Вижте как да се справите с умората

Нямате достатъчно енергия, въпреки че спите достатъчно и спортувате? Предлагаме един вид тест, който ще ви помогне да установите причините за изтичане на енергията ви. 

Спите достатъчно, правите енергийни упражнения и спортувате, но често чувствате умора? До вечерта нямате абсолютно никаква енергия нито за семейството си, нито за себе си. Има причини за това явление. Предлагаме ви прост тест, който ще ви помогне да определите причините за изтичане на енергия ви.

    Какво „изцежда“ силите ви? На какво се дължи тази умора?

  • Клюки, оплаквания, осъждане на другите.
  • Въвличане в чужди ситуации, в негативни събития.
  • Фокусирате се върху проблемите.
  • Съпротивлявате се.
  • Засядате в ума си.
  • Дългосрочно потискате негативните си емоции.
  • В тълпата сте, особено в негативна.
  • Общувате с хора хленчещи, с „жертви“, с манипулатори.
  • Занимавате се с обиди, с претенции.
  • Незавършени гещалти (постигане на цялост).
  • Занимавате се с неща, които не са ваша работа.
  • Телевизия, интернет, социални мрежи.
  • Кавги, дългосрочен конфликт.

Наблюдавайте се няколко дни, записвайте как прекарвате времето си. Какво ви прави щастливи, какво ви натъжава. Сравнете вашите бележки с нашия списък. Следващата стъпка е да елиминирате „изяждащите” вашата енергия фактори.Ако клюкарствате, ако съдите някого или бъдете въвлечени в такъв тип разговор, вие ще изтощите енергията си. След такива разговори човек се чувства уморен и празен. Помислете защо имате нужда от такава комуникация. Това прави ли ви щастливи?

1. Заменете токсичната комуникация с конструктивна

Насочете разговора в друга посока и не подкрепяйте подобни разговори. Ще откриете колко енергия освобождавате, която може да се използва за вашето развитие, няма да чувствате умора и стрес. Вместо да се оплаквате, помислете как можете да разрешите проблема си. В крайна сметка, концентрирайки се с ожалване върху проблем, вие само увеличавате неговия мащаб.

  1.  Въвличате се в чужди ситуации, в негативни събития

Неспособността да защитите личното си пространство и да поддържате благоприятно вътрешно състояние се отразява на емоционалното ви състояние. И съответно – отразява се негативно на енергийния ви ресурс.

В обществото е прието да се проявява съчувствие към нуждаещите се, към хората в беда. И това наистина така трябва да бъде. Но не ни научиха как да го правим правилно. По някаква причина се смята, че да се потопите с главата надолу в проблема на някой друг и да започнете да страдате заедно с него е точно това, което означава съчувствие и съпричастност.

Но ако всички наоколо започнат да страдат, ще му стане ли по-леко на страдащия? Много по-важно е да поддържате вътрешен баланс, хармония и да оказвате помощ от състояние на пълнота. Така ще донесете повече полза на човека, на когото искате да помогнете.

Има една категория хора, които са много чувствителни към всичко, това са емпатите. Ако сте от тях, трябва съзнателно да се научите да защитавате вътрешното си пространство. Не позволявайте да се потопите напълно в мъката на някой друг, научете се да се спирате навреме. В противен случай постоянно ще усещате ужасна умора.

      3. Вторачвате се върху проблема

Преживявате една и съща ситуация отново и отново – това ви причинява ужасна умора. Мислено минавате през това кой какво е казал, какво сте отговорили, какво сте могли да отговорите и защо не сте отговорили по този начин. И какво ще се случи сега. Тази умствена дъвка те засмуква. И вече си изтощен. Хората погрешно вярват, че ако мислят упорито за проблема си, могат да намерят решението му. Всъщност тези мисли ви закопават още повече, увеличават преживяванията ви и съответно отнемат силата ви. Вместо това – фокусирайте върху решението.

  1. Съпротива

Всяко съпротивлявяне отнема много енергия, причинява умора. Например, трябва да направите нещо важно, но не искате. Вие се съпротивлявате. В резултат на това губите време за маловажни действия, докато важните неща остават несвършени. Изтощени сте и отново имате чувство на неудовлетвореност заради това, което трябвало да се направи, но не е направено. Спомнете си какво ви причинява такава съпротива, какви действия. Защо не дават резултати?

Съпротивата е вътрешен конфликт. Част от вас се съпротивлява на вашето решение. Опитайте се да разберете защо.

  1. Зацикляне в ума

Много енергия се изразходва за големия мисловен процес. Ако този процес е неконтролиран, тогава не е изненадващо, че може да се почувствате уморени. В същото време можете да нямате голяма физическа активност, а да се изморите само от безкрайното бърборене в ума си.

Така че контролирайте мислите си. Не можете да контролирате какви мисли нахлуват в главата ви, но можете да изберете кои мисли да запазите. Оставете в главата си само тези мисли, които ви правят по-щастливи, по-продуктивни, които ви движат напред, които ви озаряват.

    6. Дългосрочно потискане на негативните емоции

Всеки знае, че е нежелателно да си стоварваме негативните емоции върху други хора. Ето защо хората често сдържат емоциите си. Външно проблемът изглежда решен, човекът изглежда спокоен и най-важното – приличен. Но емоциите не изчезват. Вътре бушува буря, която изтощава, отнема силата и създава болести.

  1. В тълпа, особено – негативна

Повечето хора могат да усетят настроението на друг човек, особено ако той не е на себе си. Когато се съберат много такива хора – на митинг, футболен мач и така нататък, тогава този енергиен хаос може да ви унищожи, ако не сте подготвени и не знаете техники за енергийна защита. Понякога е трудно да се възстановите веднага след като сте били в тълпата. Загубата на енергия може да бъде придружена от главоболие и физически неразположения.

  1. Общуване с хленчещи, с „жертви“, манипулатори

Има хора, с които се чувстваш комфортно. А има и такива, заради които се изтощаваш. Вие, като възрастен съзнателен човек, избирате с кого да общувате и за какво. Ако има такива хора във вашата среда сведете до минимум комуникацията с тях. А ако това не е възможно, научете се да направлявате разговора и внимателно да го преместите в неутрална посока.

  1. Жалби, претенции

Когато човек е обиден, повечето му мисли са заети с тази обида. Преживявайки ситуацията отново и отново, той страда. Често не може да се концентрира върху ежедневните си задачи, работоспособността и енергийните му нива спадат. Можете да говорите дълго за това каква вреда причинява обидата, каква „полза“ носи на обидения човек, но тази статия е за причините за липсата на енергия. Ако за вас е важно да се научите как да я запазите, ще намерите силата да простите на нарушителите, да премахнете претенциите си към други хора.

  1. Незавършени гещалти

Незавършените минали връзки отвличат енергията ви от настоящето и фокусират вниманието ви не върху целите ви, а върху миналото. Намерете сили в себе си и оставете миналото в миналото. Изправете се пред истината, премахнете илюзиите. И ако след това все още вярвате, че има надежда за среща, направете първата крачка и оправете нещата с човека. Без значение как ще завърши разговорът, той ще ви помогне да го прекратите или да започнете нов етап от връзката. Но във всеки случай ще спрете да живеете в миналото или с напразни надежди. Ще върнете лъвския пай от енергията си и ще я насочите към наистина ценни цели.

11. Занимавате се с чужди дела

Когато човек няма собствени цели и приоритети, той е лесен за манипулиране, непрекъснато се блъска от едната стена в другата. Или приятел ви кани да се присъедините към него на пътуване някъде по работа. Или детето ви моли за помощ с домашните, когато самото то може да се справи с тази задача. В резултат на това се разпилявате за много малки неща, за делата на други хора и отговорности, но не вършите своите. И дори да ви остане време, вече нямате сили дори да помислите какво бихте искали.

Понякога това се прави умишлено, тъй като човек не иска да решава сам проблемите си, които изискват решителност и напускане на зоната на комфорт. В резултат на това той губи енергия, а досадната умора служи като извинение за непостигане на собствените цели и задачи. Ако това звучи като за вас, спрете се и помислете какво искате от този живот. Мечтата през целия ви живот е била да решавате проблемите на другите ли? Какво ще кажете за собствените си желания?

  1. Телевизия, интернет, социални медии

Интернет, социалните медии и телевизията са истински крадци не само за времето, но и на вашата енергия. Но вие не знаете как да ги оставите навреме и да се заемете със своите дела.

Има толкова много вицове за това в интернет… Честно, колко време прекарвате в социалните мрежи? Не говорим за телевизията. Много съвременни съзнателни хора отдавна са я изоставили. Вашата емисия в Instagram често ли се проточва? „Влязох за минута и не усетих как мина цял час“. Направете си експеримент, запишете през деня колко време сте прекарали в социалните мрежи и в интернет. Тази цифра ще ви изненада.

Разбира се, изобщо не трябва да си забранявате да влизате там. Отделете определено време на ден, когато можете да влезете в социалните мрежи, да сърфирате в интернет или да гледате телевизия. Например 1 час на ден, в зависимост от това колко сте заети.

   13. Кавги, дългосрочен конфликт

Омразата и гневът към друг човек не само отнемат енергия. Те я разрушават отвътре. Всичко това ви причинява умора, стрес и болести. Спрете да влагате енергията си в раздори, покажете сила, мъдрост и сложете край.

Може да изглеждаш слабак в очите на опонента си (а това всъщност не е така), но ще се спасиш!

Източник: econet

Глобал Хелт ДЕРМАТИЛ – помага при сърбежи, екземи, напукване, дерматити, раздразнения на кожата

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *