Карането на колело предпазва от болки в коленете и артрит

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Хората, които редовно карат колело, имат по-малък шанс за развитие на болки в коленете или артрит в коленните стави с напредване на възрастта, показва ново проучване.

каране на колело при артрит и болки в коленете

Карането на велосипед не е просто добра кардио тренировка. Ново проучване предполага, че може също да помогне за предотвратяване на болки в коленете и артрит.

До средна възраст хората, които често карат колело, са имали 17% по-малка вероятност да изпитат болки в коляното и 21% по-малко вероятно да развият симптоматичен артрит в колянната става, според резултатите от проучване, публикувано в Medicine & Science.

„Естествената история на остеоартрита е много дълга, което затруднява проследяването на различните упражнения, които ще правите през целия си живот, както и тяхното въздействие върху здравето на ставите“, казва водещият автор на изследването, д-р Грейс Ло, доцент по имунология, алергии и ревматология в Baylor College of Medicine в Хюстън.

Остеоартритът, най-често срещаната форма на артрит, може да се развие в едното или двете колена с напредване на възрастта, причинявайки симптоми като болка, подуване и скованост в колянната става. Някои хора имат леки симптоми, а други могат да изпитат подуване и болка, които затрудняват извършването на ежедневни дейности.

д-р Грейс Ло, доцент по имунология, алергии и ревматология в Baylor College of Medicine в Хюстън и водещ автор на изследването

 

Упражненията с ниско натоварване помагат при остеоартрит на коляното

 

Няма лек за артрит на коленните стави, но лекарите често съветват хората да се стремят към упражнения с ниско натоварване като колоездене, плуване или ходене и да избягват дейности с голямо натоварване като бягане или тенис. Досега обаче не беше ясно кое упражнение с ниско натоварване може да бъде най-добро за насърчаване на здрави коленни стави.

За новото проучване изследователите са се фокусирали конкретно върху потенциалните ползи от колоезденето. Учените попитали повече от 2500 души дали са карали колело през четири периода от живота си: 12 до 18 години, 19 до 34 години, 35 до 49 години и 50 и повече години.

След това изследователите са направили рентгенови снимки на участниците, за да потърсят доказателства за артрит на коляното, известен също като радиографски остеоартрит. Участниците също така са описали всяка болка в коляното, която са изпитали, позволявайки на учените да идентифицират хора, които са имали това, което е известно като симптоматичен рентгенографски остеоартрит.

„Проучването разкри, че хората, които са карали колело във всеки момент от живота си, съобщават за по-малко болка в коленете, отколкото тези, които никога не са карали колело“, казва д-р Ло в изявлене. „Нещо повече, тези, които са карали колело и са го правили през различни възрастови периоди през целия си живот, съобщават за много по-малко случаи на артирни болки.“

 

Колоездене при остеоартрит на коляното

 

Колоезденето може да помага заради факта, че остеоартритът е свързан със загуба на мускулна маса, мускулна функция и нива на физическа активност, както и потенциално натрупване на телесни мазнини, казва д-р Джъстин Кео, доцент и заместник-декан по изследванията към факултета по здравни науки и медицина в университета Бонд в Робина, Куинсланд.

д-р Джъстин Кео, доцент и заместник-декан по изследванията към факултета по здравни науки и медицина в университета Бонд в Робина, Куинсланд
д-р Джъстин Кео, доцент и заместник-декан по изследванията към факултета по здравни науки и медицина в университета Бонд в Робина, Куинсланд

„Такива промени правят по-трудно ангажирането с ежедневните дейности и могат да доведат до повишено натоварване на колянната става по време на дейности като ходене, изкачване на стълби и клякане“, обяснява д-р Кео.

„Колоезденето и други форми на упражнения могат да намалят свързаната с остеоартрит загуба на мускулна маса, мускулна функция и физическа активност.

Дори ако вече имате болка, свързана с остеоартрит на коляното, не е твърде късно да започнете, съветват експертите.

Укрепването на мускулите около ставата ще помогне за намаляване на стреса и би трябвало да помогне при болка от остеоартрит. Разбира се, карането на колело няма да премахне артрита, който вече е там, но ще помогне за по-бавното му задълбочаване и болките в коленете.

Линк към изследването: https://journals.lww.com/acsm-msse/abstract/9900/bicycling_over_a_lifetime_is_associated_with_less.512.aspx

Източници: https://www.everydayhealth.com; https://www.freepik.com/

Движете се отново с Артромин!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *