Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Когато хремата се превърне в синузит!

Това е основният негативизъм, до който води баналната хрема, която хващаме през зимата. Вирусната агресия, често дава начало на повторна бактериална инфекция на синусите. А в повечето случаи хремата и синузитът са безобидни. Единствено трябва да се наблюдават внимателно, ако продължат по-дълго време. Ето и няколко съвета…

От хремата до синузита: от вирусната към бак­териалната инфекция

Вирусните агресии смущават дейността на лига­вицата, като я правят податлива на бактериално разпространение. И синусите бидейки съвсем малки кухини, се запълват лесно и водят до бактериална инфекция. Ето така една не дотам добре лекувана хрема, може да се превърне в синузит.

Обикновената хрема при здрав човек не се ле­кува систематично. Тази безобидна инфекция при нормални обстоятелства изчезва до 7-8 дни. Все пак може да се прибегне до т.нар. симптома­тични лекарства (за течащия нос, главоболието, температурата, болките в зъбите или челото), особено за отпушване на носа. Обратно, при хората със занижена имунна защита, диабет или сърдечно-съдова болест, хремата трябва да се лекува систематично, поради по-високия риск от бактериално усложнение.

Синузитът

Що се отнася до синузита, трябва да различаваме острия от хроничния синузит. Първият се дължи най-вече на зле лекувана хрема. Ето защо е пре­поръчително да се консултирате, ако хремата упорства. В редки случаи хремата може да дове­де до по-сериозни усложнения: отити, бронхити, пневмонии, менингити. Срещу хремата антибио­тиците са излишни. Но те могат да се изпишат от лекар при диагностициран синузит.

Хроничните синузити, онези, които са с про­дължителност по-голяма от три месеца или се случват по-често от три пъти годишно, често се дължат на инфекция на зъбите, на полипи на нивото на синусите, на болести на лигавицата, които могат да бъдат причинени от алергии, пушене (активно или пасивно) или рефлуксна болест на стомаха. Лечението трябва да е спе­цифично.

Как да се предпазим от синузита?

    • В стаите вкъщи и залите на работното място следете температурата да не е по-висока от 19 градуса и въздухът да не е много сух. Използвай­те овлажнители, ако е необходимо.
    • Когато навън е студено и влажно, излизайте с шапка и шал, за да предпазите главата и носа.
    • Духайте си носа правилно (първо едната, по­сле другата ноздра) и учете децата си да си чис­тят носа по същия начин.
    • Използвайте морска вода при хрема, за да от­пушите ноздрите и изчистите секрета.
    • Ако хремата упорства, консултирайте се с ле­кар, за да избегнете усложненията.
    • И накрая НЕ на цигарите и на пасивното тютю­нопушене. Децата, изложени на цигарения дим на своите родители, са застрашени сериозно от възникване на синузити.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *