Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Стволовите клетки – илюзии и реалност 2

Универсални са собствените клетки от костен мозък

Тема с продължение…

Попадайки в поразеното от инфаркт сърце, те се преобразуват в клетки на сърдечния мускул…
Друг път и начин е да използваме собствените си стволови клетки. Както вече споменахме, тях ги има практически във всички тъкани: в костния мозък, в мастната тъкан, в кожата, черния дроб, сърцето, червата… Благодарение на тях заздравяват рани и се възстановяват увреждания. Така например стволовите клетки от мастна тъкан са способни да се диференцират в нервни, мускулни, костни, в клетки на кръвоносните съдове. Най-универсални са стволовите клетки от костен мозък. Те могат да послужат за получаване на костни, хрущялни, мускулни, мастни, кожни, нервни клетки. От тях могат да се извлекат клетки за различни органи, както и за кръвта.
Попадайки в поразеното от инфаркт сърце, те се преобразуват в клетки на сърдечния мускул. Или пък – в поразения от инсулт главен мозък се превръщат в неврони. Това откритие действително е пробив, защото става дума за собствените клетки на човека и затова рискът от отхвърляне се свежда до нулата.
И накрая, съществува още един важен източник на стволови клетки – те могат да бъдат извлечени от пъпната връв, а след това запазени в специална криобанка – така могат да бъдат запазени десетилетия. И ако, не дай си Боже, някой ден детето заболее и му е нужно лечение, гарантирано подходящите за него клетки ще му бъдат подръка. Tук е мястото да споменем, че тази процедура е скъпа и засега могат да си я позволят малцина.
ВНИМАНИЕ!
Смята се, че с възрастта стволовите клетки в нашия организъм стават все по-малко и изгубват способността, си към размножаване и диференциране – именно затова колкото повече остаряваме, толкова по-трудно заздравяват раните ни. Може и да изглежда, че решението на този проблем е пред очите ни: вземат се стволови клетки, размножават се и пак се връщат в организма. Да, ама не!И тук има препъникамъче: в процеса на нееднократно делене стволовите клетки губят своите свойства и въобще могат дори да мутират. Учените сега усъвършенстват тази технология.

Тема с продължение…

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *