ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Имунната система не само защитава от инфекции…тя стои в основата на широк набор от болести

  • Освен това се установи, че имен­но имунната система има голямо значение за трансплантацията на тъкани, органи и клетки. Това твърди проф. д-р Елисавета НАУМОВА – национален консултант по клинична имунология и ръководи­тел на Национална публична донорска банка за стволови клетки и костен мозък.

„Има частица истина в сен­тенцията, че имунната система пази от болести, но и разболява“ – признава проф. Наумова. – Тя затова е система, защото има свои органи, тъкани, клетки и хормони. А имунологията е комбинация от медико-диагностична дисциплина и клинична дисциплина. Клиничната иму­нология е основна медицинска специалност. Дори бих казала, че е интердисциплинарна об­ласт, защото стои в основата на механизмите на голяма част от заболяванията и обединява по-голяма част от дисциплините, от педиатрията и вътрешните болести. Затова е много важен тесният контакт между всички специалисти, когато става дума за диагностика на едно заболява­не – обяснява проф. Наумова. Тя споменава един любопитен факт – че голяма част от пациентите, на които не може да се постави диагноза от тесния специалист, ги пращат при имунолог, за да намери всъщност причината за тяхното страдание. „Преди години, когато бях студентка – споделя тя, – и когато не можеше да се постави диагноза, болните се пращаха при невролог и се казваше, че симптомите са на нервна почва. Сега казват – имате проблеми в имунната система. Но всичко това е преплетено, разбира се, всичко има отноше­ние към основното заболяване. Наистина трябва да се намери лекар, който да има търпението и познанията, разбира се, за да може да обхване всички симптоми и поне да насочи пациента – при специалист, за изследвания, да обобщи също резултатите“ – казва още проф. Наумова.

ВНИМАНИЕ!

Никога не е излишно да се направи имунологичен статус и тогава да се види в каква посока ще тръгнат нещата Колкото по-рано се диагности­цира нарушение в имунната система, толкова по-лесно може да се повлияе съответно на това състояние и да се предотвратят усложнения. Не забравяйте, че автоимунните заболявания също са дефект в имунната система – при тези състояния тя започва да разпознава своите клетки като чужди и съответно да реагира агресивно.

ПРОФ. НАУМОВА ХВЪРЛЯ СВЕТЛИНА И ВЪРХУ ЕФЕКТА ОТ ТРАНСПЛАНТАЦИЯ НА СТВОЛОВИ КЛЕТКИ

Тя твърди, че транспланта­цията на тъкани, органи и клетки и особено трансплантацията на стволови клетки според нея е много бързо развиваща се и изключително модерна наука. „Напоследък тенденция е регенеративната медицина, в която се правят много опити и работят много колективи – споделя с ентусиазъм проф. Наумова. – И допълва, че използването на стволови клетки именно за въз­становяване. на костния мозък е рутинен начин за лечение на злокачествени хематологични и някои незлокачествени, някои генетични, както и имунодефицитни състояния“. Тя дори съветва всички майки да дадат кръв от пъпната връв, която се съхранява в обществената банка за стволови  клетки и може да бъде използвана за в бъдеще.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *