Настръхването може да е аларма за опасни заболявания

Кога настръхването трябва да ви накара да отидете на лекар?

настръхването

Настръхването е появата на дребни пъпчици в основата на космения фоликул. Лекарите наричат ​​това явление „пилоерекция“. Рефлексът, който води до появата на „кокоша кожа“, възниква в отговор на външни влияния (студени, приятни или неприятни тактилни усещания) или на интензивни емоции – страх или вълнение. Под въздействието на тези фактори се стимулират нервните окончания, които са отговорни за свиването на мускулите на космените фоликули. Те „повдигат“ космите по тялото – така се появява настръхването.

Какви са възможните причини за настръхване?

На най-елементарно ниво, настръхването може да ви помогне да се стоплите. Когато ви е студено, мускулните движения, които могат да предизвикат настръхване, също ще затоплят тялото.

Докато тялото се загрява, настръхването бавно ще започне да изчезва. Същото важи и за телесни натоварвания, които могат да предизвикат настръхване, като например движение на червата. След движение на червата настръхването ще изчезне.

Настръхване, причинено от емоция

Когато изпитва екстремни емоции, тялотo реагира по различни начини. Два често срещани отговора включват повишена електрическа активност в мускулите точно под кожата и увеличена дълбочина или тежест на дишането. Тези два отговора изглежда предизвикват настръхване.

При тези отговори може също да забележите изпотяване или увеличаване на сърдечната честота. Интензивните емоции и свързаните с тях реакции могат да бъдат предизвикани от това, което мислите, чувате, виждате, помирисвате, вкусвате или докосвате.

Настръхването също така се свързва със състояние на чувство на емоционално докосване по радостен или тъжен начин. Понякога може да са и двете едновременно.

Едно проучване предполага, че гледането на социални стимули, като емоционален разговор между актьори във филм, е по-тясно свързано с настръхването, отколкото простото чуване на нещо, като например песен, която е емоционално докосваща.

Понякога обаче то може да е симптом на заболявания, които засягат периферните нерви (т.нар. полиневропатии от различен произход – диабетни, алкохолни, автоимунни, инфекциозни и др.).

В кои случаи настръхването трябва да ви накара да се консултирате със специалист?

Накратко: трябва да посетите лекар, ако:

• „настръхванията“ се появяват твърде често и не изчезват дълго време;
• „пълзят“ само по краката;
• парестезията е придружена от болка и изтръпване на крайниците.

Тези симптоми могат да бъдат причинени от:

• метаболитни нарушения;
• недостиг на витамини;
• фоликуларна хиперкератоза (фоликуларната хиперкератоза е удебеляване на горния рогов слой на кожата, което прилича на обрив.);
• синдром на неспокойните крака (неустоимо желание да движите краката, когато сте в покой);
• хипопаратироидизъм (рядко заболяване, което възниква поради дефицит на паратиреоиден хормон. Характеризира се с крампи и изтръпване на крайниците);
• разширени вени;
• атеросклероза.

Ето и професионалното мнение на ендокриноложката д-р Елена Киселева.

Д-р Елена Киселева

Ако усещането за „пълзене“, мравучкане и настръхване се появява често и без явна причина, първо се препоръчва да се консултирате с личния лекар. Също така е препоръчително да се потърси за мнение и невролог, ендокринолог, а в някои случаи и с лекари от други специалности. Изследването може да включва лабораторни и инструментални изследвания, тъй като наборът от заболявания, чийто симптом може да бъде усещането за „иглички“, е доста обширен.

В допълнение към полиневропатии от различен произход, парестезия може да се появи при:

1. Демиелинизиращи заболявания на нервната система (например множествена склероза). При това заболяване се случва разрушаване на миелиновата обвивка на нервните влакна в различни части на централната нервна система, което нарушава проводимостта на импулсите през невроните.

2. Тунелни или компресионни синдроми, при които се получава компресия на нервните влакна, разположени между костта и мускулите на крайника. Понякога – поради подуване, което възниква заради наранявания на ставите и връзките.

3. Компресия на нервните корени поради херния на междупрешленните дискове или появата на тумори.

4. Хипертонична криза – внезапно критично повишаване на кръвното налягане.

Усещането за „мравучкане“ може да бъде придружено от някои психични заболявания

5. При пациенти с епилепсия парестезията може да бъде компонент на аурата, усещане, което предхожда епилептичния пристъп.

Временна парестезия може да възникне поради отслабване на притока на кръв и локална тъканна хипоксия (когато стоите крак върху крак, например).

Настръхването може също да е признак и на:

• Кератоза пиларис. Безобидно и често срещано кожно заболяване, което създава вида на настръхнала кожа за дълги периоди от време;
Автономна дисрефлексия;
• Свръхреакция на нервната система, причинена от увреждане на гръбначния мозък;
• Темпорална епилепсия. Хронично гърчово разстройство;
• Втрисане. Например такова, което е свързано с треска, причинена от грип.

www.healthline.com,

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *