Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

8 причини за изтръпване на мускулите

Неприятно изтръпване, мравучкане, временна загуба на чувствителност – всичко това са познати прояви на мнозина

изтръпване

Неудобна поза по време на сън или на работа, след която ви е трудно да станете, защото кракът или ръката са изтръпнали. По правило в такива случаи е достатъчно да смените позицията или да разтриете схванатия крайник. Ако изтръпването не изчезва в рамките на няколко минути, появява се периодично без видима причина или е налице през цялото време, е необходима консултация със специалист.

Причина номер 1. Остеохондроза

Изтръпването на ръцете и краката често е симптом на остеохондроза, при която дегенеративни промени в хрущялите, дисковете и връзките на гръбначния стълб водят до дразнене на нервите и вазоспазъм. Главоболие, световъртеж, болки във врата, ръцете, понякога изтръпване на езика и ръцете се свързват с цервикална остеохондроза. Изтръпването и намалената чувствителност на определено място на краката може да бъде причинено както от лумбална остеохондроза, така и от дискова херния, която засяга нервните коренчета.

Какво да направите?

Трябва да посетите невролог. Цялостното лечение включва лекарствена терапия, физиотерапия, масаж, рефлексология. В трудни случаи (например при междупрешленна херния) е възможна операция.

Причина номер 2. Синдром на карпалния тунел

Развитието на това заболяване води до компресия на медианния нерв между костите и сухожилията на мускулите на китката. Първо, на сутринта пръстите на едната ръка, обикновено доминиращата, започват да изтръпват. След това има нощна загуба на чувствителност във всички пръсти, с изключение на малкия пръст, както и болка, изтръпване или парене. Понякога дискомфортът се простира по цялата длан, до китката или лакътя. Впоследствие може да има намаляване на чувствителността на пръстите до пълна загуба на усещане при леко докосване или убождане с карфица.

Какво да направите?

Консултирайте се с невролог, който може да ви насочи към електроневромиография – метод за откриване на нарушения на проводимостта на нервните импулси през мускулите. В зависимост от степента на увреждане се предписва или медикаментозно лечение или операция. Опитайте се да щадите засегнатата става, избягвайте монотонни движения, вибрации, неудобни позиции на ръцете. В началните стадии на заболяването много помага носенето на специална превръзка.

Причина номер 3. Диабетна невропатия

Изтръпване, парене или болка във всяка част на тялото, особено в краката и ръцете, намалена чувствителност – всички тези неприятни усещания се дължат на увреждане на нервите, причинено от диабет. Когато кръвната захар е висока, кръвоносните съдове са засегнати, което води до недохранване и в резултат на това функцията на нервните влакна се влошава. Характерна особеност на това заболяване е нарушение на чувствителността към болка. Често има намаляване на силата на крайниците.

Какво да направите?

Запишете час за ендокринолог и невролог. Лекарят може да предпише съдова терапия, която намалява изтръпването, както и витамини от група В (В1, В2, В6, В12, милгама), които подобряват предаването на импулси по нервните влакна и намаляват токсичния ефект на глюкозата (кръвната захар).

Причина номер 4. Синдром на Рейно

Заболяването се основава на генетично предразположение, което в резултат на честа и продължителна хипотермия на ръцете и краката, хронична травматизация на пръстите, ендокринни нарушения, ревматични заболявания (системна склеродермия, лупус еритематозус, ревматоиден артрит) води до пристъпи на изтръпване от няколко минути до няколко часа. Пристъпът започва с изтръпване на пръстите. Те стават студени, цветът на кожата постепенно започва да се променя. Първоначално кожата побелява, по-късно посинява, след пристъп се зачервява. Винаги има симетрични промени в цвета на кожата на двата крайника, което показва ангиотрофоневроза на малките терминални артерии и артериоли на крайниците.

Какво да направите?

Усетите ли първите симптоми, консултирайте се с невролог или дерматолог. За да се изясни естеството на лезията, се извършват лабораторни изследвания на кръв, урина, имунодиагностика, рентгеново изследване на костите и ставите, ултразвук на вътрешните органи. След допълнителен преглед е необходимо основното заболяване да се лекува от лекари специалисти: дерматолог за склеродермия, ревматолог за ревматични заболявания. За да предотвратите последвали атаки, не забравяйте да държите ръцете топли, не мийте чиниите със студена вода, носете топли ръкавици и чорапи през зимата.

Причина номер 5. Разширени вени

Краката болят, бързо се уморяват, изтръпват, понякога се усеща настръхване и тежест – всички тези симптоми се появяват при заболявания на кръвоносните съдове на краката. Разширените вени се характеризират с разширяване на кръвоносните съдове, забавяне на кръвния поток и нарушена микроциркулация на кръвта в тъканите.

Какво да направите?

Трябва да се свържете с флеболог, да се прегледат съдовете на долните крайници, да дадете кръв за изследване показателите на съсирване (коагулограма). Може би лекарят ще ви препоръча да носите през деня компресивни чорапи.

Причина номер 6. Облитериращ ендартериит

Изтръпването и охлаждането на краката се причинява от увреждане на артериите на долните крайници. Стесняването на кръвоносните съдове води до нарушено кръвообращение. Ако заболяването не се лекува, впоследствие може да се развие гангрена (некроза на тъканите) на долните крайници (пръстите на краката).

Какво да направите?

Свържете се с хирург, който ще ви предпише необходимата терапия и може да ви насочи към изследване на кръвоносните съдове – доплер ултразвук или артериална ангиография.

Причина номер 7. Херпес зостер

Проявява се със силна пареща болка. По кожата избива обрив под формата на малки мехурчета с течност (напомнящ на варицела). Има и изтръпване в областта на обрива на херпетичните везикули. В началото на заболяването може да се повиши температурата, да се появи изтръпване и загуба на чувствителност на кожата в областта на обрива. В някои случаи пациентите с херпес зостер се оплакват от слабост и загуба на апетит.

Какво да направите?

Свържете се с невролог, който ще предпише лечение с антивирусни лекарства, витамини от група В, аналгетици.

Причина номер 8. Мигренозна аура

Изтръпването на лицето се развива няколко минути преди пристъп на силно главоболие, главно в половината на главата, придружено от гадене и появата на ярки точки пред очите. Тези симптоми са предшественици на мигренозен пристъп.

Какво да направите?

Диагностиката на мигрена се извършва от невролог, който ще предпише необходимата терапия.

Източник: massage.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *