Ежедневното пиене на кафе може да намали риска от колоректален рак

Ново проучване стига до извода, че кафето може да предпазва от колоректален рак

пиенето на кафе предпазва от колоректален рак

Ако пиете няколко чаши кафе на ден, има ново изследване в подкрепа на вашия навик.

Пиенето на три до пет чаши кафе всеки ден може да намали риска от рецидив на заболяването и смърт, според обсервационно проучване в Холандия.

Това наблюдателно проучване се основава на данни от 1719 души в Холандия с колоректален рак в стадий 1-3. Тези, които пият повече от четири чаши кафе всеки ден, имат 32% по-нисък риск от рецидив в сравнение с хората, които пият по-малко от две чаши на ден.

„Не е ясно дали това може да се обобщи за други популации в други части на света“, казва Дейвид А. Грийнуолд, директор на клиничната гастроентерология и ендоскопия в болница Mount Sinai, който не е участвал в проучването. „Със сигурност има други фактори, които влияят върху риска от рецидив на рак на дебелото черво, като точния стадий на тумора.“

Около 20%–30% от хората с рак на дебелото черво в стадий 1–3 изпитват рецидив.

„Пациентите със стадий 2 до 3 колоректален рак обаче биха могли да обмислят констатациите в проучването, докато избират диета и планове за начин на живот“, добави Грийнуолд.

 

Може ли кафето да намали риска от колоректален рак?

 

Рандомизирано контролирано проучване през 2015 г. също установява, че пиенето на поне четири чаши кафе на ден значително намалява риска от рецидив и смърт при хора с рак на дебелото черво в стадий.

Проучване от 2016 г. заключава, че пиенето на повече от 2,5 чаши кафе всеки ден намалява риска от колоректален рак с 54%,4 докато друго изследване от 2020 г. свързва консумацията на кафе с повишена преживяемост при хора с напреднал или метастатичен рак на дебелото черво.

Проучванията върху кафето и колоректалния рак обаче са противоречиви. Мета-анализ от Япония от 2018 г. не намери достатъчно доказателства, за да покаже, че кафето влияе върху риска от колоректален рак.

„Най-важното нещо, което хората могат да направят, за да намалят риска от рецидив на рак на дебелото черво, е да установят връзка с онколог и да следват неговите препоръки”, категоричен е д-р Грийнуолд.

Въпреки че няма убедителни доказателства, някои съединения в кафето, като кофеин, флавоноиди и полифеноли могат да предотвратят разпространението на рака или да предпазят клетките от увреждане.

Дейвид А. Грийнуолд, директор на клиничната гастроентерология и ендоскопия в болница Mount Sinai
Дейвид А. Грийнуолд, директор на клиничната гастроентерология и ендоскопия в болница Mount Sinai

 

Какво можете да направите, за да се предпазите от колоректален рак?

 

Възрастта, генетиката, фамилната обремененост и наличието на възпалително заболяване на червата могат да увеличат риска от рак на дебелото черво.

Няма достатъчно доказателства, за да може експертите да препоръчат пиенето на кафе за намаляване на риска от развитие на колоректален рак или за предотвратяване на рецидив след диагноза.

Но редовните упражнения, поддържането на здравословно телесно тегло, избягването на алкохола, отказването от тютюнопушенето и диетата с високо съдържание на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни може да помогне за намаляване на риска от заболяването.

Препоръчително е също така да се подлагате на скрининг след 45 годишна възраст.

Най-важните неща, за да се намали риска от колоректален рак, е да се поддържа здравословен начин на живот и да се следи за заболяването с прегледи, както препоръчва лекарят в съответствие с рисковия профил на човек.

Линк към проучването: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ijc.34879

Източници: https://www.verywellhealth.com; https://www.freepik.com/

В17 Комплекс Форте: витамин Б17 (В17 100 мг.) + рейши, чага, облепиха, корен от глухарче и джинджифил
В17 Комплекс Форте: витамин Б17 (В17 100 мг.) + рейши, чага, облепиха, корен от глухарче и джинджифил

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *