ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Първи признаци на рак на дебелото черво – за какво да внимаваме?

Какви са първите признаци на рак на дебелото черво и как да се предпазим?

първи признаци на рак на дебелото черво

Тревожен нов доклад на Американското онкологично дружество показа, че приблизително 20 процента от новите диагнози на колоректален рак през 2019 г. са били при пациенти на възраст под 55 години. Това е скок от 11 процента от 1995 г. насам. И нещо повече, те съобщават че, около 60 процента от тези, диагностицирани през 2019 г., вече са имали напреднал стадий на заболяването. През 1995 г., когато скринингът за колоректален рак е по-рядко срещан, само 57 процента от случаите са били в късен стадий на диагностициране.

Колоректалният рак е често срещан. Американското онкологично дружество казва, че това е третият най-често диагностициран вид рак. През последните две десетилетия, те отбелязват, че честотата на заболяването е намаляла сред хората на 65 и повече години. Това обаче не важи за по-младите.

Въпреки че това нарастване на колоректалния рак сред младите хора със сигурност е причина за безпокойство, познаването на ранните симптоми на болестта, както и редовните прегледи, може да помогнат значително. Тук ще разбере за какви знаци трябва да внимавате и защо лекарите казват, че някои пациенти се бавят, когато става въпрос за насрочване на скрининг.

 

Случаите на рак на дебелото черво при по-млади хора се увеличават драстично

 

„Въпреки че леченията за колоректален рак се подобряват през последните няколко десетилетия, обезпокоителното е, че има увеличение на диагнозите сред по-младите пациенти“, казва д-р Шиван Мехта, главен директор по иновации в Penn Medicine и доцент по Гастроентерология в Медицинския факултет на Перелман към Университета на Пенсилвания. „В резултат на това насоките за рутинен скрининг всъщност се промениха, така че вместо на 50-годишна възраст сега се препоръчва на всички да започнат да се изследват на 45-годишна възраст, независимо от наличието на симптоми“, допълва той.

д-р Шиван Мехта за признаци на рак на дебелото черво
д-р Шиван Мехта, главен директор по иновации в Penn Medicine и доцент по Гастроентерология

 

Признаци на рак на дебелото черво, за които да внимавате:

 

Разбира се, повечето симптоми за проблеми с дебелото черво може да се забележат в тоалетната, но има и други, които са доста по-неочаквани. Д-р Мехта казва, че най-честите признаци за колоректален рак включват:

  • Кръв в изпражненията
  • Болки в корема
  • Промени и проблеми с изхождането
  • Загуба на тегло

Други по-непознати симптоми на колоректален рак са:

  • Подуване на корема
  • Гадене
  • Загуба на апетит
  • Запек
  • Желязодефицитна анемия (тя е свързана със загубата на кръв и желязо от кървенето в червата)

Ако забележите някое от тези неразположения е важно да се консултирате със специалист незабавно.

 

Кога трябва да започнете да се проверявате за рак на дебелото черво ежегодно?

 

Лекарите препоръчват годишен скрининг за колоректален рак, започвайки от 45-годишна възраст, но някои хора трябва да се изследват по-рано, казва д-р Чарлз Шнайдер, онколог и професор по хематологична онкология.

„Скринингът за рак на дебелото черво се извършва основно чрез колоноскопия. Препоръчително е да това да започне да се случва ежегодно на 45-годишна възраст за общото население или по-рано за хора с роднини, които са имали рак на дебелото черво“, обяснява той. „За хора с фамилна анамнеза за колоректален рак скринингът трябва да започне 10 години по-рано от възрастта на диагнозата рак на дебелото черво в члена на семейството.“

Вероятно всички познаваме някой, който обаче отлага насрочването на колоноскопия. „Най-честата причина затова е погрешното разбиране, че колоноскопията е сериозна, инвазивна процедура”, разяснява д-р Шнайдер.

д-р Чарлз Шнайдер за колоректален рак
д-р Чарлз Шнайдер, професор по хематологична онкология

 

Редовните прегледи за рак могат да бъда животоспасяващи

 

Ако сте на 45 години или имате фамилна анамнеза на заболяването е изключително важно да се преглеждате всяка година. Хората, които се преглеждат значително намаляват шансовете си да умрат от колоректален рак, тъй като той може да бъде лекуван, ако е открит навреме.

Скринингът с колонскопия е най-добрият начин за предотвратяване на заболяването, тъй като в повече от 90% от случаите колоректалният рак започва от полип, който може да бъде отстранен преди да е прерастнал в злокачествен тумор.

Ако изпитвате някои от горепосочените признаци за рак на дебелото черво, незабавно се консултирайте със специалист!

Източници: https://bestlifeonline.com; https://www.thomsonmedical.com; https://www.med.upenn.edu; https://pixabay.com/

B17 Комплекс: витамин B17 (150 мг.) + рейши + кладница + облепиха
B17 Комплекс: витамин B17 (150 мг.) + рейши + кладница + облепиха

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Първи признаци на рак на дебелото черво – за какво да внимаваме?

  1. Диана Иванова каза:

    Знаете ли, че всички витамини от групата на В са противопоказани при колоректален рак?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *