Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентската организация: Беше време по някакъв начин да се сложи ред в тази интернет търговия с лекарства

Тема с продължение…

–          Г-н Хасърджиев, какво е вашето становище по тази наредба на МЗ?

Трябва да сме наясно, че България изоставаше много сериозно с регламен­тирането на онлайн продажбите. А те са практика и 6 момента за някои ап­теки и сайтове. Да не говорим, че някои български граждани са си поръчвали и продължават да си поръчват лекарства от чужди сайтове и аптеки, невинаги регламентирани и законни. Но в 21 век не можем да разчитаме, че хората изведнъж ще спрат да ползват интернет или да пазаруват онлайн, напротив. Така че беше време по някакъв начин да се сложи ред. На този етап регламентът засяга единствено така наречените ОТС-продукти или лекарства без рецепта, които така и така гражданинът може да си купи от всяка аптека без никакъв проблем. Все пак се надявам, че онлайн аптеките, които възникнат, ще отговарят на изисква нето пациентът да има възможност да се консултира с фармацевт или помощ­ник-фармацевт в реално време. Но този регламент беше нужен, най-малкото за да се улесни преценката коя онлайн аптека е законна, коя е фалшива, коя предлага опции, които биха могли да бъдат опасни за пациентите. До този момент това разграничение не беше възможно.

–          С оглед безопасността на пациентите според вас нужно ли е да се организира наборът от медикаменти, които да се продават онлайн, например да се изключат тези за деца?

– Пак ще кажа че в епохата, в ко­ято живеем, този пазар само ще се разширява, няма да се сте­сни – все повече хора ще търсят тази възможност за купуване на лекар­ства. Това е бъдещето. Трябва да се мисли как да регламентираме сигурността на онлайн търговията, без да я ограничаваме. В много европейски страни лекарствата с рецепта също могат да се продават он­лайн. В България това може би ще стане възможно някой ден, когато рецептите също са електронни. Тогава няма да има никаква пречка електронната рецепта попълнена от лекаря, да се появи на екрана в аптеката заедно с данните на съот­ветния пациент и то да му се достави, без да е нужно той физически да ходи в аптеката. Но може би е малко рано да го­ворим за това у нас. За мен най-важното е да има регламент, да има общодостъпен регистър на тези онлайн аптеки, за да могат пациентите да се ориентират, да има реални специалисти и аптеки зад тези сайтове, за да сме сигурни, че това са истински качествени лекарства, а не продукти, произведени незнайно къде по света.

Тема с продължение…

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *