Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Антон Вълев, Национална аптечна камара: Легалното отпускане на лекарства през интернет няма да е лесно!

Тема с продължение…

–          Г-н Вълев, как ще коментирате наредбата на МЗ?

Хубаво е, че се направи тази промяна в закона и фактически вече е възможно да се отпускат лекарства, които не са по лекар­ско предписание през интернет. Тази наредба цели да синхронизира практиката, но за съжаление има някои неясноти Й според мен ле­галното отпускане на лекарствени продукти през интернет няма да е много лесно.

–          Кои са спънките?

При условие, че говорим за интернет-търговия, за електронни заявки, за електронни подписи, има един текст от наредбата, който казва, че всяка заявка, постъпила в електронната интернет-аптека, трябва да бъде принтирана на хартия. Това на нас ни изглежда много нелогично в контекста на разговора за електронно здравео­пазване, предстоящо въвеждане на електронно правителство и така нататък. Друго нещо, което нами­раме за странно, е, че се предвижда всеки търговец, решил да разкрие интернет-филиал на аптеката си, да декларира, че има транспорт, с който да ви достави лекарство­то до всяка точка в страната. А съгласно Закона за лекарствата, транспортни средства за пренос на лекарства имат право да прите­жават само търговците на едро. Не можем да ползваме и куриери, защо­то те не са регистрирани по този закон. Поставя ни се и изискване да доставим лекарството до 24 часа където и да е в страната. Това е физически невъзможно.

–          От пациентска гледна точка – не крие ли рискове купуването на лекарства без консултация с клиента?

Това е друг важен казус. Аз като фармацевт никога не съм толерирал купуването на лекар­ства от рафта, пък били те и без лекарско предписание. Сега тази наредба има някои положителни страни – след влизането й в сила законният сайт на он-лайн аптека ще носи специален знак, който се дава от ИАЛ.

–          Ще искате ли промени в тази наредба?

– Със сигурност има текстове, които трябва да се прецизират, защото засягат основно сигур­ността – и нашата, на аптеките, които бихме търгували онлайн, и на самите пациенти.

Тема с продължение…

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *