Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Пролетна умора и още нещо: Как да разберем, че в тялото няма достатъчно цинк?

Преди това ще е добре да сме наясно какви заболявания причинява недостига на цинк и що за ползи за здравето има

цинк

Цинк (Zn) е химичен елемент отговорен за растежа и развитието на костната и мускулната тъкан. Той участва във формирането на цялостен имунен отговор, секреторната дейност на мастните жлези, както и поддържа здравето на кожата, косата, ноктите и зъбите. В допълнение, цинкът осигурява нормална мозъчна функция, стимулира умствената дейност и процесите на паметта, подпомага регенерацията и заздравяването на рани и е необходим за регулирането на повече от 300 ензима.

Zn участва в биосинтезата на нуклеиновите киселини, аминокиселините, протеините (включително колаген), някои специфични хормони (инсулин, кортикостероиди, тестостерон), генната експресия и активиране.

Освен всичко друго, цинкът:

играе важна роля в разграждането на алкохола;
предотвратява окислителното увреждане на клетките, като има изразени антиоксидантни свойства;
помага за отстраняване на въглеродния диоксид от тялото;
участва в метаболизма на мастните киселини, спомага за усвояването на витамините А и Е и поддържането на нормални концентрации на тези витамини в кръвта.

Цинкът е вторият най-разпространен метал в човешкото тяло след желязото. Той присъства във всички органи, тъкани, течности и секрети на човешкия организъм. Най-високата му концентрация се определя в мускулите (60%) и костната система (30%). Също така, значителна концентрация на цинк се открива в простатната жлеза и спермата. 95% от елемента е свързан с вътрешни клетъчни протеини и протеини на клетъчната мембрана.

Повечето хора не се замисляха за ролята на цинка до удара на пандемията от COVID-19, когато цинковите добавки започнаха да се предписват често на пациенти с положителен тест за коронавирус. Проучванията показват положителните ефекти на Zn за намаляване на вредните ефекти на вируса, поддържане на целостта на лигавицата (която е мястото на навлизане и репликация на вируса) и намаляване на увреждащите ефекти, причинени от възпалението.

Дефицитът на цинк се характеризира със следните прояви:

• Нарушения на растежа, включително пренаталния период;
• Продължителни главоболия;
• Нарушения на съня;
• Бърза умора;
• Забавен пубертет и хипогонадизъм при деца. При хипогонадизъм нивата на половите хормони са ниски;
• Имунни нарушения (рецидивиращи инфекции, пневмония и др.);
• Синдром на раздразнените черва;
• Усложнения на бременността (преждевременно раждане, аномалии в развитието на плода);
• Импотентност, еректилна дисфункция;
• Влошаване качеството на зрението през нощта и привечер, дегенерация на макулата;
• Влошаване на състоянието на кожата, ноктите, повишена загуба и чупливост на косата, алопеция;
• Намален апетит, необяснима загуба на тегло;
• Алергични заболявания, включително атопичен дерматит;
• Нарушение на вкусовата чувствителност и обонянието;
• Трудно зарастване на рани.

Какво причинява дефицит на цинк?

Недостатъчен хранителен прием на цинк

Дефицитът на цинк е по-често срещан при недохранени деца и възрастни, както и при тези, които не могат да се хранят правилно поради обстоятелства или заболяване. Приемът на цинк може да е недостатъчен, ако диетата е доминирана от растителни, както и от пълнозърнести храни, които имат по-ниска бионаличност в сравнение с храните от животински произход.

Животинският протеин помага на тялото да абсорбира цинка, така че вегетарианците и веганите, както и хората на дългосрочни ограничени диети, са изложени на по-голям риск.

Бременност и кърмене

Жените може да имат ниски нива на цинк по време на бременност и кърмене поради нуждите на бебето. Въпреки това, дефицитът на цинк при майката може да причини малформации на плода и ниско тегло при раждане на бебето.

Хроничен алкохолизъм

Дългосрочната прекомерна консумация на алкохол е свързана с лошо усвояване на цинка и излага хората на значителен риск от развитие на дефицит на цинк.

Прием на определени лекарства

Приемът на високи дози добавки с желязо намалява усвояването на цинк от организма. Тиазидните и бримковите диуретици, инхибиторите на ангиотензин-конвертиращия ензим и блокерите на ангиотензин рецепторите повишават екскрецията на цинк в урината. Тетрациклиновите и хинолоновите антибиотици взаимодействат с цинка в стомашно-чревния тракт, предотвратявайки неговото усвояване.

Какви заболявания причинява дефицит на цинк?

Дефицитът на цинк в храната при здрави хора е изключително рядък. Болестите и състоянията, свързани с дефицит на цинк, включват:

• Диабет;
• Сърповидно-клетъчна анемия;
• Хронична бъбречна недостатъчност, изискваща хемодиализа;
• Хронични чернодробни заболявания, хроничен вирусен хепатит и чернодробна цироза;
• Улцерозен колит, болест на Крон, целиакия;
• Прекомерна или продължителна диария;
• Синдром на малабсорбция е хронично заболяване, свързано с невъзможността за смилане, транспортиране или абсорбиране на хранителни вещества в тънките черва;
• Ревматоиден артрит;
• Анамнеза за стомашно-чревна хирургия (напр. стомашен байпас);
• Тежки остри стресови състояния (напр. сепсис, термични изгаряния, травматично увреждане на мозъка);
• Невротична анорексия;
• Отравяне с тежки метали.

Рядко наследствено заболяване, наречено acrodermatitis enteropathica, понякога се причинява от дефицит на цинк. При това състояние липсва транспортният протеин, който обикновено медиира абсорбцията на полезния минерал, което води до тежък дефицит на цинк. Симптомите и признаците обикновено се развиват след спиране на кърменето. Типичният обрив често е първият симптом – около очите, носа и устата, по задните части и перинеума, а по крайниците се развива псориазисо-подобен дерматит.

Диагностика и изследвания за дефицит на цинк

Тъй като много от симптомите и признаците са неспецифични, клиничната диагноза на лек дефицит е трудна. Затова се правят следните изследвания:

• Нива на цинк в кръв и серум.
• Съдържание на цинк в урината.
• Концентрация на цинк в косата и ноктите.
• Алкалната фосфатаза (ALP) е цинк-зависим ензим, така че при тежки случаи на дефицит на цинк нивата му са ниски.
• Цинкът се свързва с албумина, така че нивата на албумин трябва да се проверяват, за да се избегне погрешно тълкуване на резултатите от серумния цинк.

Какво да правите, ако имате дефицит на цинк

Според специалистите, препоръчителният дневен прием на цинк за възрастен е 15 mg. Физиологичната нужда за деца е от 3 до 12 mg/ден (в зависимост от възрастта). Смята се, че кърменето (до най-малко 6-месечна възраст) осигурява адекватни нива на цинк на бебето.

Най-лесният начин да възстановим запасите на цинка в тялото е да консумираме  храни с високо съдържание (говеждо, телешко, пилешко, яйца). Тиквените семки, сусамовите семена, бадемите и фъстъците също помагат за попълване на цинка.

Вегетарианците са по-склонни да изпитват дефицит на цинк. Може да се нуждаят от 50% повече цинк от препоръчителното ниво. За да увеличите бионаличността (способността за усвояване от тялото) на цинка при вегетариански диети, използвайте покълнали бобови растения или накиснете зърнени и бобови растения във вода няколко часа преди готвене.

Лечение на дефицит на цинк

Ако се установи наследствен дефицит, може да се наложи продължителна заместителна терапия с елементарен цинк в доза от 1 до 3 mg/kg/ден.

Ако имате дефицит на цинк поради лоша диета, може да са необходими 3 до 6 месеца, за да се нормализира нивото, ако увеличите хранителния прием.

Хората с чревни патологии, които затрудняват усвояването на цинка, може да се нуждаят от хранителни добавки с цинк, докато основният проблем не бъде коригиран.

В хранителните добавки цинкът присъства под формата на цинков пиколинат, цинков глюконат, цинков сулфат и цинков ацетат

При използване на хранителни добавки с цинк е необходимо да се има предвид, че витамините В2 и В6 подобряват усвояването на този микроелемент, докато калцият, напротив, го влошава.

Трябва да е ясно, че при продължителен прием на този минерал във високи концентрации може да възникне дефицит на мед, тъй като настъпва конкурентно усвояване на тези микроелементи.

Използването на всякакви биологично активни хранителни добавки, витаминно-минерални комплекси в детска възраст е възможно само след консултация и по препоръка на лекар!

 

Източник: www.msdmanuals.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *