Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да разберем какво точно причинява болки в гърба?

Болката в гърба може да се появи поради различни причини, затова не може да има универсално лечение

болки в гърба

Само лекар може да открие причината за появилите се болки в гърба и да предпише ефективна терапия. Какви са причините за този симптом обяснява д-р Владислав Воробьовски, остеопат, рефлексолог и рехабилитатор.

Как боли?

Д-р Владислав Воробьовски

Когато човек изпитва болки в гърба, той обикновено се оплаква, че има ишиас или дискова херния. Всъщност диапазонът от възможни заболявания, при които се появява такъв симптом, може да бъде много по-широк. Според експерта, сред основните причини за остра болка в гърба може да са проблеми с вертебралната фасетна става, междупрешленните дискове и мускулно-фасциалния комплекс. Но гърбът може да боли и поради заболявания на вътрешните органи. Болестите на фасетните стави включват дисфункция, артроза и вертебрална нестабилност. Протрузията и хернията са проблеми, свързани с междупрешленните дискове. Крампите и миозитите принадлежат към мускулно-фасциалния комплекс. А вътрешните органи, които засягат долната част на гърба, включват червата, бъбреците, панкреаса и пикочно-половата система.

Какво да направите при болки в гърба?

„Първото нещо, което трябва да направите при остра болка в гърба, е да легнете на твърда повърхност. След това трябва да свиете коленете и леко да подпрете дланите на бедрата. Опитайте се да дишате равномерно, да се успокоите, да се отпуснете напълно, да не правите резки движения, както и да записвате онова, което усещате, препоръчва д-р Воробиевски. – Ако болката не намалее до 5-15 минути, трябва да се обадите на Бърза помощ. Ако острата болка е преминала, определено е за предпочитане да разберете причината за това, като си уговорите среща със специалист.

Записването на усещанията по време на болки (не само в гърба) е добра, но рядко практикувана стратегия за пациентите. Случва се да се забрави нещо, да не се обърне внимание или просто да се игнорира. Записките ще помогнат на лекаря да добие по-пълна представа за това какво причинява болката. А и човек не е в състояние да помни всичко, затова пропуските на някои симптоми и усещания е нещо съвсем нормално.

Специален характер

Първото нещо, което лекарят оценява, когато пациентът дойде при него за проблеми с гърба, е силата на болката. Интензитетът на симптома може да се определи с помощта на визуална скала. Например, протрузия, нестабилност, миозит и мускулни крампи водят до остра болка от 7-8 точки по тази скала. Най-силната болка (от 8 до 10 точки) се дава при: херния, компресионна фрактура на гръбначния стълб, уролитиаза, панкреатит и други заболявания, свързани с остро възпаление на вътрешните органи. Ако болката се усеща като поносима (по-малко от 7 точки), тогава може да има заболявания като дисфункция на фасетната става, миофасциален синдром и артроза.

Важно е да се определи естеството на болката

 

Първо, лекарят ще установи дали симптомът се влошава при движение или в покой. Първото (при движение) е типично за заболявания като херния, протрузия, дисфункция на фасетната става и компресионна фрактура на гръбначния стълб. Болката, която ви притеснява по време на почивка, се усеща при заболявания като артрит, миофасциален синдром и проблеми, свързани с вътрешните органи. Също така болката в покой може да възникне при такива сериозни системни заболявания като анкилозиращ спондилит и дори при онкология (тумор на гръбначния стълб или метастази в костната тъкан).

След това лекарят ще определи мястото на болката

Ако се излъчва към крака, тогава може да е дискова херния. Болката в пояса включва панкреатит, пиелонефрит и уролитиаза. Пак там, но с няколко сантиметра надолу или нагоре, може да бъде резултат от дискова протрузия, нестабилност, дисфункция на фасетната става или вътрешни органи, миозит, миофасциален синдром и компресионна фрактура на гръбначния стълб.

След преглед, палпиране, снемане на анамнеза и провеждане на серия от двигателни тестове (ако състоянието на пациента му позволява да се движи без силна болка), лекарят ще препоръча образни изследвания: ЯМР, КТ или рентген, ултразвук на вътрешните органи, или други методи, в зависимост от проблемите, които специалистът подозира. И само след задълбочена и качествена диагноза ще бъде предписано лечение. Така пациентът ще може да бъде излекуван. Ако действа самостоятелно, той не само ще забави възстановяването си, но може и значително да влоши здравето си.

Източник: ayzdorov.ru

спонди гард против шипове
СПОНДИ ГАРД: Спешна помощ при шипове и прищипани нерви

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *