Дискова херния се лекува с тези методи!

В статията ще намерите информация за лечението на дискова херния

Какви са причините и симптомите. Как се диагностицира. Видове лечения. Хиропрактика. Остеопатия. Акупунктура. Масажи. Хранителни добавки. Билки. Алопатично лечение. Резултати от лечението. Как да се предпазим.

Дисковата херния представлява разкъсване на влакнестия хрущялен (фиброзен) пръстен, от който е изграден междупрешленният диск. Влакнестият пръстен обхваща мека, подобна на желе субстанция в центъра на диска, наречена пихтиесто ядро.

Натискът на прешлените отгоре и отдолу може да доведе до изтласкване на пихтиестото ядро към стените на пръстена. Непрестанният натиск на ядрото върху стените на пръстена може да предизвика скъсване на пръстеновите влакна.

Тогава ядрото започва да се притиска към външната част на пръстена и кара диска да се издуе в посока на натиска.

Това състояние най-често възниква в лумбалната (поясната) област и е известно като херния или дископатия на пихтиестото ядро, пролапс на междупрешленния диск, пробит или измъкнат диск.

дискова херния
Дисковата херния – описание

Описание

Гръбначният стълб е съставен от 24 прешлена, които са съединени и позволяват навеждане напред, назад и настрани, както и въртене на гръбнака. Има седем шийни, дванадесет гръдни и пет лумбални прешлена. Между всеки от 24-те прешлена има междупрешленен диск; такъв има и между най-долния лумбален прешлен и голямата кост в основата на гръбнака, наречена сакрална кост.

Хернията най-често засяга лумбалната област, но може да се появи и в шийната

Шийната дископатия най-често възниква между петия и шестия шиен прешлен, а на второ място по честота — между шестия и седмия шиен прешлен. Възникването на дискова херния в гръдната област е по-рядко.

Пиковата възраст за поява на състоянието е между 20 и 45 години. Изследванията показват, че мъжете по-често страдат от херния в лум­балната област от жените – в съотношение 3:2. Една от причините за това заболяване е седящо или приведено напред работно положение.

Съществуват четири класификации на дисковата патология:

  • Протрузия – когато дискът е изпъкнал, без да пробие фиброзния пръстен.
  • Пролапс – когато пихтиестото ядро се притиска към най-външните влакна на фиброзния пръстен, но не ги е разкъсало.
  • Екструзия — когато най-външният слой на фиброзния пръстен е раз­късан и ядрената субстанция пролабира (изсипва се) в епидуралното пространство.
  • Секвестрация – когато части от влакнестия пръстен или от пихтиестото ядро са се откъснали и се намират извън диска.
масаж при дискова херния
Дисковата херния – причини и симптоми

Причини и симптоми

Всеки пряк или силен натиск върху дисковете във вертикална посока може да накара диска да изтласка ядрото си във влакнестата обвивка или в междупрешленния канал.

Дискова херния може да се получи внезапно от вдигане, извъртане или пряко нараняване, но по-често възниква постепенно, в резултат на постоянно притискащо натоварване през продължителен период от време. Възможно е симптомите да се появят внезапно, но много често дискът вече е бил увреден и издут, преди това да се случи.

В зависимост от мястото на хернията пролабиралото ядро може да притиска директно коренчетата на нервите или гръбначния мозък. Натискът може да причини усещане за силна болка надолу по ръцете, ако хернията е в шиен прешлен, или надолу по краката, ако хернията е в лумбалната област.

Ако проблемът е в лумбалната област, възможно е да доведе до слабост, изтръпване или чревни проблеми, проблеми с пикочния мехур или половата функция.

Не е ясно дали увреденият диск не причинява болка сам по себе си, без да притиска нервни структури. Възможно е раздразване на диска или на съседните нервни коренчета да причини мускулни спазми и болки в областта на дисковата патология.

Дисковата херния – диагноза

Диагностициране на дискова херния

Съществуват няколко радиографски изследвания, които са полезни за потвърждаване на диагнозата дискова херния и локализиране на източника на болка. Рентгеновите снимки показват структурните промени на пояснил отдел на гръбначния стълб. Миелографията представлява специално рентгеново изследване на гръбначния стълб, при което в гръбначния канал на пациента се инжектира оцветител или въздух.

Пациентът лежи завързан с колани за маса, която се накланя в различни посоки, като през това време се правят рентгенови снимки. Рентгенови снимки, на които се вижда стеснен оцветен стълб в областта на междупрешленните дискове, показват възможна дискова херния.

Компютърната томография (КТ сканиране) показва подробности за патологията, необходими за постигане на стабилни добри резултати по време на лечението. Анализът на дисковете с помощта на ядрено-магнитен резонанс дава възможност по-точно да се диагностицират ранните стадии на дегенерация и увреждане на дисковете. Електромиограмите измерват електрическата активност на мускулните контракции и могат да осигурят доказателства за увреда на нервите.

Съществуват и различни процедури при физикалния преглед, които могат да се използват, за да се определи дали дискът притиска коренче на нерв. Макар че тези изследвания могат и да не идентифицират със сигурност наличието на дискова херния, те са изключително полезни, защото могат да покажат дали има натиск върху коренчето на нерв в някоя структура.

За откриване на такъв в лумбалната област може да се използва тестът с вдигане на изпънат крак, а за откриване на натиск в шийната област – тестът на Spurling (при който се извършват специфични движения на врата). Има и специализирани тестове за откриване на притискане на нервни коренчета в шийната, гръдната и лумбалната област.

Лечение

Не е ясно дали увредата на самите дискове причинява болка, или пък тя се появява, защото те притискат коренче на нерв. Болката може да е резултат от механично или нервно дразнение на околните структури, като мускули, сухожилия, лигаменти или ставни капсули. Ето защо много лечебни стратегии се насочват основно към облекчаване на симптомите, които се появяват във връзка с дискова херния. Ако не съществува сериозен неврологичен проблем, повечето от симптомите отшумяват сами. Все пак леченията, описани по-долу, могат до голяма степен да съкратят времето, необходимо за преодоляването им.

Дисковата херния – лечение

Хиропрактическите манипулации се използват за лечение на дискова херния в много случаи. Често дископатията е съпроводена със значително ставно ограничение и манипулативната терапия е ефикасна за подпомагане раздвижването на гръбнака.

Целта е пациентът да се върне по-бързо към умерени нива на активност, а колкото по-рано стане това, толкова по-бързо ще отшумят и признаците на хернията. Мануалните манипулации се извършват по-често, когато състоянието е в остър стадий.

Остеопатичната терапия, считана от някои за алтернативно лечение, може да използва манипулации или техники за мануална терапия, много подобни на тези при хиропраксиса.

Лекарите остеопати обаче по-често използват методи, насочени към ролята на мускулите и другите меки тъкани, свързани с усещането за болка при дисковата херния. Освен това лекарите остеопати могат да препоръчат използването на същите медикаменти, препоръчвани от конвенционалната медицина. Някои остеопати извършват дори операции при тежките случаи.

Акупунктурата включва използването на фини игли, които се забиват в съответните акупунктурни точки, за да придвижат енергия в тялото и по този начин да облекчат страданието. Счита се, че нервните дразнения са чест източник на болка при дискова херния, а акупунктурата е особено ефикасна в тези случаи. Освен това тя може да предотврати мускулните спазми, които често съпровождат дисковата херния.

Масажните терапевти се фокусират върху мускулните реакции спрямо дисковата херния.

Нервното дразнение, което често я съпровожда, нерядко причинява прекомерни спазми на мускулите в долната част на гърба. Те утежняват ограничаването на движенията в ставите на гръбнака и могат да засилят притискащите сили върху междупрешленния диск. Чрез отпускане на мускулите масажните терапевти се опитват да контролират признаците на дисковата херния до възстановяване на нормалните движения. Умереното движение и избягването на позите, които утежняват състоянието, като седене на едно място продължително време, често помагат до голяма степен за преминаване на симптомите.

Дисковата херния – подходящи добавки

Билки

Билките могат да са под формата на хапчета, капсули или таблетки; чайове или тинктури/течни екстракти.

Куркумата се използва за намаляване на възпалението и болката.

Дяволски нокът се използва за намаляване на болката.

Кора от бяла върба също намалява болката.

Крем с капсаицин се прилага върху кожата и намалява възпалението и болката

лечение на дискова херния
Дисковата херния

Алопатично лечение

Ако не възникнат сериозни неврологични симптоми, в началото дисковата херния може да се лекува само с обезболяващи медикаменти. Те включват противовъзпалителни лекарства, лекарства за отпускане на мускулите или, в тежки случаи, наркотични медикаменти.

Понякога се препоръчва почивка на легло, но само когато болката е много силна. Доказано е, че продължителната почивка на легло може да утежни симптомите, да удължи времето за лечение и да причини други усложнения.

Епидуралните стероидни инжекции се използват за намаляване на болката, като се инжектира противовъзпалително лекарство, обикновено кортикостероид, около коренчето на нерва, за да се намали възпалението и отокът. Това частично отслабва натиска и отстранява възпалението.

Физиотерапевтите умело лекуват острата болка в гърба, причинена от дискова херния. Те могат да осигурят неинвазивни терапии, като ултразвук и диатермия, за да вкарат топлина дълбоко в тъканите на гърба, или да приложат мануална терапия, ако е засегната подвижността на гръбнака.

Могат да помогнат също и за подобряване на Стойката, както и да съставят програма от упражнения за възстановяване и дълготрайна защита. За намаляване на натиска върху диска може да се използва изтегляне или лумбална опора като временна мярка за намаляване на болката и подобряване на стойката.

За състояния, които не се подобряват, може да се прибегне до операция. Съществуват няколко оперативни подхода.

Могат да се използват няколко хирургически процедури за отстраняване на част от междупрешленния диск, която притиска корена на нерва. Когато част от диска се отстранява посредством хи рургическа процедура, това се нарича дискектомия. Понякога след това се извършва срастване (синтеза) на гръбнака. При този процес от таза се взема парче кост и се поставя между прешлените. Това ограничава подвижността на прешленния сегмент, но е полезно, в случай че е била отстранена значителна част от диска.

Хемонуклеолизата представлява алтернатива на оперативното отстраняване на диска. Химопапаин, пречистен ензим, извлечен от растението папая, се инжектира в дисковото пространство, за да се намали размерът на дисковата херния. Намаляването на размера на диска облекчава натиска върху корена на нерва. През 2002 г. токийски лекари представиха доказателства, че един фактор, наречен съдов ендотелен фактор на растежа (VEGF), може да ускори процеса на резорбция на увредения диск.

През месец септември 2002 г. Джон Енгелхарт, известен ортопед и авторитет по въпросите на гръбначните заболявания, стана първият американец, получил заместващ изкуствен диск (Бристолски диск) при операция в Швейцария. По това време технологията за изкуствени дискове все още се изследва в Съединените щати.

Очаквани резултати

Само малък процент пациенти с постоянни неврологични симптоми, водещи до хронична болка, се нуждаят от оперативно лечение. Алтер­нативните лечения могат да играят значителна роля в контролиране на болката и дискомфорта при по-голяма част от пациентите. В действителност изследвания с магнитен резонанс на лумбалната област на гръбнака показват, че много хора имат дискова херния, без да усещат каквито и да е болки в гърба. При значителен брой от тези пациенти за пълното отстраняване на симптомите са достатъчни подходящо контролиране на болезнените симптоми и подобряване на подвижността на ставите чрез мануална терапия. За онези, които действително се нуждаят от оперативно лечение, съществуват опции за по-нови и по-малко инвазивни процедури, които позволяват по-кратко време за възстановяване.

дискова херния
Дисковата херния – предпазване

Превенция

Подходящите упражнения за укрепване на кръста и коремните мускули играят ключова роля за предотвратяване на прекомерното напрежение и натиск върху лумбалните дискове. Правилната стойка също помага за превенцията на проблемите с шийните, гръдните и лумбалните дискове.

Добрата програма за гъвкавост е изключително важна за предотвратяването на мускулни спазми, които могат да причинят увеличаване на притискащите сили върху дисковете на вся­ко ниво. Правилното вдигане на тежки предмети е важно за всички мускули и нива на отделните дискове. Добрата стойка при седене, в изправено, а също и в легнало положение може да предотврати отслабването и ненужния натиск върху дисковете, дължащ се на наднормено тегло.

Алтернативните лечения, като например хиропрактиката (мануалната терапия), масажната терапия или акупунктурата, могат да помогнат за предпазването от дискова херния. Редовното използване на тези подходи ще осигури поддържането на добър мускулен тонус и ще намали натрупващите се ефекти от напрежението, свързано със Стойката на тялото, които могат да доведат до възникването на проблеми с дисковете.

Основни термини, използвани в статията

Влакнест пръстен – външната част на междупрешленния пръстен, съставена предимно от влакнест хрущял.

Епидурално пространство – пространството, заобикалящо най- външната мембрана (обвивка) на гръбначния мозък.

Оперативно отстраняване – процес на изрязване, премахване или ампутиране.

Влакнест хрущял – хрущял, който се състои от плътни влакна.

Пихтиесто ядро – централната част на междупрешленния диск, съставена от подобна на желе субстанция.

Източници: vashaspina.ru; med.ru; spine-health.com; spineuniverse.com

Нанобелт
Коланът „Нанобелт“ елиминира болките в кръста

 

 

Оценете статията
Оценка 3.9 от 17 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Дискова херния се лекува с тези методи!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.