Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Навици, които съсипват белите дробове

Хората често са склонни да приемат дишането за даденост. Този завладяващ процес се извършва от белите дробове, за чието здраве не успяваме да се погрижим, преди да е станало твърде късно

белите дробове

Дишането е толкова естествено, колкото и животът. За да има пълноценно дишане, белите дробове трябва да са здрави. В същото време хората сами съсипват здравето им с ежедневни навици, повечето от които се извършват несъзнателно. Какво точно се отразява негативно на състоянието на белите дробове, обяснява Олга Пешкова, д.м.н, пулмолог.

Астмата, хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) и ракът на белите дробове са едни от най-честите белодробни проблеми днес. Добрата грижа за здравето на дихателната система е от съществено значение за намаляване на риска от състояния като тези.

Д-р Олга Пешкова

Определено поведение може да причини голяма вреда, особено когато се практикува дълго време. Ето преглед на начина на живот, който може да навреди на белите дробове, съзнателно или несъзнателно.

Пушене и мръсен въздух

Пушенето е най-разрушителният навик за белите дробове. Тютюневият дим съдържа хиляди химикали, много от които са токсични и могат да причинят рак, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и други здравословни проблеми. Цигарите могат да засегнат тъканта в белите дробове и да им попречат да работят правилно. Всяко всмукване от цигара съдържа повече от 7000 химикала, включително въглероден окис. Въглеродният окис замества кислорода в кръвта. Това кара органите да получават по-малко кислород. Така всички вредни химикали от цигарите и другите тютюневи изделия навлизат директно в кръвта.

Голямо разнообразие от вътрешни и външни замърсители също могат да причинят или влошат съществуващо белодробно заболяване. Примери за замърсители, които могат да навредят на белите дробове, включват вторичен дим, радон и смог.

Понякога може да е трудно да се избегнат определени замърсители, особено ако живеете или работите около тях. Факт е, че развитието на респираторни заболявания се улеснява от живот в градове с високи нива на замърсяване на въздуха или работа в условия на излагане на вредни изпарения.

Лошо хранене

Лошата диета също се отразява на здравето на белите дробове – излишъкът от храни с високо съдържание на наситени мазнини, трансмазнини и рафинирани захари води до затлъстяване, което от своя страна увеличава риска от развитие на ХОББ и астма.

Изключете от менюто бонбоните и сладкишите. Спрете да ядете бързи и мазни храни като пържено пиле, понички и преработени меса. Вместо това се съсредоточете върху яденето на по-големи количества плодове, зеленчуци, ядки, риба и птиче месо.

Фибрите също могат да ви помогнат да подобрите здравето на белите дробове. Според проучване от 2016 г., публикувано в Annals of the American Thoracic Society, хората, които ядат големи количества фибри, са склонни да имат по-висока белодробна функция. Овесени ядки, боб, ябълки, круши и пълнозърнести тестени изделия са някои от многото здравословни храни с високо съдържание на фибри.

Липса на физическа активност

Липсата на физическа активност или обездвижването също може да повлияе негативно на белодробната функция. Редовните упражнения ще поддържат функционирането на органа на оптимално ниво. Дори и бързо ходене в продължение на час подобрява кръвообращението и укрепва дихателните мускули. Някои упражнения също могат да укрепят диафрагмата и мускулите между ребрата, за да улеснят дишането.

Ако не спортувате редовно, може да имате затруднено дишане в моменти, когато сте активни. Стремете се да правите комбинация от аеробни упражнения и кратка силова тренировка. Примери за аеробни дейности, които са чудесни за белите дробове, са бягане, плуване, ходене и колоездене.

Лоша стойка, седене с изкривен гръб

Когато се прегърбвате напред, дробовете имат по-малко място за разширяване. С течение на времето лошата стойка може да ги затрудни да приемат достатъчно кислород и да го изпращат до другите органи.

Лошата стойка пречи и на моделите на дишане. Това може да доведе до плитко дишане, заради което има по-малко кислород.

Правилната стойка и упражненията за укрепване на мускулите на гърба ще помогнат за минимизиране на тези рискове.

Рискови фактори за белодробни проблеми

Много от поведенията, споменати в тази статия, също са рискови фактори за белодробни проблеми. Пушенето, излагането на замърсители и липсата на упражнения са общи рискови фактори за лошо здраве на белите дробове.

Други рискови фактори за белодробни заболявания включват:

• Наднормено тегло или затлъстяване.
• Фамилна анамнеза за белодробни проблеми.
• Генетика.
• Чести вирусни респираторни инфекции.
• Алергии.
• Стрес.
• Лошо хранене.
• Високо кръвно налягане.
• Депресия.

Кога да посетите лекар

Ако имате симптоми на белодробен проблем, вашият личен лекар може да ви насочи към пулмолог за лечение.

Признаците, че трябва да посетите специалист включват:

• Болка или стягане в гърдите.
• Хронична болка в гърдите.
• Замаяност.
• Припадък.
• Умора.
• Затруднено дишане, особено докато правите упражнения.
• Недостиг на въздух, когато не спортувате.
• Хрипове. Хриповете са шумно дишане. Това означава, че нещо необичайно може да блокира дихателните пътища или да ги стеснява.
• Бронхит или настинки, които се повтарят.
• Астма, особено ако не можете да я контролирате или не сте сигурни какво я отключва.
• Хронична кашлица. Това е кашлица, която е продължила поне осем седмици.
• Хронично производство на слуз. Това е, когато тялото ви произвежда много храчки или слуз в продължение на поне един месец.
• Кашляне на кръв.

Някои от горните симптоми са признаци на белодробно заболяване. Не се колебайте да се свържете със специалист, ако смятате, че нещо не е наред с начина, по който дишате.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *