Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Шипове, ХОББ, екземa и какво друго лекува Сярната баня край Велинград

Сярната баня край Велинград е най-голямата баня в града. И със сигурност е и най-красивата. Името й идва от вида на водата

Сярната баня се намира в квартал Каменица на ул. „Георги Кирков“. Няма как да я подминете, или да не я забележите – сградата притежава изключителна архитектурна стойност.

Сярната баня край Велинград е построена по проект на италианския архитект Луиджи Пиетрис. По време на строежа населението на селото участва както с доброволен труд, така и с дребни дарения. Повод да започне строеж на баня е стар каптаж от времето на Римската империя. Около извора имало и римско строителство от тухли и останки от стени с характерни сводове. Проектът на банята е резултат от всичко хубаво и забележително, което имат баните в Карлови Вари. Цар Фердинанд приел присърце инициативата на местните хора и им съдействал по всякакъв начин. След започване на Балканската война не са правени задълбочени разкопки и каптирането на извора е зарито. Строежът е започнал през 1912 год. с решение на Общинския съвет на селото.

Интересна е историята на входната врата на банята

Ангел Пендаров, жител на село Каменица (сега квартал на Велинград) бил близък приятел с Александър Стамболийски. При една среща с него харесал вратите на Министерството на Земеделието и дълго водил преговори да му дадат една такава врата за Сярната баня. Закарал я с влака до Септември, след като я получил, а от там с файтон до село Каменица. За съжаление тази врата е била подменена по време на социализма.

Каква е водата в Сярната баня?

Името, разбира се, подсказва много за състава на водата, която е със сулфатно-натриево-хидрокарбонатно-силициево-флуорен състав със следи от калций, магнезий и желязо. Температурата на извора е 88°C, заради което банята е хипертермална. Това налага водата да се охлажда до 38-39°C. Общатата минерализация е около 570 мг/литър, а рН-то е около 8.4.

Какво лекува сярната вода?

Серните минерални води традиционно се използват в медицинската хидрология за лечение на кожни, дихателни и мускулно-скелетни заболявания. Въпреки това, водени от последните интензивни изследователски проучвания, локалните лечения, при които се използват води с високо съдържание на сяра, започват да показват ползи при белодробна хипертония, артериална хипертония, атеросклероза, исхемично-реперфузионно увреждане, сърдечна недостатъчност, пептична язва и остри и хронични възпалителни заболявания.

Във водата край Велинград има флуор – почти 9 мг на литър, което я прави подходяща за профилактика на кариес при децата и остеопороза при възрастни.

Баните със сярна вода се използват успешно за имуномедиирани състояния като контактен дерматит, псориазис и атопичен дерматит. Наскоро беше предположено, че активните принципи на минералните води със сяра могат да играят роля в имунната регулация на кожата.

Доказано е, че вдишването на серни минерални води подобрява здравословното състояние на пациенти с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).

Балнеотерапията, базирана на сярна минерална вода, значително намалява спастичността и болката в крайниците и може да помогне при лечението на пациенти след инсулт.

Температурите на ваните в Сярната баня се нагласят по предписание на лекар

Водата се охлажда със специални съоръжения, което по никакъв начин не оказва влияние на лечебните ѝ свойства.

Има някои особености при използването на Сярната баня, с които всеки трябва да се съобрази

Баните се правят два дни под ред и след това един ден се почива. За един лечебен курс са необходими 12-15 процедури. Потапянето в басейна трябва да става до кръста, а във ваните – до сърдечната област. В близост до банята има открити басейни с минерална вода от термалните извори в Каменица.

Работно време

Жени: вторник, четвъртък, събота 7 ч. – 20 ч.

Мъже: понеделник, сряда, петък, неделя 7 ч. – 20 ч.

Телефон за връзка: 0359/ 52022.

Глобал Хелт Дерматил
ДЕРМАТИЛ – ускорява заздравяването на рани

Източник: voda.velingrad.bg

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *