Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кои са основните признаци, че сърцето ви остарява по-бързо от вас

Има няколко опасни аларми на стареене на сърцето. Някои от признаците, че сърцето ви е по-старо от вас, са очевидни, докато други – не чак толкова

сърцето

Много хора смятат, че след навършване на 50-60 години е нормално да се очакват проблеми със сърцето и сърдечно-съдовата система, като цяло. Но проблемът е, че сърдечните заболявания стават все по-млади… Статистиката показва, че случаите на „сърдечна“ смърт се регистрират все повече сред сравнително млади хора на възраст 25-30 години.

Възможно ли е сърцето да остарява по-бързо от останалата част от тялото? Как може да се разбере, че това се случва?

Д-р Зейн Азо е кардиолог в Медицински център „Хенри Форд“ изброява признаци, които ясно показват проблеми.

1. Недостиг на въздух дори при леко усилие

Ако преди лесно сте се изкачвали до петия етаж, докато сега оставате без дъх до втория и трудно се изкачвате, това е много сериозен симптом. Така кардиомиопатия, сърдечна недостатъчност, исхемична болест на сърцето и други недиагностицирани проблеми могат да сигнализират за себе си.

Д-р Зейн Азо

2. Неравномерен пулс

Нормалната честота на пулса е от 60 до 90 удара в минута. Ако имате смарт часовник, той ще ви каже кога пулсът ви се е увеличил. Например, по време на физическа активност пулс от 110 не е патология. Ако сте преживели стрес, това също е разбираемо. Но ако пулсът се ускори или забави без причина, най-вероятно това е сигнал за аритмия. Особено ако варира в покой.

3. Подуване на краката без причина

През лятото подуването се появява, когато е горещо или сте прекарали много време да се разхождате или да карате колело, както и при работа в градината също може да се появи. И това като цяло е нормално. Подуване може да се появи и ако сте яли твърде много солена храна или сте пили по-голямо количество вода. Това са редки случаи и разбирате, че вината не е ваша. Но ако често забелязвате подуване и в същото време умората и задуха са се увеличили, това трябва да ви предупреди, че сърцето не е в ред.

4. Киселини след физическо усилие

Тренирали сте или дори просто сте се разходили с по-бърз темп и сега хранопроводът ви гори, дори и да не сте яли нищо мазно или пържено? Така сърцето напомня за себе си.

5. Прасците остават без косми

Загубата на коми по краката е признак за нарушено периферно кръвообращение. Атеросклеротичните плаки в кръвоносните съдове, артериите или сърдечната недостатъчност може да са причина за това.

Защо сърцето може да старее по-бързо?

Възрастта на сърцето не винаги съвпада с биологичната възраст на човека. Може да бъде или по-младо, или по-възрастно. Това се влияе от два основни фактора – генетиката и начин на живот, който човек води. Например, ако някой в ​​семейството има анамнеза за сърдечно-съдово заболяване, като сърдечна недостатъчност, съществува по-висок риск сърцето да старее по-бързо и да функционира по-трудно.

Освен това скоростта на стареене се влияе и от пола и възрастта на човека. Мъжете са склонни да „състаряват“ сърцата си по-рано, защото пушат повече, пият твърде много алкохол, не обръщат внимание как се хранят и в какво състояние е общото здраве. Това са основни фактори, които увеличават риска от сърдечни заболявания. Жените са по-малко склонни към лоши навици, както и обръщат повече внимание на здравето и благосъстоянието си. Затова при тях сърцето старее по-бавно. Междувременно при по-младите хора стареенето на сърцето става по-бавно, а при по-възрастните – по-бързо. Всички тези фактори са важни и като цяло влияят върху скоростта на стареене на един от най-важните органи в нашето тяло.

Какво се случва, ако сърцето старее по-бързо?

Ако сърцето старее по-бързо, това означава, че кръвоносните съдове също стареят по-бързо. В резултат на това могат да се развият различни сърдечно-съдови заболявания. Една от тях е атеросклерозата, която е едно от най-често срещаните заболявания в света. Човек не винаги усеща, че нещо с кръвоносните съдове не е наред, тъй като няма конкретни оплаквания, докато не възникне животозастрашаваща ситуация – инсулт или инфаркт.

На свой ред, ако сърцето старее по-бързо, има вероятност други органи в тялото също да стареят по-бързо, тъй като обемът и скоростта на кръвния поток се променят – недостатъчното количество кръв може да ограничи способността на органите да функционират нормално. Затова е важно да се подлагате на профилактични прегледи поне веднъж годишно, за да проверите здравето на сърцето си.

Експертно мнение

„Не е нужно да си поставяте диагноза сами, но ако забележите един или два от изброените признаци, свържете се със специалист, който ще ви назначи първоначален преглед“, казва кардиологът. – Ако след прегледа и назначените изследвания са налице проблеми, лекарят определено ще ви насочи към други специалисти за допълнителни прегледи.

Възможно ли е да се „подмлади“ сърцето и какво трябва да се направи за това?

Определено можем да повлияем върху работата на сърдечния мускул и за целта трябва да водим здравословен начин на живот, който включва:

– Ежедневна физическа активност. Около час ходене, каране на колело или плуване ще бъде достатъчно.

– Правилно хранене. Ако е възможно, откажете се от бързите въглехидрати и нишестените зеленчуци, ограничете приема на мазнини и яжте повече пресни зеленчуци и плодове. Включете здравословно ястие с риба поне веднъж седмично. Намалете приема на сол и захар.

– Контрол на теглото. Изчислете вашия ИТМ (индекс на телесна маса) и се опитайте да се придържате към него.

– Отказване от тютюнопушене и алкохол. Откажете се от лошите навици, защото от никотина и алкохола няма никаква полза, а отрицателното им въздействие върху сърцето е огромно.

– Навременен контакт със специалист. Ако подозирате, че сърцето ви „остарява“, отидете на кардиолог, прегледайте се и стриктно спазвайте инструкциите, които лекарят ви дава.

Източник: www.henryford.com

Чесън и глог EQUILIBRA
ЧЕСЪН И ГЛОГ – за защита на сърцето и кръвоносната система

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *