Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Само 3600 крачки на ден намаляват риска от сърдечна недостатъчност при жените

Ново проучване установява, че по-малко от 4000 крачки на ден намаляват значително риска от сърдечна недостатъчност при жените над 60 години

крачки на ден

Жените на 60 и повече години, които са правили средно 3600 крачки на ден с нормално темпо, са имали 26 процента по-нисък риск от сърдечна недостатъчност, констатира ново проучване, публикувано на 21 февруари в JAMA Cardiology.

„За по-възрастните жени, които все още могат да се разхождат, ходенето е свързано с по-нисък риск от сърдечна недостатъчност”, казва водещият автор на изследването Майкъл Дж. ЛаMонт, д-р, професор, експерт по епидемиология и екологично здраве в Държавния университет на Ню Йорк в Училището по обществено здраве и здравни професии в Бъфало.

„За жени, които са в състояние да се движат, правенето на 3600 стъпки е съвсем разумна цел“, казва д-р ЛаМонт. Три хиляди крачки се равняват на около 2,5 км.

Констатациите от проучването показват, че физическата активност е важен компонент на здравословния начин на живот.

Около 1 от 4 души ще развият сърдечна недостатъчност през живота си. Сърдечната недостатъчност е състояние, при което сърцето не е в състояние да изпомпва достатъчно енергично, за да отговори на нуждите на тялото от кислород и кръв.

 

Не е нужно да правите по 10 000 крачки на ден

 

„Добрата новина е, че само няколко крачки повече всеки ден и малко по-малко седене може да са от голяма полза за здравето, особено за хора, които не се движат много”, категоричен е ЛаМонте.

„Откритието, че около 3000 крчаки на ден намаляват с 26 процента риска от сърдечна недостатъчност, е забележително. И това е далеч, далеч по-малко от десетте хиляди крачки ден, които се популяризираха в продължение на много години“, казва той.

Майкъл Дж. ЛаMонт, д-р, професор, експерт по епидемиология и екологично здраве в Държавния университет на Ню Йорк
Майкъл Дж. ЛаMонт, д-р, професор, експерт по епидемиология и екологично здраве в Държавния университет на Ню Йорк

 

Проучванията сочат, че и много по-малко крачки носят големи ползи за здравето

 

Мета-анализ от 2023 г. на 17 проучвания и повече от 200 000 души установява, че около 2400 стъпки на ден са достатъчни, за да намалят риска от смърт от сърдечни заболявания, а 3867 стъпки на ден намаляват значително риска от смърт поради каквато и да е причина.

„Трябва да забравим за магическото число от 10 000. Сега знаем, че дори около 4000 крачки са достатъчни за сериозно намаляване на смъртността“, каза водещият автор на този мета-анализ Масей Банах, помощник професор в Ciccarone Center за превенция на сърдечно-съдови заболявания.

Освен отказването от тютюнопушенето, увеличаването на физическата активност е промяната в начина на живот, която вероятно осигурява най-много ползи за здравето на сърцето.

Това не означава, че трябва да направите 10 000 крачки или да тренирате 150 до 300 минути седмично, за да извлечете ползите за здравето. „Някои хора си мислят, че трябва да спортувате активно, за да извлечете някакви ползи за здравето, а това не е вярно. Самото ставане от дивана носи предимства! Опитвайки се да повишите нивото си на активност с малко тук и там, има ползи“, подчертава ЛаМонте.

Източници: https://www.everydayhealth.com; https://www.freepik.com/

Чесън и глог EQUILIBRA
ЧЕСЪН И ГЛОГ – за защита на сърцето и кръвоносната система

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *