Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

УНГ лекар изброява рисковете от сухата кашлица

Не напразно сухата кашлица се нарича непродуктивна, защото е болезнена, изтощителна, а също така води до болка в гърдите поради постоянен стрес

сухата кашлица

В допълнение, сухата кашлица води до сериозно усложнение – ХОББ, дори и да не сте пушачи.

Кога и защо става опасна сухата кашлица, обяснява д-р Владимир Зайцев, оториноларинголог.

Д-р Владимир Зайцев

Мократа кашлица е свързана с храчки, контролирана е и има тенденция да отшумява по-бързо. Постепенно става все ненатрапчива – всеки ден човек усеща, че има все по-малко храчки, а и кашлицата също изчезва. Сухата кашлица може да измъчва човек доста дълго време.

Сухата кашлица е различна история, тъй като често се свързва с белите дробове

В началото, дори при настинка, може да има суха кашлица, когато хремата просто започва да дразни рецепторите, но постепенно се превръща във влажна кашлица. И ако белите дробове вече са включени в процеса, тогава ситуацията бързо се влошава. В крайна сметка площта на белите дробове е значително по-голяма и ако разширите лигавицата, която ги покрива, ще получите цяло поле, площта на абсорбция е просто гигантска. А наличието на суха кашлица е признак, че всичко е слязло по-надолу – от горните дихателни пътища към долните.

Ако оставите такава кашлица на самотек, както много хора правят, инфекцията ще стане хронична

И тогава проблемите ще се умножат, тъй като огнища на такъв симптом ще бъдат причинени дори от невинни фактори – хипотермия, намален имунитет, сух въздух в стаята. И всяко избухване на кашлица ще доведе до развитие на възпалителен процес.

Сухата кашлица е трудна за контролиране и лечение. Центърът за кашлица е постоянно под напрежение, постоянно провокира нови огнища, лигавицата изсъхва още повече, а кашлицата може да бъде толкова разрушителна, че просто не можете да я издържате повече. Кашлицата повишава налягането в белите дробове, което може да доведе до кървене. Някои ще кървят леко, докато други могат да развият доста масивно кървене. Образуват се язви – от тях тече кръв и заздравяват изключително бавно. Новите пристъпи на кашлица допълнително влошават проблема, броят на язвите се умножава и ситуацията може да излезе извън контрол.

Разбира се, такова състояние трябва да се лекува. Има много лекарства, но само лекар знае кои точно може да са необходими и ефективни. Първо провежда аускултация, тоест преслушване, за да се чуе какво се случва в белите дробове. Само така може да се предпише правилно лечение. Кашлицата е аларма, симптом, който не може да бъде пренебрегнат, тъй като показва, че нещо не е наред в трахеобронхиалното дърво.

Усложнения при суха кашлицата

Сухата кашлица е особено опасна, защото може да предизвика запушване на дихателните пътища – те просто се затварят. И тогава ще има усещане за задушаване. Това може да доведе до хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), изключително болезнено заболяване. Човек може да е като цяло здрав, но да умре от задушаване, защото белите му дробове са увредени и запушени. За да избегнат проблеми, те трябва да бъдат отпуснати. Кашлицата като рефлекс е предназначена да прави точно това. Но ако не успее, крайният резултат може да бъде катастрофален.

„По-безобидни“ болести

По-малко опасни, но не по-малко неприятни проблеми, които могат да доведат до суха кашлица, включват ларингит и фарингит. Тази кашлица все още е в горните дихателни пътища – дразни задната стена на гърлото и не е слязла в белите дробове. Но тук по-вероятно не говорим за пълноценна кашлица. В този случай проблемът се крие в сухотата на задната част на гърлото, което причинява дразнене на центъра на кашлицата. Пациентът сякаш се опитва да изхвърли слуз от носа, който тече успоредно, нагоре, за да омекоти задната стена.

В такава ситуация, в допълнение към терапията с лекарства и процедури, ще бъде предложена и диета – необходимо е временно да се изключи от диетата всичко, което дразни задната стена на фаринкса, тоест горещи и пикантни храни, солени, пиперливи, кисели и т.н. Кафето, алкохолът и цитрусовите плодове също трябва да бъдат премахнати.

Друга причина за суха кашлица може да бъде алергията. В зависимост от вида може да се появи по всяко време, има дори зимен вариант. Но тя като цяло не е трудно да се разпознае, тъй като паралелно ще се развият и други симптоми – бистър и течен секрет от носа, сърбеж, кихане и др.

Как се лекува сухата кашлица?

Задължително е да се лекува суха кашлица и това трябва да става стриктно под наблюдението на лекар. Защо контролът при лечението трябва да бъде строг? Защото в ситуация, в която сами лекувате кашлица, има голям риск да си навредите. Вариантите за лекарства са два – за мокра кашлица и за суха кашлица. Механизмите им на действие са различни. Така че тези, необходими за сухота, помагат за нейното блокиране. Лекарствата за мокра кашлица са предназначени да елиминират храчките. Ако започнете да взимате неправилно лекарство, тогава има висок риск от блокиране на кашлицата и освобождаването на слузта. Така тя ще остане в белите дробове и ще започне да се размножава и разраства. В резултат на това белите дробове могат буквално да се пръснат.

В арсенала на съвременните лекари има огромен брой средства за лечение на суха кашлица – това могат да бъдат инхалации, спрейове и маслени разтвори. Но само лекар знае в каква ситуация от какво точно се нуждае пациентът. Затова не бива да експериментирате, тъй като цената може да се окаже твърде висока. Опасностите, до които водят усложненията от кашлицата, не бива да се подценяват. По-добре е да не толерирате сухата кашлица, а да отидете на лекар и да намерите оптималното решение. Това ще ви помогне да запазите не само здравето, но и живота си.

Източник: medvestnik.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *