Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кой, как и защо да приема витамин Е

Наричат ​витамин Е витамин на красотата и младостта, защото поддържа кожата свежа. Не по-малко важен е и за репродуктивната система на мъжете и жените

витамин Е

Неконтролираният прием на витамин Е обаче може да бъде опасен.

Как беше открит витамин Е?

През 1922 г. по време на експерименти американските биолози Хърбърт Еванс и Катрин Скот Бишоп откриват, че плъховете, хранени само с млечни продукти, губят репродуктивната си функция. Но когато в храната на гризачите беше добавена маруля и масло от пшеничен зародиш, важната функция беше възстановена.

Фактор Х

Причината за това е наличието на определено вещество в споменатите продукти, наречено „фактор Х“. През 1936 г. Хърбърт Еванс успява да изолира този фактор в неговата чиста форма. Той го нарече токоферол – „раждащо потомство“ (от гръцки tocos – „потомство“ и phero – „нося“).

Д-р Михаил Лебедев

Дълго време се смяташе, че токоферолът е хормон, който засяга само репродукцията на бозайниците. Но по-късни изследвания показват, че това е мастноразтворимо съединение, представляващо цяла група биологично активни вещества – токофероли, токотриеноли и техните етерни производни. Алфа-токоферолът има най-голяма биологична активност. Съединението е наречено витамин Е. Кой, как и защо да приема витамин Е обяснява д-р Михаил Лебедев, експерт по молекулярна диагностика.

Бъдете внимателни

Витамин Е влиза в тялото изключително с храната. Има много източници:

• растително масло;
• яйца;
• морска риба и морски дарове;
• зеленчуци;
• авокадо;
• ядки;
• слънчогледови семки;
• бобови растения;
• покълнали зърна от царевица и пшеница.

Ако човек се храни редовно и балансирано, рядко се наблюдава дефицит на това хранително вещество.

В червата витамин Е се абсорбира с участието на жлъчния сок, навлиза в лимфата и с помощта на липопротеини с ниска плътност се пренася от кръвта до органите и тъканите. Повече от него се намира в мастната тъкан, черния дроб, мускулите и нервната система.

Обикновено витамин Е лесно се абсорбира и натрупва в тялото, но се отделя доста бавно. Но ако усвояването на мазнините в червата е нарушено, например при целиакия, възпалителни заболявания на червата (болест на Крон) и други заболявания, е възможна хиповитаминоза Е. Понякога такава липса се развива и при много радикални диети.

Няма отрова, има доза

Огромният брой положителни ефекти на витамин Е, особено славата му като средство против стареене и средство за подобряване на потентността и мускулната сила, доведоха до факта, че много жени и мъже започнаха да използват витамина неконтролируемо, без да знаят за предстоящата опасност. Факт е, че витамин Е е мастноразтворимо вещество, което може да се натрупва в тъканите. Затова неговият излишък е по-опасен от твърде много водоразтворими вещества, които бързо се елиминират от тялото.

Хипервитаминоза Е най-често възниква поради неразумната му употреба

Симптомите на това състояние може да включват:

• алергичен обрив;
• нарушения на кръвосъсирването, намалено зрение (особено на тъмно);
• хипогликемия (спад на нивата на кръвната захар);
• повишено кръвно налягане, до хипертонична криза;
• коремни спазми;
• гадене;
• диария;
• мускулни болки и крампи.

Опасността идва не само от хипервитаминоза Е, но и от простото приемане на този синтетичен витамин редовно в средни препоръчителни дози. Скорошно проучване на група американски учени, в което участват около 35 хиляди мъже от САЩ, Канада и Пуерто Рико, показа, че консумацията на алфа-токоферол (една от фракциите на витамин Е) може да увеличи риска от развитие на рак на простатата при мъжете с 20%. Но само синтетичните витамини представляват опасност. Естествените източници на витамин Е не причиняват такива вреди, тъй като чрез консумацията им витаминът се натрупва балансирано.

ВАЖНО

Дневната нужда от витамин Е е средно 10-30 милиграма и зависи от възрастта, пола, здравословното състояние и нивото на физическа активност. За да се определят нивата на витамина в лаборатория, се прави кръвен тест с помощта на високоефективна течна хроматография (HPLC). Трудно е да се подозира липса въз основа на симптомите, но по-често има мускулна слабост, лошо зарастване на рани, суха кожа и коса, чести инфекции и репродуктивна недостатъчност.

При никакви обстоятелства не трябва да си предписвате витамин Е сами, без да сте се изследвали. Ако искате да си осигурите токоферол, търсете го в храната, а не в аптеката.

Отговорен за всичко: Витамин Е играе много важна роля в организма. И то не само една

Поддържа стабилността на клетъчните мембрани и субклетъчните структури, предпазвайки ги от окисляване и увреждане. В крайна сметка той е един от антиоксидантите – борци срещу свободните радикали, които причиняват преждевременно стареене и заболявания, свързани с възрастта.

Поддържа кожата млада. Витаминът активира синтеза на колаген и еластин, ускорява процесите на възстановяване и заздравяване на кожата, премахва сухотата и лющенето, възстановява функциите на мастните жлези. Известна е и способността му значително да намалява вредното въздействие на ултравиолетовото лъчение върху кожата.

Запазва репродуктивното здраве на мъжете и жените. Полезният витамин участва в сперматогенезата, осигурява прикрепването на яйцеклетката към маточната лигавица и последващото й развитие, участва в изграждането на плацентата. Витамин Е също така има благоприятен ефект върху потентността.

Участва в профилактиката на съдови проблеми, подпомага разграждането на холестерола.

Подпомага работата на мускулите, затова се предписва на спортисти за повишаване на устойчивостта на стрес.

Подобрява състоянието на лигавиците на стомашно-чревния тракт, по-специално, подпомага лечението на язвени заболявания на храносмилателната система.

Има също предположение, че витамин Е помага за предотвратяване на развитието на злокачествени новообразувания и атеросклероза.

Източници: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *