Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Мухъл, кашлица и плака: кога овлажнителят за въздух е опасен

Овлажнителят за въздух идва с някои ползи за здравето, но неправилната употреба и избор на устройство могат да навредят

овлажнителят за въздух

Овлажнителят за въздух може да направи живота много по-удобен, но също така може и да ни разболее, според няколко институции, включително Mayo Clinic.

През последните няколко години препоръката за овлажняване на въздуха в дома през отоплителния сезон се превърна в може би най-важният съвет за предотвратяване на ОРВИ (остра респираторна вирусна инфекция) и грип. Например, или да сложите мокри чаршафи и хавлиени кърви на радиаторите (евтино, но не и ефективно), или да си купете овлажнител (домакински уред, който пръска водна пара).

И наистина: сухият въздух изсушава лигавиците, а те са първата антивирусна бариера на тялото

Тоест, локалният (местния) имунитет е нарушен и защитните сили са намалени. Отоплителните уреди (климатици, радиатори, парно, печки на дърва и въглища) също могат да изсушат лигавиците на очите. Заради това ще се появи ефект на „пясък“, на устните, както и напуквания, а в носа ще се образуват корички. Ако човек не пие достатъчно вода, тогава поради дехидратация (влагата постоянно се изпарява от повърхността на кожата и дори косата), кръвта може да стане по-гъста, което увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания. Заради прекалено сухия въздух кожата и косата също страдат.

Затова през есенно-зимния отоплителен сезон нямаме голям избор – или постоянно да извършваме магия с водни процедури (мокро почистване, сушене на мокри дрехи и т.н.), или да използваме овлажнител. Сега има огромно разнообразие от последните – от най-простите до много скъпите с хипоалергенни и други филтри, функции за изчистване на въздуха, аларми, таймери и така нататък.

Но въпреки цялата си полезност, овлажнителите могат да причинят сериозна вреда, ако не се използват умерено

В зависимост от това колко често се почистват – и вида на водата, с която се пълни – може да вдишвате вредни микроорганизми.

Джанис Нолен

„Въпреки че влагата може да бъде нещо положително, тя създава и проблеми“, казва Джанис Нолен, специалист по въздуха в затворени помещения и помощник вицепрезидент по националната политика в Американската белодробна асоциация. „Влагата осигурява чудесна среда за размножаване на мухъл и бактерии.“ Ако пренебрегнете правилното почистване на овлажнителя, той може бързо да се превърне в уютен инкубатор за микроби – аерозолира вредните микроорганизми и ги разпръсква във въздуха, който дишате, казва тя.

Проблеми с белите дробове, от грипоподобни симптоми до сериозна инфекция, са основните притеснения. Експертите също са идентифицирали нещо, което наричат ​​„треска на овлажнителя“, форма на вирусно възпаление на белите дробове, причинено от колонизирани бактерии, чиито дом е овлажнителят за въздух.

Въпреки че вдишването на тези агенти е лошо за всички, то може да бъде особено вредно за децата и хората с астма или проблеми с дишането.

Насекоми и вредители като хлебарки също предпочитат по-влажна и влажна среда. Затова, наред със здравословните проблеми, твърде много влажност може да покани в дома ви и нежелани гости.

Общото правило е, че вероятно е знак да намалите влажността, ако видите да се образуват капчици.

За по-голяма точност можете да използвате хигрометър, за да следите нивата на влажност в дома си.

Както стана ясно, овлажнителят за въздух влиза в домовете с някои особености, които трябва да се имат предвид

1. Твърде влажен въздух

Ако овлажнителят няма вграден превключвател-контролер, който измерва параметрите на влажността и изключва устройството навреме, тогава въздухът може да стане твърде влажен. А това е благоприятна среда за размножаване на вредни бактерии, акари и мухъл. Всички те са сериозни алергени и източник на респираторни инфекции. Тоест, те могат да причинят кашлица и симптоми на алергия.

Условията за поява на мухъл са влажност над 70%. Нормалната влажност в жилищните помещения през зимата е 30–45%.

2. Застояла вода в резервоара

Ако само от време на време включвате овлажнителя, патогенните микроорганизми могат да се размножават в останалата вода в резервоара. При пръскане на закрито те лесно проникват в дихателните пътища на човека и го карат да кашля.

3. Плака върху мебелите

Поради непречистената вода често можете да видите бяло покритие под формата на минерални и солеви отлагания върху мебелите, особено когато използвате устройство с ултразвуков механизъм за овлажняване. Когато частици от тази плака попаднат в белите дробове на човек, особено склонен към алергии, може да се появи не само кашлица като симптом, но и респираторни заболявания.

Как да се предпазите от вредите?

За да може овлажнителят да донесе полза, а не да навреди на човек, той трябва да се използва правилно.

1. Използвайте само чиста вода (филтрирана или бутилирана – дестилирана, деминерализирана).

2. Сменяйте по-често водата във вашия овлажнител.

3. Избягвайте прекомерна влажност в помещението (не трябва да бъде по-висока от 60%).

4. Почиствайте филтрите своевременно и ако е необходимо, сменете старите с нови.

5. Изплаквайте и подсушавайте овлажнителя редовно, за да предотвратите натрупването на вредни бактерии.

6. Внимавайте с ароматните масла! Когато са изложени на топлина, те не само губят полезните си свойства, но и могат да отделят токсични вещества.

7. Не поставяйте овлажнителя близо до стени, тавани или мека мебел на непроветриво място, за да избегнете появата на мухъл.

Източник: www.respiratorytherapyzone.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *