Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кихане и плач: Топ 10 на стайни растения-алергени

Не всеки може да си позволи да избира стайни растения само въз основа на тяхната красота

стайни растения

За хората, склонни към алергии, би било полезно да са наясно дали желаните от тях стайни растения издават твърде остър аромат, дали при контакт с листата се появяват кожни раздразнения и др. И едва след това да се купи палмово дърво, алое или кактус.

Алергиите са бич за всички възрасти без изключение. Могат да възникнат във всеки един момент: до вчера някакъв аромат е предизвиквал изключително приятни чувства, а днес – непрекъснато кихане, сълзи или нещо още по-лошо и опасно. Домашните любимци, разбира се, също могат да са източник, и не непременно котки или кучета. Някои стайни растения също може да са източник на алергия. Кои от тях са най-опасни за страдащите от алергии?

Следните декоративни стайни растения са най-известни като силни алергени:

• Лилия, крем, калия. Силният ѝ аромат предизвиква световъртеж, който може да доведе до припадък.

• Pelargonium (популярно известен като здравец). Съдържа етерично масло в листа с лесно летливи компоненти. Последните, навлизайки в дихателната система, влияят негативно на лигавиците, причинявайки тяхното подуване.

• Дифенбахия, аглаонема, филодендрон. Те допринасят за нарушения на сърдечния ритъм и сериозно увреждане на централната нервна система. Контактът със сок (при пресаждане или премахване на листа) причинява кожни алергии и подуване на лигавиците.

• Индийска хризантема, агаве . Контактът с тях причинява възпаление и контактен дерматит.

• Олеандър, катарантус (Мадагаскарско цвете). По време на периода на цъфтеж се отделят ароматни вещества, които затрудняват дишането и засилват главоболието.

• Brunfelsia pauciflora. Нейните малки цветчета, подобни на теменужки, предизвикват при някои хора пристъпи на задушаване, дори спиране на дишането.

• Циклама. Сокът ѝ причинява тежки изгаряния на лигавицата.

Неалергичните растения включват хлорофитум (произвежда кислород, абсорбира патогенни бактерии и вредни вещества), мирта (произвежда фитонциди, които унищожават микробите) и др.

Що се отнася до алоето, това цвете активно абсорбира въглероден диоксид и намалява електричеството в апартамента. Но, неговия сок причинява тежка алергична реакция при някои хора. Подобни симптоми се появяват и при контакт с други представители на семейство Crassulaceae – каланхое, жълтурчета, красула, седум и др.

За какви симптоми трябва да внимавате?

Можем да приемем, че красивите на пръв поглед стайни растения са източник на алергии, ако човек, влизащ в апартамента или къщата от улицата, започне да се чувства зле в стаята, където се намират цветята. И това се случва през цялото време. В този случай могат да се появят симптоми на алергичен ринит и алергичен конюнктивит: назална конгестия, кихане, сърбящи очи, лакримация. Може да има и суха кашлица.

Как се определя източникът на алергия?

Трудно е да се определи конкретният източник на алергията. Няма специални тестове за домашни цветя. Тук работи следният алгоритъм: пациентът информира лекаря за подозренията си за алергия. Лекарят го изпраща на изследване за общ имуноглобулин Е, който е по-висок от нормалното за страдащите от алергии. Този индикатор вече дава основание да се смята, че тялото на пациента има алергичен компонент, чийто източник може да бъде цвете, гъбички или нещо друго. Въз основа на резултатите от допълнителни специални тестове се прави заключение какво точно причинява симптомите на алергия: самото цвете, гъбички, които са се размножили в почвата, или домашни акари, натрупани върху растението.

Малък нюанс: винаги трябва да вземете предвид факта, че наличието или отсъствието на алергична реакция към конкретно растение е чисто индивидуално явление. Просто при изброените растения човешката непоносимост в една или друга степен се наблюдава по-често.

Това важи особено за мушкатото и папратите

Етеричните масла, съдържащи се в листата на мушкатото, са основните алергени, които причиняват главоболие, понякога кожни обриви и още по-рядко задушаване. Папратите произвеждат малки спори, които естествено се разпространяват в стаята и могат да причинят проблеми с дишането и по-специално силна кашлица.

Ако отглеждате цветя през зимата, тогава не забравяйте: алергични реакции могат да причинят и зюмбюлите. Тукговорим за действие на силни миризми, които не всеки може да понесе. Орхидеите и лалетата рядко причиняват алергии. Изводът се налага сам по себе си: когато купувате стайни растения, не се фокусирайте само върху себе си. Не забравяйте да вземете предвид възможната реакция на всички, с които живеят под един покрив с вас. А в случай на алергии от растенията, които ги причиняват, е по-добре да се отървете от тях, като ги замените с хипоалергенни. Те са достатъчно красиви и атрактивни, за да задоволят и най-претенциозния вкус.

6 съвета за избор и грижа

• Не поставяйте растения на по-близо на 5 м от леглото на детето.
• Извършвайте разсаждане, култивиране и други грижи с ръкавици и за предпочитане с маска.
• Избягвайте попадането на сок от растението върху кожата и още повече върху лигавиците.
• Ако в къщата живее страдащ от алергия, би било добра идея да се консултирате с имунолог и закупуването на нови, подходящи цветя.
• Приблизително веднъж седмично отстранявайте праха от листата и дебелите стъбла с влажна кърпа.
• Торете с течни минерални торове, тъй като отделят по-малко изпарения.

За да проверите дали сте алергични към дадено цвете, не е нужно да се подлагате на скъпи тестове: можете просто да извадите растението от рисковата зона веднага щом се появи най-малкото съмнение за неговата опасност и да не се лишавате от възможността да украсите интериора по ваш вкус.

Източник: www.gormed.su

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *