Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Окончателно: СЗО разрешава между 2 и 5 кафета на ден

Пълен списък с болестите при които ободряващата напитка е противопоказна

кафе

Световната Здравна Организация (СЗО) вече има единно мнение за това колко кафе на ден е добре да се пие, както и при какви здравословни проблеми трябва да се избягва. Тоест, почти всички възрастни могат да пият от две до пет чаши кафе в рамките на двайсетина часа. По-голямо количество най-вероятно ще навреди дори на здрав човек. Съставихме списък кога и за кого кафето може да е противопоказано.

Проблеми със стомашно-чревния тракт

Кофеинът стимулира движенията на червата, което не е полезно, ако имате синдром на раздразнените черва, например. В допълнение, киселините, съдържащи се в кафето, увреждат лигавицата на стомаха и дванадесетопръстника в случай на язва или обостряне на гастрит.

Безсъние

Обикновено енергизиращият ефект на кофеина продължава не повече от шест часа. Ако обаче имате проблеми със съня, дори малко количество кафе може да влоши ситуацията. Затова лекарите препоръчват да го премахнете напълно от менюто за известно време. Ако това е трудно, тогава поне се уверете, че последната чаша е изпита най-малко шест часа преди лягане.

Безпокойство

Кофеинът стимулира нервната система. Това може драстично да влоши благосъстоянието на тревожните хора. Пристъпите на паника може да зачестят.

Епилепсия

Няма ясни доказателства, че кофеинът непременно повишава епилептиформната активност, но ако стимулира нервната система, съществува риск от увеличаване на гърчовете.

Глаукома

Дори една чаша кафе може да повиши вътреочното налягане. Обикновено коригиращите лекарства напълно решават този проблем. Ако заболяването е в тежка фаза, по-добре е да обсъдите проблема с офталмолог.

Остеопороза

Смята се, че кофеинът увеличава извличането на калций. При здрав човек това е почти незабележимо, но ако в костите вече протичат сериозни разрушителни процеси, тогава няма смисъл да рискувате и да влошите състоянието си като пиете кафе.

Бременност

В повечето случаи бременността не се счита за причина за пълно отказване от кафето, но количеството трябва да се намали до една или две чаши на ден.

Период на кърмене

Допустимото количество кафе по време на кърмене е една чаша кафе. От кръвоносната система на майката кофеинът навлиза в млякото, което означава, че става част от диетата на детето. Концентрацията на веществото е изключително незначителна, но ако бебето има проблеми със съня или храносмилането, тогава дори малко количество кофеин може да ги увеличи.

Деца

Кофеинът засяга децата много по-силно, отколкото възрастните. Затова педиатрите категорично не препоръчват да се позволява на децата да пият кафе до навършване на поне 14 години.

Лекарства, които са в конфликт с кафето

Когато започвате да приемате нови лекарства, проверете за всеки случай доколко са съвместими с кафето. Това до голяма степен важи за антибиотиците, например.

Взаимодействие на кафето с някои лекарства

📌Антиаритмични – кафето отслабва действието на тази група лекарства.
📌Лекарства за остеопороза – кафето отслабва действието на лекарството.
📌Антибиотици (някои) – лекарството подобрява ефекта на кафето.
📌Антидепресанти (някои) – кафето увеличава риска от странични ефекти на лекарствата.
📌Антикоагуланти – кафето засилва действието на лекарствата.
📌Лекарства с активна добавка дипиридамол (разредител на кръвта) – кафето саботира на ефекта на лекарството.
📌Диуретици – кафето засилва действието на лекарството.
📌Антипсихотици – кафето засилва действието на лекарството и страничните ефекти.
📌L-тироксин (хормоналенo средство) – кафето отслабва действието на лекарствата от тази група.
📌Лекарства за астма – сърцето се стимулира твърде много.
📌Лекарства с активна добавка мексилетин (антиаритмично) – лекарството подобрява ефекта на кафето.
📌Препарати с активна съставка теофилин (лечение на белите дробове) – лекарството подобрява ефекта на кафето.
📌Тербинафин (противогъбично) – кафето засилва действието на лекарството и страничните му ефекти.
📌Флуконазол (противогъбично) – лекарството засилва ефекта на кафето.
📌Препарати с активна съставка естроген (хормонално) – могат да подобрят ефекта на кафето
📌Ефедрин (лекарство за кашлица) – също дава сила на кафето.

Какво кафе и кога да се пие?

Винаги предпочитайте прясно смляно и сварено кафе. Разтворимото кафе се произвежда от нискокачествени зърна и не носи никаква полза – само вреда. Имайте предвид, че злоупотребата с кафе идва с обратен ефект – прави хората сънливи. Кафето стимулира мозъчната дейност и влияе върху качеството на съня. Дори и да го пиете рано сутрин, вечер може да изпитате безсъние или лошо качество на съня – тялото се възстановява напълно от кофеина 12 часа след приема му.

Кофеинът води до пристрастяване. Ако човек пие кафе след кафе и ръцете му треперят, най-вероятно той е предозирал. С течение на времето тялото започва да изисква по-голяма доза кофеин. При липсата му се появяват странични ефекти – тремор, главоболие, безпокойство и безсъние.

Кафето съдържа кофестол, вещество, което повишава холестерола, ако пиете над 6 чаши кафе на ден. Това е от значение за жените след 35-40 години. Не бива да се пие повече от 4 чаши кафе на ден (50-80 ml всяка чашка).

Какво кафе не бива да се пие?

Ако все още предпочитате разтворимо кафе, препоръчително е да преразгледате предпочитанията си. Разтворимото кафе се прави чрез обработка на дефектни зърна, изпаряване на екстрактите и изсушаването им. В резултат на това крайният продукт губи своя характерен аромат, богат вкус и полезни вещества. В същото време концентрацията на кофеин в разтворимото кафе се запазва почти напълно. Производителите заменят изгубената характерна миризма със сурогати – ароматизатори. Колкото повече технологичният процес засяга даден хранителен продукт, толкова по-малко са неговите първоначални природни ползи. Рисковете от отравяне или странични ефекти от концентрирания, пречистен кофеин в разтворимото кафе са поне няколко пъти в повече.

Фразата „Кофеинът е зло“ все по-често се чува не с утвърдителна, а с въпросителна интонация

Кафето е противоречив продукт: модерно е, хората искат да го пият, което означава, че не се жалят пари за научни изследвания, които могат да възстановят и дори да дадат на напитката нови свойства. Всичко се свежда до здравия разум и личния избор. По-добре ли се чувствате като пиете кафе? Тогава пийте. Обичате кафе, но не можете да спите? Пийте го до обед, след това – не. Чувствате ли се уморени и раздразнителни след пиене на еспресо? Отидете на лекар и той ще ви каже какво да правите. Да пиеш или да не пиеш често не е въпрос на напитката, а на усещан. Вслушвайте в себе си и тялото няма да ви подведе.

Източник: ria.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *