Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Сиропите за кашлица без рецепта могат да навредят на децата

Как уж безвредните сиропи за кашлица, които се продават без рецепта в аптеките, могат да бъдат опасни за децата, обясняват педиатрите

за кашлица

Кашлицата придружава повечето детски настинки. И е логично майките да искат да избавят децата си от неприятния симптом. Най-често те правят това със сиропи, които се продават свободно в аптеките. Децата нямат против да пият лекарство, което има вкус на ягода или мед. Педиатрите предупреждават, че такава тактика може да бъде не само погрешна, но и опасна.

Най-честата причина за кашлица при деца

Майките обикновено свързват кашлицата с възпалителни процеси в бронхите. Въпреки това, най-често кашлицата е рефлексна реакция на слуз, която се стича по задната част на гърлото.

При настинка инфекцията навлиза или през носа, или през устата. За да се отърве от нея, тялото активно произвежда слуз на мястото на проникване, тоест започва или хрема, или болка и усещане за буца в гърлото. И едва след това следва влажна кашлица.

Предписването на сиропи при такава кашлица е безсмислено, тъй като те не премахват причината за нея – натрупването на слуз в носа или орофаринкса. Тяхната задача е да произвеждат и отстраняват слузта от бронхите, която все още не е там по време на нормална хрема.

Видове сиропи за кашлица без рецепта

• Отхрачващи – стимулират отделянето на слуз.
• Муколитични – разреждат слузта.
• Комбинирани – имат отхрачващо и муколитично действие.

Какви са опасностите от сиропите за кашлица, когато се приемат самостоятелно?

Разпространяват инфекцията и увеличават продължителността на заболяването.

С изключение на лекарствата с рецепта, които засягат центъра за кашлица в мозъка, сиропите за кашлица увеличават производството на слуз. Децата, особено тези под тригодишна възраст, не знаят как да кашлят добре. В същото време под въздействието на сиропа храчките стават все повече и повече, натрупват се в бронхите и се превръщат в източник за разпространение на инфекцията. В резултат на това към вирусната може да се присъедини и бактериална инфекция.

Понякога, „благодарение“ на сиропите за кашлица, баналната хрема се превръща във възпалителен процес в долните дихателни пътища. В 99% от случаите не са необходими сиропи.

Ако причината за кашлицата първоначално е била в бронхите, тогава ефектът от сиропа може да влоши хода на заболяването. Луменът на възпалените бронхи е стеснен, а муколитиците в сиропите често провокират техния спазъм. В резултат на това луменът се стеснява още повече и се запушва със слуз, която не може да се изчисти сама.

Могат да увеличат риска от задушаване

Употребата на сиропи е противопоказана за деца под две години поради разумна причина. Ако се образува твърде много течна храчка, дете, което не умее да се изкашля, може да се задави, особено през нощта. Но, децата под три и до пет години също са изложени на този риск.

Провокират подуване и алергични реакции

Много сиропи съдържат растителни компоненти, които могат да причинят алергии. Често се появява като обрив, но е възможно да причини и подуване, което да влоши състоянието.

Какво да правите, ако детето ви има кашлица

Консултирайте се с лекар

Много майки смятат, че се нуждаят от основателна причина, за да си запишат час при педиатър и че обичайната хрема или кашлица могат да бъдат излекувани сами. Въпреки това, само лекар ще установи истинската причина за тези симптоми, ще определи вида на кашлицата и ще предпише правилната терапия.

Няма нужда да лекувате детето „като миналия път“ или по съвет на фармацевт в аптеката, купувайки продукти с неособено добри качества, но със скъпи реклами. И още повече, да ги давате на детето в първия ден на заболяването, надявайки се бързо да се отървете от кашлицата. Няма да е възможно да го „излекувате“ със сироп.

Давайте на детето повече топла вода

Най-правилната тактика, преди да отидете на лекар, е да се придържате към режима на пиене. Топлата течност помага за безопасното разреждане на слузта, улеснява кашлицата и успокоява раздразненото гърло. Може да се пие вода, лек зеленчуков бульон, слаб чай, неподсладени и некисели компоти. Основното нещо е да ги давате възможно най-често, поне веднъж на половин час.

Улеснете назалното дишане

Колкото повече слуз има в носните проходи, толкова повече тя се стича по стената на фаринкса и толкова по-честа и по-интензивна е кашлицата. Помогнете на детето да издуха носа, изплакнете носните проходи със слаб физиологичен разтвори или специални продукти.

Следете влажността на закрито

Сухият горещ въздух в помещението влошава кашлицата. За да облекчите състоянието, поддържайте влажност на въздуха 50–60% и температура в помещението не по-висока от 21–22 °C. Проветрете стаята, включете овлажнител или йонизатор на въздуха и по-често правете мокро почистване.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *