Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Усещане за буца в гърлото – опасно ли е и кога трябва да се консултирате с лекар?

Всеки в даден момент от живота си е изпитвал усещане за буца в гърлото. В повечето случаи този дискомфорт е причинен от стрес или тревожност, но може ли да е и знак за сериозно заболяване?

Усещане за буца в гърлото

Усещането за буца в гърлото е много досадно и често срещано усещане. Повечето хора, които го изпитват, чувстват, че гърлото им ще се затвори и че не могат да дишат.

Истината е, че това неразположение може да е свързано с най-различни здравословни проблеми. Разбира се, най-разпространената причина за това е безпокойството. На всеки се е случвало в напрегнат момент да изпита неприятното усещане. В тези случаи състоянието се нарича глобус хистерикус.

Важно е да разпознаете симптомите, които съпътстват този проблем, за да разграничите какво го причинява. Затова в тази статия ще обясним всичко, което трябва да знаете за неприятното усещане и може ли то да бъде знак за нещо по-опасно?

 

Защо се появява усещането за буца в гърлото?

 

Това е симптом, който може да има различни причини. В повечето случаи намирането на точна диагноза е доста сложно за лекаря.

Проблемът се крие във факта, че дискомфортът е честа проява на тревожност. Това означава, че при много пациенти не се открива физическа причина и има тенденция да се изискват различни допълнителни изследвания, които забавят подходящото лечение.

 

С какви други състояния може да се обърка този проблем?

 

Разграничаването дали причината е тревожност или друг здравословен проблем може да бъде сложно, както вече споменахме. Състоянието понякога се бърка с проблеми, засягащи хранопровода или гръдния кош.

Често неразположението, може да бъде объркано с езофагеален спазъм или дори тумор на шията или гръдния кош. Тези заболявания също са придружени от усещане за буца в гърлото, затруднено преглъщане (дисфагия) или дори дишане.

Други по-редки здравословни причини за буца в гърлото са:

Миастения гравис

• Миотонична дистрофия

• Автоимунен миозит

 

Какво да направите, ако имате усещане за буца в гърлото?

 

При появата на неприятното усещане, първото нещо, което трябва да направите, е да обърнете внимание дали има други съпътстващи симптоми или признаци.

Също така е необходимо да се опитате да разберете дали причината е психическото Ви състояние. Това обаче може да бъде сложно.

Има редица признаци и симптоми, които предполагат, че зад това състояние се крие патология, различна от тревожност. Например, ако областта на шията е възпалена или преглъщането е трудно.

Ако има видимо подуване на шията и загуба на тегло, това може да е тумор (рак на хранопровода).

Преди всичко това е валидно подозрение при хората, които са над 50 години. Други рисковите фактори за рак на хранопровода са:

• Затлъстяване

• Пушене

• Недостатъчно ядене на плодове и зеленчуци

• Прекомерна консумация на алкохолни напитки

 

Кога трябва да посетите лекар?

 

Истината е, че ако имате някакъв дискомфорт, винаги е по-добре да отидете на лекар.

В случай, че усещането е придружено от затруднено преглъщане, загуба на тегло и подуване в областта е важно да се търси спешна консултация със специалист, защото може да е раково заболяване. Колкото по-рано се установи причината, толкова по-големи са шансовете да се предприеме навременно и адекватно лечение

Източници: https://steptohealth.com; https://www.freepik.com/

витамин Б17 комплекс форте
B17 комплекс форте

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *