Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Опасни за здравето съставки на пастата за зъби

Технологиите за производство на паста за зъби са претърпели много промени през вековете

Пастата за зъби на египтяните била някаква смес от цветя, мента, черен пипер и фино смляна каменна сол. Гърците и римляните са използвали натрошени дребни кости и черупки от стриди, а китайците са добавяли мента и женшен към пастата за зъби. Други цивилизации са използвали въглен, креда, волски копита, черупки от яйца, пепел, минерали, дървесна кора, насекоми и др. Изключително разнообразие за времена, в които не е имало кой знае какви производствени мощности.

Съвременните пасти за зъби съдържат активни и неутрални съставки. Активните съставки включват флуорсъдържащи съединения, медикаменти, които намаляват чувствителността на венците и зъбните нерви (калиев флуорид, натриев калциев фосфосиликат, хидроксиапатит с калий и други), както и антибактериални средства.

Какви съставки на пастата за зъби трябва да избягвате?

Юлия Раевска

Някои пасти за зъби съдържат съставки, които нарушават ендокринната система и убиват полезната микрофлора. Такива вещества включват триклозан. Както каза зъболекарят-терапевт Юлия Раевска, триклозанът е мощен антибактериален и противогъбичен агент, който първоначално е бил използван в САЩ като пестицид. След това производителите започнаха да го добавят към битовата химия, а по-късно и към продуктите за лична хигиена. Според терапевта в пастите за зъби това вещество играе ролята на антисептик, който унищожава не само патогенната, но и полезната микрофлора, което води до дисбиоза в устната кухина.

Някои производители използват активен въглен като избелващ агент. Въпреки че може да премахне някои повърхностни петна, не е полезна съставка за ежедневно четкане на зъбите. Пастите за зъби с активен въглен могат да износят емайла на зъбите ви, да причинят чувствителност и да повредят коронките. Содата бикарбонат има същия ефект. Като абразивна съставка, тя може да изтърка повърхностните петна, като в процеса износва и емайла на зъбите. Нейната абразивна текстура може също да раздразни венците, а съдържанието на алкални химикали е възможно да наруши pH баланса в устата.

Освен това не трябва да използвате пасти с хлорхексидин и метронидазол, които имат антибактериални свойства, тъй като такива пасти не са подходящи за ежедневна употреба. Също така е по-добре да избягвате пасти за зъби, които съдържат парабени (метилпарабен, етилпарабен, пропилпарабен). Тези вещества се използват като консерванти в козметичната, фармацевтичната и хранително-вкусовата промишленост. Те имат антисептични и противогъбични свойства, но в едно с това са силни алергени и могат да причинят контактен дерматит и хейлит.

Терапевтът също така съветва да се обърне внимание на повърхностно активните вещества, които имат почистващи и пенообразуващи свойства.

Много производители добавят SLS (натриев лаурил сулфат) към пастата за зъби

Продължителното миене на зъбите с SLS-паста може да доведе до сухота и дразнене на устната лигавица. Според Раевская този компонент е противопоказан и при пациенти с хроничен рецидивиращ афтозен стоматит.

Кои избелващи пасти са вредни за зъбите?

В преследване на снежнобяла усмивка използваме различни методи. Една от най-популярните, завладяваща със своята достъпност и простота, са избелващите пасти. Колко безопасни са те за нашите зъби?

Избелващите пасти са различни. Накратко, това са пасти с механично действие от абразивни частици, с химичен принцип на действие, базиран на окисляване и обезцветяването на плаката. Има и превантивни пасти, които предотвратяват образуването на плака (последните са ефективни само след професионално избелване).

С абразивните пасти всичко е ясно: постоянното механично въздействие с най-малките твърди частици ще унищожи дори най-здравия емайл, да не говорим за емайла на зъбите, страдащи от чувствителност или някакви заболявания.
Що се отнася до избелващите пасти, съдържащи водороден пероксид, урея или други химикали, предназначени да избелят или обезцветят плаката, при продължителна продължителна употреба те също могат да унищожат емайла и дентина.

Това не означава, че всички избелващи пасти са абсолютно вредни. Но само зъболекар може да избере такава паста и начина на нейното използване въз основа на индивидуалното състояние на зъбите на пациента.

Защо пастата за зъби причинява болка, когато се постави върху зъба?

Хомеопатия при зъбобол

 

Пастите за зъби имат не само лечебно-профилактичен и избелващ, но и обезболяващ ефект.

Чувствителността на зъбите обикновено възниква поради деминерализация на емайла или някои дефекти. Тоест, това може да бъде кариозно увреждане или физиологично износване на зъбите: зъбът всъщност е здрав, но в същото време е деминерализиран. В първия случай, когато има кариес, чувствителността не може да се премахне с паста, без да се отстранят причините. Но ако зъбът е здрав и има повишена чувствителност, тогава пастата за зъби ще помогне за облекчаване на болката заради определени компоненти, които съдържа. Това може да бъде хидроксиапатит, който ви позволява да реминерализирате емайла: той се насища с минерали, става по-силен и в резултат на това чувствителността изчезва.

Също така, пастата за зъби може да съдържа някакво флуорно съединение

Такова например е аминофлуорид. Той създава филм върху повърхността на зъба, от който флуоридът прониква в емайла и го насища. Благодарение на флуора и калция, емайлът укрепва и става по-малко чувствителен. Има и компоненти като калиев хлорид и стронциев ацетат. Те намаляват чувствителността на нервните окончания. Има и естествен компонент: ментолово масло. Това е най-старият естествен анестетик, който има аналгетичен ефект. Но предвид развитието на медицината и фармацевтичната индустрия, както и появата на по-ефективни химикали, не е най-ефективния болкоуспокояващ компонент. Въпреки че някои зъболекари все още го предписват за орално приложение в допълнение към други медикаменти.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *