Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво се случва, ако глътнете дъвка?

Ако случайно погълнете парче дъвка, е малко вероятно да получите волвулус (завъртане на стомаха)

дъвка

Както каза д-р Анастасия Чижикова, гастроентеролог и диетолог, благодарение на своята еластичност, дъвката бързо се разгражда от ензимите на храносмилателния тракт и не оказва механично въздействие върху стените на стомаха и червата.

„Ако някога случайно погълнете малко количество дъвка, няма място за притеснение. То ще премине през храносмилателния тракт само и безболезнено“, отбеляза експертката.

Д-р Анастасия Чижикова

Д-р Чижикова уточни, че дъвката не е хранителен продукт и може само да създаде допълнителна тежест върху храносмилателната система, която и без това „преработва огромни количества храна и отпадъци“ всеки ден.

От какво се прави дъвката?

Дъвката първоначално е била направена от естествен латекс, наречен чикъл. Получава се от сока на дървото саподила. По-късно се синтезира изкуствен латекс, който не се различава по свойства от естествения. Това вещество става меко в устата, но се втвърдява при стайна температура или при охлаждане.

Точният състав на всяка дъвка е търговска тайна и не се разкрива от производителите

Известно е само, че някакъв вид восък и еластомери се добавят към латекса, за да се постигне желаната консистенция. А ароматизаторите и захарта или нейните заместители придават на дъвката приятен вкус. Пълнителят може да бъде нишесте, протеини, гума арабика и други естествени вещества.

Откъде идва митът, че дъвката остава в тялото 7 години?

Нито изкуственият, нито естественият каучук се усвояват. Затова на опаковката пише, че дъвка не трябва да се гълта. Може би така се е появил митът, че дъвката може да се задържи в тялото 7 години и да доведе до неприятни последици. Всъщност това не е вярно.

Какво наистина се случва с дъвката

Попада в стомаха, а от него в тънките черва. Там подсладителите се абсорбират от дъвката. Несмилаемата част преминава по-нататък в дебелото черво и напуска тялото по естествен път.

Колко време отнема дъвката да напусне тялото?

Всичко зависи от индивидуалните характеристики на храносмилането. Но обикновено са необходими около 6-8 часа на храната, за да премине през стомаха и тънките черва и 36 часа, за да премине през дебелото черво. Следователно дъвката излиза напълно след два до пет дни.

В какви случаи могат да възникнат проблеми с червата?

Според гастроентероложката възможни рискове за здравето могат да възникнат от редовното поглъщане на големи количества дъвка за дълъг период от време.

„Това може да доведе до механично запушване на червата. Такова състояние се характеризира с болки в корема и запек“, каза специалистката и добавя, че няма да можете да се справите с този проблем сами. Ще е необходима лекарска помощ, за да се изключат всякакви усложнения.

Кога да посетите лекар

Ако човек случайно погълне дъвка, не е необходима медицинска помощ. Ще трябва да се свържете с терапевт или хирург, ако други предмети са влезли в стомаха заедно с дъвката. Например монети или дребни семена. Такава комбинация може да блокира храносмилателния тракт и да причини езофагеална или чревна обструкция.

Най-често дребните неща се поглъщат от деца. Затова лекарите не съветват да се дават дъвки на деца, които не разбират, че не трябва да я гълтат. Обикновено до 5-годишна възраст детето вече може да е наясно с разликата между бонбони и дъвки. И не на последно място – напълно възможно е по-малко дете да се задави с дъвка.

Добре ли е да дъвчете дъвка, докато тренирате?

Дъвката в спорта е необичайна традиция, която се появи в САЩ (баскетбол, волейбол, бейзбол). Подобна дъвкателна дейност помага на спортистите да се концентрират и да намалят нивата на стрес. За щастие, спортистите все по-рядко използват дъвка днес.

Има поне три важни причини, поради които трябва да се откажете от дъвката по време на тренировка.

– Риск от задушаване

Това може и да не е голям проблем по време на силова тренировка, но задушаването по време на бягане например е много лесно. Бъдете внимателни!

– Затруднено дишане

По време на интензивни упражнения обикновено дишаме през устата. Това осигурява по-голям приток на кислород за ефективна мускулна функция и оптимално благосъстояние.

Но ако дъвчете, дишането през устата и задържането на дъвката започват да влизат в конфликт помежду си. Техниката на дишане е важна част от фитнеса и е по-добре да отложите дъвченето на дъвка за друго време.

– Причина за дехидратация

Някои хора дъвчат дъвка по време на тренировка, за да предотвратят изсъхването на устата. Това се дължи на факта, че дъвката механично дразни рецепторите, карайки тялото да произвежда повече слюнка.

Този подход е загуба на енергия и ресурси. Слюнката е естествен компонент на храносмилателния процес и се произвежда, за да улесни смилането на храната. Храната обаче не влиза в тялото и всички подлежащи части на стомашно-чревния тракт се активират и започват интензивно да произвеждат сокове. Тази „измама“ може да доведе до дехидратация, което е особено опасно по време на тренировка. Затова се уверете, че приемате достатъчно течности.

Малко история

Предшествениците на дъвката съществуват от много дълго време – наскоро от парче брезова смола беше извлечен пълният геном на жена, която е дъвчела въпросната смола преди 5700 години. Дъвки, които всеки е виждал на касата в магазини и бензиностанции датират от средата на 19 век, а първата популярна марка Wrigley’s Doublemint наскоро навърши 100 години. Ментовият вкус остава най-разпространеният – случайно се свързва с продуктите за устна хигиена. Ментолът първоначално е бил използван за прикриване на горчивия вкус на други съставки или вкуса на сода. Има и друга версия, според която добавянето на ментол е просто маркетингов трик: усещането за изтръпване и хлад в устата кара хората да мислят, че пастата за зъби или дъвката наистина действа, въпреки че вкусът на мента няма пряка връзка с почистващия ефект.

Мненията за дъвката са различни: за някои тя е необходим елемент от хигиената след хранене, докато за други дъвченето е само лош навик

В интернет можете да намерите различни свойства, приписвани на дъвката: уж помага да не се преяжда, подобрява паметта и лекува депресия; но можете също да научите, че дъвката вреди на зъбите или причинява главоболие.

И все пак, има ли някакви ползи от дъвката?

Дъвката в определени случаи може:

• да повлияе добре при стрес или да подобри настроението;
• да намали дискомфорта в ушите по време на полети;
• да повиши мозъчната активност, да подобри кръвообращението и да засили а концентрацията;
• да контролира похапването и желанието за ядене на сладко, тъй като потиска апетита.

Въпреки ползите обаче, дъвката може да бъде и вредна за здравето:

• насърчава развитието на кариес поради съдържащата се в нея захар;
• води до прекомерно натоварване на челюстните стави и причинява болка;
• насърчава киселинността и също така причинява стомашни проблеми при хора, страдащи от Синдром на раздразнените черва или чувствителен стомах.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *