Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Може ли пакетираният чай да причини рак?

Различните видове чай, опаковани в отделни торбички с различни форми, могат да провокират рак

чай

Мислили ли сте някога за торбичката чай като за канцерогенен материал? Едва ли… Чаят е обичан от хората като напитка за поддържане на добро здраве или дори за предотвратяване на рак. Някои хора имат притеснения до колко е безопасно да се ползват такъв, който е във филтърна торбичка. Тази статия ще разсее или потвърди подобни притеснения.

Разлики между насипен и пакетиран чай

Както подсказват имената, торбичките представляват вид контейнер, в който се слага чая, докато за насипния е достатъчно да имате цедка.

Основното предимство на пакетчетата е в удобството им, в сравнение с насипния чай. Лесен е за пренасяне, приготвяне и съхранение, затова хората, които нямат достатъчно време, биха предпочели такъв, който се предлага в отделни пакетчета.

Недостатъците на пакетчетата обаче също са очевидни. Обикновено само начупени чаени листа могат да бъдат опаковани в торбички, поради техния размер. Така голяма част от етеричните масла и аромата на чаените листа се губи. Освен това, вкусът и здравословните ползи са блокирани поради почти плътното опаковане в пакетчета. Най-големият проблем е, че някои хора смятат, че материалите, от които са направени пакетчетата, могат да бъдат токсични и дори да причинят рак.

От какво са направени торбичките?

„По-скъпите пакетчета, които са под формата на пирамиди, освобождават огромни количества нанопластични частици, когато са изложени на вряща вода“, казва д-р Александър Созикин, доцент по физиология, човешка екология и биомедицина.

Д-р Александър Созикин

С помощта на няколко световни проучвания беше установено, че когато едно пакетче чай се свари с вода, загрята до 95 градуса, около 11 милиарда микропластмасови частици се озовават в чашата. По време на експериментите биолозите установиха, че натрупването на микропластмаси в кръвта, черния дроб и бъбреците води до различни онкологични патологии.

Добрата новина е, че ако изпиете една чаша, няма да се случи нищо кой знае колко вредно за тялото ви. Но ако постоянно използвате този метод за варене на чай, рисковете могат да бъдат доста сериозни, смята Созикин.

И не на последно място, плащате допълнително, за да пиете чай с микропластмаса.

Обикновените торбички имат друг недостатък. Те се избелват, заради което отделят друго опасно вещество.

Материали, от които са направени пакетчетата чай

Пластмасови торбички за чай: Някои торбички за чай са направени от пластмаса, като найлон, термопластмаса, PVC или полипропилен. И както много от вас може би знаят, установено е, че химикалите в пластмасовите бутилки и еднократни съдове проникват в храни и напитки. По този начин представляват редица опасности за здравето, например бисфенол-A (BPA), бисфенол-S (BPS), и фталати. Въпреки че тези пластмаси обикновено се считат за едни от най-безопасните по отношение на потенциала за излугване*, молекулите в пластмасовите торбички за чай все още могат да се разпаднат и да се излугват, когато се потопят във вряща вода.

Хартиени торбички за чай: Хартиените торбички за чай често се третират с епихлорофидрин , който се хидролизира до 3-MCPD, когато се добави вода. В допълнение, 3-MCPD е канцероген, свързан с обработката на храната, който също е замесен в безплодие и потисната имунна функция.

Както показва информацията по-горе, материалът на пакетчетата чай има потенциал да застраши здравето и дори да причини рак, при редовна употреба. Но трябва ли да се откажем от пакетчетата чай, за да не се случи това? Не, не е нужно да се тревожим толкова.

Пълна заплаха

Нашият свят се състои изцяло от микропластмаса – полимерите са много удобни, използват се навсякъде, микроскопичните частици, които се отделят от големия брой практични предмети, стават опасни. Например химикалките. Или гребените. Или настолната лампа. Следователно, забраната на пакетчета чай или преминаването предимно към чай, който е насипен, едва ли ще бъде панацея.

Около две трети от чашите чай у нас се приготвят с помощта на пакетчета. Насипният им отстъпва по популярност

Никой не разполага с точна статистика за пластмасата в торбичките за чай. Както вече стана дума, заобиколени сме от невероятно количество пластмаса. Нейните частици могат да влязат в тялото от четката за зъби, чинията или просто от въздуха. Така че, да – чаша чай определено няма да е кой знае колко вредна…

Насипен или пакетиран?

Предвид този факт повечето хора би трябвало вече да са наясно, че най-добрият вариант е да изберат насипен, както за по-добро изживяване от чая, така и за да не навредят на здравето си. Ако не харесвате никакви остатъци или листа в чая си, може би трябва да изберете чаша за чай с плътен инфузор, за да избегнете това.

На много хора, които обичат да имат пакетиран чай под ръка, ще им бъде трудно да се откажат от него. Затова производителите могат да спазват някои препоръки, за предотвратяване на тези рискове.

Най-важното нещо, което трябва да направят, е да удостоверят, че пакетчетата им не съдържат епихлорофидрин и да се избягват така наречените луксозни торбички, изработени от пластмаса.
Докато се измислят по-добри форми и размери за пакетчета чай, които да запазят чаените листа цели, е по-добре да се пие насипен чай.

*Излугването е процес на отделяне или извличане на разтворено вещество от веществото носител чрез разтворител.

ГЕНОТРОН - концентрирана формула с екстракт от глухарче

Източници: time.com, olyxir.com, ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *