Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как се лекуват лекарите: 10 препоръки за предотвратяване на рак и други заболявания

Когато се разболеем търсим помощ от лекарите. Но, как самите лекари поддържат своето здраве?


Всеки ден лекарите се срещат с болни пациенти. Грип, настинка, или просто тежък махмурлук – никой не е защитен от заразата. Но, въпреки това, самите лекари боледуват сравнително рядко, дори и семейните лекари, които ежедневно преглеждат болни хора. Сред представителите на белите престилки по-рядко се срещат и болни от рак. Защо? Има ли някаква тайна, която лекарите не ни казват?

Тайна няма. Има едно-единствено нещо, което лекарите правят по-често от пациентите, но не защото не са им казали. Напротив – всеки лекар знае и не спира да повтаря колко важна е профилактиката. Това е и тайната на лекарите – профилактика, и още няколко правила, които всеки, който е положил Хипократовата клетва спазва. И тези правила, както и непрекъснатото напомняне за това колко важна е профилактиката, не са тайна.

Медицинско издание Medical News Today накара десет лекари да споделят своите съвети за предотвратяване на рак и други тежки заболявания и ги събра в една публикация. Ако тези съвети се превърнат в ежедневна практика, те могат да донесат безценна полза в бъдеще.

МЕДИЦИНСКА ПРОФИЛАКТИКА НА ЗАБОЛЯВАНИЯТА

Спанак, яйце и авокадо

Тази тройка от вкусни и здравословни храни се почита от онколога Филип Спайс. Поне три пъти в седмицата доктор Спайс си прави лечебна закуска: една четвърт чаша пресен спанак, към която прибавя едно цяло яйце и още един белтък. От тази смес той забърква лек омлет, към който добавя щипка твърдо сирене, нарязано авокадо, сос от лют червен пипер и малка филия хляб. Онкологът смята, че това е най-добрата превенция на рака.

Погрижете се за лицето

Кожата ни е най-податлива на рак – това е отдавна известен факт. Този факт е накарал дерматолога Джоузеф Собанко от Университета в Пенсилвания да нанася върху лицето си всяка сутрин крем със слънцезащитен фактор 30, който съдържа съвсем малко цинк. Това е неговия задължителен ежедневен сутришен навик.

Малко аспирин

Директорът на програмата за превенция на рака на дебелото черво в университета в Кънектикът, Даниел Розенберг, препоръчва да се приемат 81 mg аспирин на ден. Според него това ще помогне да се предотврати възпаление на дебелото черво. Тази практика наистина помага, но не е подходяща за всички. Ето защо, преди да започнете да приемате дневната доза аспирин, говорете с Вашия лекар. Ако няма противопоказания, продължете, особено ако някой от семейството вече е имал това заболяване.

Дръжте пластмасата далеч

Професорът по урология Джун Чанг от Университетската болница в Сиатъл, уверява, че не ползва пластмаса под никаква форма. И най-вече – не съхранява храна в пластмасови кутии, не купува и вода, която е в шишета от пластмаса. Тя носи своя обяд в болницата в най-обикновен хартиен плик, а за готвене и съхранение на храна и напитки използва само керамични и стъклени съдове. Известно е, че в пластмасата има вещества, които при затопляне стават канцерогенни.

Витамин B3

Онкологът Антъни Роси настоятелно препоръчва, като хранителна добавка и преди закуска, да се взима таблетка никотинамид. Освен препоръка, той дава и личен пример на своите пациенти, като не започва деня си без таблетка Витамин B3. Никотинамид е форма на витамин В3, която предотвратява възникването на много видове рак на кожата. И като цяло, може и трябва да се използват естествени продукти, съдържащи витамини от вида B.

Яжте ядки

Сигурно ви е омръзнало да ви го казват… Но, колко от вас започват деня си с шепа ядки? Ето какво казва онколога от Чикаго Матю Юргелон. Според едно последно изследване, в което той е взел участие, хората, които пушат и редовно хапват сурови ядки, е по-малко вероятно да развият рак на белия дроб. Така казват и изследователите от Националния институт по здравеопазване в САЩ. Най-вероятно това е така, защото ядките забавят оксидативния стрес на тялото. Всеки ден трябва да се изяждат по шепа сурови бадеми или шам-фъстък. Вкусно, и полезно в същото време. Нещо повече – тази лека закуска подобрява работата на мозъка.

И малко задушена или печена риба за вечеря

Сьомга с кафяв ориз и зеленчуци е традиционната вечеря поне 2 пъти в седмицата на уролога Кристофър Сайгал. Ако поне десетина дни в месеца хапвате риба,ще намалите риска от рак на простатата. И ако има възможност, минимизирайте консумацията на месо в полза на рибата. Такъв е случаят, ако закупите месо от животни, отглеждани с антибиотици. В Обединеното кралство е проведено проучване, което показва, че консумацията на обработено месо по някакъв начин се свързва с колоректалния рак.

Не се безпокойте!

Хроничният стрес е най-добрият приятел на рака. Той е този, който насърчава възпроизводството на раковите клетки. Педиатърът Нелсън Бенет от Северозападния университет (Илинойс) съветва всеки да отдели време за медитация. Просто седнете в тиха стая, изключете телефона, затворете очи и започнете да мислите за нещо приятно, дишайте равномерно и дълбоко. След 10-15 сесии ще се научите да отстранявате проблемите, или поне да минимилизирате щетите от тях.

Скачайте и тичайте за здраве!

Сърдечният хирург Кийт МакКрей е убеден, че физическите упражнения са гаранция за здравето. Той обича да кара велосипед – поне 35 километра на ден. Проучванията показват, че хората, които активно тренират по 1,5 часа на седмица, или просто поддържат умерена активност в продължение на 2,5 часа, намаляват средно с 30% вероятността от смърт от рак.

Пийте зелен чай сутрин

Онкологът Алън Уон пие чаша зелен чай всяка сутрин. В тази напитка има много антиоксиданти, които, както е известно, служат като превенция на рака. Но имайте предвид, че тази напитка е вредна за тези, които вече са диагностицирани с това заболяване.

Това е краткият, но полезен списък на съветите, които лекарите прилагат на практика. Спазвайте ги, ако можете, но не забравяйте, че превенцията е преди всичко. Единствено редовните прегледи при подходящ специалист са в състояние да ни спестят бъдещи усложнения на тежки и нелечими заболявания.

Източник: www.medicalnewstoday.com

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *