Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Гид на здравословното хранене в 8 ценни препоръки – част 2

5. Плодове и зеленчуци, характерни за сезона и региона
Ако заложите на растителните продукти, отгледани във вашия географски регион, ще се радвате на храна с ниско съдържание на фунгициди. Тези химически препарати, които съхраняват трайно плодовете и зеленчуците, се употребяват в много по-голямо количество, ако продукцията трябва да издържи на дълго транспортиране. Затова е важно да се консумират сезонни плодове и зеленчуци – гаранция, че не идват от далечни страни, в които е лято, когато при нас е зима.

6. Биохраните
Миенето и беленето на плодовете и зеленчуците отнема част от пестицидите, с които са били третирани, но само на повърхността – следи от тях остават неизменно в плодовия сок. По-защитени са пъпешите и дините поради дебелата си кора. Но ако сте любители на ябълките, крушите, сливите, ягодите и черешите, купувайте ги в техния био вариант. Същото се отнася и за зърнените храни, за да избегнете евентуалното наличие на кадмий, и за млякото заради вредните полихлорбифенили.

7. Коктейл от прочистващи билки
Водораслите хлорела и спирулина, касисът и екстрактът от бамбук са отлични средства за отстраняване на натрупаните в организма отрови. Но не бива да се надценяват качествата им, когато са използвани поотделно. Няма растение, което да е универсален и чудотворен „пречиствател“ на тялото. Още повече, че самите замърсители са най-разнообразни и действат „задружно“. Въпросът е в това да се намери най-добрата комбинация от природни продукти, която да активира нашите 480 гени на детоксикацията. Става дума за растителни коктейли в концентрирани дози за стимулиране на клетъчната защита. Опитайте сместа от глухарче, репей и кисел трън (берберис), която е силен стимулатор на храносмилателния тракт. Хомеопатичните средства пък укрепват метаболизма на отделителната система.

8. Внимателен подбор на рибата
Сьомгата, скумрията, рибата тон, херингата, сардината и аншоата са риби с високо съдържание на полезните мазнини Омега-3. В същото време те са и най-натоварени с тежките метали олово и живак, както и с полихлорбифенили. Препоръчва се да разнообразявате консумацията на различни риби от различни източници. Рибните консерви от сардина и сьомга също са добър избор. Предпочитайте рибата от развъдници пред дивата, която в зависимост от водния басейн може да бъде както много чиста, така и прекалено замърсена.

Каква риба да изберем?
За предпочитане: Треска, Калкан, Мерлуза, Ципура, Тихоокеанска сьомга, Скумрия
За умерена консумация: Лаврак от развъдник, Калмари, Атлантическа сьомга, Тон, Барбун
За избягване: Калкан, Риба меч, Змиорка, Акула, Див лаврак

 

част 1
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *