Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Гастроентеролог: Яжте тези храни, за да сте здрави

Наблягането на тези храни гарантира добро стомашно-чревно здраве

полезни храни

Гастроентеролог споделя какво яде, за да се увери, че си набавя достатъчно фибри, за да подобри здравето си. Д-р Уил Булсевич, автор на „Fiber Fueled“, разработи акронима F-GOALS, който означава: плодове и ферментирали храни, зеленчуци и зърна, Омега 3, подправки, бобови растения, кръстолистни зеленчуци и гъби.

Говорейки в подкаста „The Diary Of A CEO“ по-рано този месец, Булсевич казва, че здравето на червата е важно не само за храносмилането, но също така се смята, че засяга други части и функции на тялото, включително имунната система, психичното здраве и познавателната способност, метаболизма и хормоните.

Нарастващите доказателства сочат, че микробиомът на червата, може да повлияе на здравето ни, поради това как взаимодейства с телесните ни функции и ги подпомага. Например, 80% от имунните клетки на тялото се съдържат в червата.

Булсевич твърди, че едно от най-погрешните схващания на хората за подобряване на здравето на червата е, че трябва да ограничат диетата си, когато всъщност става дума за увеличаване на разнообразието от храни, които ядат.

Д-р Уил Булсевич, гастроентеролог и автор на книгата "Fiber Fueled"
Д-р Уил Булсевич, гастроентеролог и автор на книгата „Fiber Fueled“

 

Ето какво трябва да присъства в ежедневната ни диета, според д-р Блусевич:

 

Плодове и ферментирали храни

Булсевич каза, че плодовете са „удивително полезни за нас“ и че хората, които консумират повече от тях, са по-малко склонни да се разболеят от диабет. Едно проучване от 2023 г. установи, че тези, които ядат повече плодове имат 8,2% по-нисък риск от развитие на диабет тип 2.

Той също така препоръчва на хората да ядат ферментирали храни като кисело зеле, туршия и кисели краставички, за да подобрят здравето на червата си. Ферментиралите храни са изключително богати на пробиотични бактерии, които подобряват здравето на червата и храносмилателната система.

 

Пълнозърнести храни

Те имат високо съдържание на фибри и устойчиви нишестета. Изследванията показват, че както фибрите, така и устойчивите нишестета са чудесни за микробиома на червата, защото насърчават разнообразието на бактериите.

 

Омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастните киселини, на които са богати храните като тлъстата риба, семената от чиа, ленените семена, конопените семена и орехите, също са важни за здравето на червата.

Омега-3 може да помогне за регулиране на видовете и количествата бактерии в червата и да помогне за ограничаване на възпалителните процеси в организма.

 

Лук и чесън

Всеки знае, че лукът и чесънът са изключително полезни храни. Те са истински съкровищници за полезни витамини и минерали, имат противовъзпалителни и антибактериални свойства и правят всяка храна, към която ги добавим, по-вкусна.

Те също така са много полезни за сърцето и се смята, че предпазват от рак.

 

Бобови растения

„Бобовите растения са суперхрана номер едно“, категоричен е д-р Булсевич.

Изследванията показват, че яденето на повече бобови растения изглежда намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и коронарна болест на сърцето.

Булсевич също нарича бобовите растения „храни за дълголетие“. В Сините зони по света, където хората обикновено живеят до над 100 години, бобовите растения са основа част от менюто.

 

Кръстоцветни зеленчуци и гъби

Тези храни са чудесни източници на фибри.

Сулфорафанът е химикал, съдържащ се в кръстоцветните зеленчуци, включително броколи и къдраво зеле, за който се смята, че помага за предотвратяване на рак.

Булсевич каза, че яденето на много различни източници на фибри е страхотно за здравето на червата, тъй като определени храни хранят специфични семейства микроби.

Източници: https://www.businessinsider.com; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *