Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Полезни свойства на сушените кайсии

Неслучайно наричат сушените кайсии „номер 1 сред сушените плодове“. Те не само са вкусни и имат много приложения в кулинарията, но са полезни и за здравето

сушените кайсии

Сушените кайсии радват човечеството с богат на витамини и минерали състав, отличен вкус и благоприятен ефект върху здравето. Прочетете повече за ползите, характеристиките на употреба и препоръките на специалистите в днешната статия.

Какво представляват сушените кайсии?

Сушените кайсии са плодовете на кайсиевото дърво, разполовени и изсушени без костилката. В Китай те са отглеждани още преди четири хиляди години. И тъй като сушенето е бил най-достъпният начин за удължаване на съхранението, хората от Изтока използвали слънчевите лъчи за тази цел. Още тогава древните лекари са познавали ползите от сушените кайсии и са ги използвали не само като десерт, но и за профилактика на различни заболявания. Те са включвали продукта в ежедневната диета на моряци, които са страдали от скорбут по време на дългите плавания. Сушените кайсии са дошли в Европа в средата на миналото хилядолетие и много бързо са станали популярни.

Сушени или свежи кайсии? Каква е разликата?

И в двата варианта кайсията е изключително полезна за човека. Дори и ядките ѝ са полезни, заради наличието на витамин B17 (Laetrile, amygdalin или vitamin B17). Първоначално, кайсията се е сушала цяла, заедно с костилката и често на самото дърво. След това ги разполовявали върху големи тепсии и едва през 20-и век хората започнали да използват по-модерни сушилни. По правило кайсиите участват в приготвянето на компоти, сокове и други напитки. В процеса на готвене сушената кайсия не само отделя полезни вещества, но става и по-мека.

Състав и съдържание на калории

100 г пресни кайсии, без обработка, съдържат:

• 44 kcal;
• 0,9 грама протеин;
• 0,1 грама мазнини;
• 9 грама въглехидрати;
• 86 грама вода;
• 2,1 грама фибри;
• 260 mcg витамин А (30% дневна норма);
• 1,6 милиграма бета-каротин (32% дневна норма);
• 10 милиграма витамин C (11% дневна норма);
• 305 милиграма калий (12% дневна норма);
• 5 милиграма силиций (17% дневна норма);
• 2 mcg кобалт (20% дневна норма);
• 0,22 милиграма манган (11% дневна норма);
• 140 mcg мед (14% дневна норма).

В допълнение, сушените кайсии съдържат незаменими аминокиселини, мастни киселини, стероли и други хранителни вещества. Освен това не съдържат трансмазнини, холестерол, кофеин, алкохол и други компоненти, които имат отрицателен ефект върху тялото.

Полезни свойства на сушените кайсии

Човечеството познава ползите от сушените кайсии от древни времена. Препоръчвани са от европейските лекари от няколкостотин години. А в източните медицински практики се използват в пъти по-дълго. С течение на времето ползите за здравето от този сушен плод са тествани и доказвани многократно.

По-специално, при редовна консумация на сушени кайсии:

• състоянието на централната нервна система се нормализира, умствената активност също се повишава. Това се улеснява от голямо количество магнезий и витамини В и К;
• процесът на влошаване на зрението се забавя. Много очни заболявания са причинени от липсата на витамин А в диетата.100 грама сушени кайсии съдържат повече от половината от дневната му норма;
• подобрява се състоянието на кръвоносните съдове и сърдечно-съдовата система като цяло. Ако човек е бил диагностициран с аритмия, атеросклероза или други сърдечни заболявания, тогава този продукт трябва да бъде включен в диетата му. В крайна сметка, за да покриете нуждата от калий, е достатъчно да изядете само 150 грама сушени плодове всеки ден;
• нормалната функция на червата се възстановява. Сушените кайсии са ценен източник на фибри, които абсорбират продуктите на гниене и играят ролята на естествена „четка“. Поради това се препоръчва да се приемат при лечение на чревни заболявания;
• стареенето се забавя. Плодовете на сушените кайсии съдържат антиоксиданти, които имат положителен ефект върху състоянието на кожата и косата. Освен това! Изследвания, проведени от лекари, доказват, че редовната употреба на този продукт намалява риска от рак на дебелото черво с 15%.
• кръвното налягане се нормализира. Ефектът се дължи както заради нормализирането на количеството калий и магнезий в организма, така и на възстановяването на кръвоносните съдове. Ако имате хипертония, определено трябва да включите сушените кайсии в едно от храненията си. Освен това трябва да ги хапвате всеки ден;
• излишното телесно тегло намалява. Сушените плодове подобряват храносмилането, облекчават запека и спомагат за ускоряване на метаболитните процеси. Трябва обаче да е ясно, че при наличие на тежко затлъстяване продуктът е добре да се консумира в малки количества. Съдържа въглехидрати (включително захари), затова може да попречи на разграждането на мазнините.

ВАЖНО! Тялото на здрав човек може лесно да се справи с еднократното преяждане със сушени кайсии

Но постоянните грешки в храненето могат да причинят хипервитаминоза, която е не по-малко опасна от липсата на витамини. Не забравяйте, че този продукт трябва да се приема на дози. И в случаите, когато човек има някакви здравословни проблеми, е необходимо да се обърне към лекар за консултация. При прегледа специалистът ще препоръча диета или ще предпише допълнителен преглед.

Трябва ли и защо мъжете да хапват повече сушени кайсии?

Доброто либидо е един от основните показатели за здравето на мъжете. Съдържащите се в кайсиите витамини, микро- и макроелементи подобряват състоянието на кръвоносните съдове и възстановяват нормалното кръвообращение, включително в тазовите органи и пикочно-половата система. В допълнение, поради високото съдържание на хранителни вещества (протеини, мазнини и въглехидрати), продуктът се счита за вид афродизиак. Препоръчително е да се приема с храна или отделно като средство за подобряване на потентността.

Как сушените кайсии ще помогнат на жените?

Сушените кайсии са природен склад за витамини, ценни киселини и минерали. Трябва да присъстват в диетата на жени, планиращи бременност. А през деветте месеца продуктът е изключително необходим. Предотвратява анемия и запек, поддържа здравето на жената и осигурява полезни хранителни вещества. Въпреки това, сушените кайсии ще бъдат от полза и за жените, които не са майки. Когато се включват редовно в храната, те укрепват имунната система, осигуряват баланс на витамини и спомагат за поддържане на здрава и млада кожа. Единственото ограничение е наднорменото тегло. Поради високото съдържание на захар, жените на диета трябва да се ограничат до две или три парчета на ден. За сравнение: здрав човек, който не страда от затлъстяване, може да изяде до 100 грама сушен плод.

Сушените кайсии в детското меню

Организмът на детето е изключително чувствителен към състава на храната. Отдавна е известно, че подрастващите, които се хранят пълноценно, се развиват по-добре. За да може вашето дете да получи необходимите витамини и минерали по естествен начин, трябва да включите 10-15 грама сушени кайсии в едно от храненията. Продуктът се въвежда в бебешката храна след шестия месец и се дава първо сварен и пасиран.

Лечебни свойства

Сушените кайсии са намерили медицинска употреба преди векове и днес все още се използват като помощно средство за допълване на много фармацевтични продукти. Сушените плодове на кайсиевото дърво са предназначени за лечение на заболявания на сърдечно-съдовата система, червата, кръвта, опорно-двигателния апарат и др.

Диабет

Гликемичният индекс на сушената кайсия е 35 единици и е в рамките на нормалното. Такава храна не предизвиква рязък скок на захарта. Въпреки това пациентите с диабет се съветват да ограничат употребата на този продукт. При диабет тип 1 не повече от 50 грама на ден, при тип 2 – не повече от 100 грама. Освен това, първо трябва да сравните различните сортове и да изберете този, който съдържа повече киселини и вода.

Заболявания на кръвоносните съдове и сърдечно-съдовата система

Калият и магнезият имат положителен ефект върху състоянието на кръвоносните съдове и осигуряват нормалното функциониране на сърдечния мускул. Разбира се, ако човек страда от миокардни заболявания, той трябва да използва лекарства и хранителни добавки, предписани от лекаря. Що се отнася до профилактиката, сушените кайсии са буквално незаменими. Запарка от този плод се приема три пъти на ден по половин чаша в продължение на три седмици.

Заболявания на стомашно-чревния тракт

Сушената кайсия е достойна алтернатива на лекарствата, както и на масла и други локални средства, предназначени за борба със запека. Включително и запек при деца. За да получите слабителен ефект пийте компот от кайсии, отвара от сушени кайсии, правете каши и ги давайте като отделно ястие в суха или накисната форма.

Сушените кайсии са показани и при хроничен гастрит, холецистит и холелитиаза.

Подагра

Сушеният плод помага за поддържане на здравословен баланс на пикочната киселина в организма. За да направите това, трябва да го прекарате през месомелачка и да ядете 1 супена лъжица на ден. По желание можете да добавите малко масло. Лечението продължава един месец, след което се прави почивка за две седмици. Продължителността на курса е шест месеца.

Вредни ли са сушените кайсии?

За положителните качества на този плод са написани много статии. Но по-малко се говори за възможната вреда. В резултат на това не всеки знае, че сушената кайсия може да причини дискомфорт в стомашно-чревния тракт. Например, сушените кайсии в чист вид могат да причинят прекомерно образуване на газове. Този проблем може да се реши с обикновена вода, която ще намали подуването.

Друг проблем е свързан с промишлената преработка. За по-добро запазване при сушенето се използва серен диоксид. И ако се превиши безопасната доза, това може да причини отравяне. Консервантът е особено опасен за децата, но възрастните също могат да пострадат.

Кой не бива да яде сушени кайсии?

Хипотонични пациенти, страдащи от ниско кръвно налягане и приемащи лекарства за нормализирането му.
Страдащи от алергии. Към всеки продукт може да се развие индивидуална непоносимост, а сушените кайсии не са изключение.
Диабетици. Не е необходимо напълно да се отказвате от кайсиите, но е добре да ограничите присъствието им в диетата.

Характеристики при избор

За да закупите наистина здравословен продукт, съдържащ максимум витамини, трябва да се придържате към следните препоръки:

• Неестествено ярък цвят трябва да ви предупреди. Това показва използване на химикали, които подобряват качеството при съхранение на плодовете.
• Изберете средно големи сушени плодове. Много научни статии отбелязват, че те са по-богати на витамини, макро- и микроелементи.
• Избягвайте да купувате плодове с лъскава кора. Неестественият блясък показва, че продавачът ги е намазал с растително масло.
• Не купувайте сушени кайсии с винена, кисела или приятна миризма. Те са развалени или третирани с химикали, които удължават срока им на годност.

Диетични препоръки

Сушените кайсии често се използват за приготвяне на компоти, желета, сладки и инфузии. Те се прибавят към овесена каша и пилаф, правят се гювечи, печива и десерти. И разбира се, може да се ядат самостоятелно. Например, използвайте ги за здравословна закуска, която ще ви осигури доволно количество витамини, фибри и минерали.

Дневна норма

Експертите препоръчват да ядете не повече от 100 грама сушени кайсии на ден. При увеличаване на тази норма е възможно подуване на корема, чревни разстройства и дискомфорт в стомашно-чревния тракт.

Трябва ли да се мият?

Задължително! По време на съхранение сушените кайсии неизбежно се покриват с прах, а пакетираните сушени кайсии обичайно се третират с различни химикали. За да премахнете мръсотията и консервантите, сушените кайсии се измиват под течаща вода и след това се заливат с вряща вода. За най-щателно почистване кайсиите се накисват за 30 минути във вода със стайна температура.

Може ли да се ядат преди лягане?

Сушените кайсии нямат стимулиращ ефект, така че могат да се ядат по всяко време на деня, включително преди лягане. Единственото изключение са хората с наднормено тегло. Те трябва да избягват висококалоричните храни вечер.

В заключение

Опитахме се да говорим за всички нюанси, свързани със сушените кайсии по един или друг начин. Но този продукт е толкова интересен, че вероятно много неща остават извън обхвата на статията. Затова очаквайте още интересна информация за тази вкусна зимна алтернатива на един от най-вкусните плодове, които човечеството познава.

витамин B17 Leat
Новият B17 Комплекс Форте съдържа екстракт от кайсиеви ядки

Източник: rskrf.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *