Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Увеличено налягане и болни кръвоносни съдове: опасностите от газираните напитки

Газираните напитки – от обикновена газирана вода до сладките безалкохолни газирани напитки – могат да причинят странични ефекти, особено ако ги консумирате редовно

газираните напитки

Газираните напитки трябва да стоят далеч от хипертониците. И в случая не говорим за изключения. Същото се отнася за диабетиците, хората с наднормено тегло и такива, които имат фамилна анамнеза за остеопороза.

В състава на газираните напитки обикновено влиза вода, газообразуващо вещество, което съдържа натрий, тоест сол, консервант – това може да е лимонена или фосфорна киселина, а за сладките напитки друг компонент е захарта. На пръв поглед изглежда, че в тази комбинация няма нищо кой знае колко страшно. Но все пак си струва да бъдете по-внимателни.

Газираните напитки оказват ефект върху налягането

Газираните напитки, дори когато говорим за обикновена газирана вода, съдържат натрий. Това води до подуване на кръвоносните съдове, което повишава кръвното налягане. „Учените проведоха проучване, за да определят коя вода повишава най-много кръвното налягане, ако се пие редовно. Оказа се, че това е студената газирана вода. Защото освен солта се добавя и ефектът на вазоконстрикцията”, отбеляза кардиологът Херман Ганделман.

Херман Ганделман
Д-р Херман Ганделман

Повече натрий има и в някои минерални води. „Има толкова много натрий, че щом хората дойдат в курортите и започнат да пият тези води, се появяват два проблема – повишава се кръвното налягане и се влошава сърдечната недостатъчност“, подчертава кардиологът Ганделман. Заради това всяко посещение на курорт, в който има минерална вода, както и изобщо консумацията на такава вода, трябва да бъде обсъдено с лекар.

Рискове от диабет

Захарта, която се намира в сладките газирани напитки, влияе негативно на състоянието на кръвоносните съдове и може да причини слепота.

Д-р Михаил Коновалов

„Когато консумираме много захар, всички наши кръвоносни съдове се разрушават, включително съдовете на ретината. Ретината е нервна тъкан и тя определя колко добро е нашето зрение. Страдат кръвоносните съдове, страда ретината, влошава се зрението”, отбелязва офталмологът Михаил Коновалов.

По тази тема беше проведено проучване, което установи, че хората, които пият около един и половина литра сладки газирани напитки на седмица, са два пъти по-склонни да страдат от диабетна ретинопатия, тоест дегенерация на ретината, причинена от диабет.

Лекарите са изчислили, че една чаша газирано съдържа около 6-7 супени лъжици захар. За да можете да изпиете такова количество, без да се разтреперите, към напитката се добавя консервант – ортофосфорна киселина. Бързите въглехидрати значително повишават нивата на кръвната захар, което кара тялото да изисква повече инсулин, хормон, произвеждан от панкреаса, за да регулира нивата на кръвната захар. Повишената нужда от инсулин в дългосрочен план води до изчерпване на панкреаса и причинява непоносимост към глюкоза.

Рискове за костите

Преди години в газираните напитки се използваше по-малко вредната лимонена киселина. Но сега често се заменя с ортофосфор. И тази нова съставка засяга костите.

Д-р Андрей Продеус

„Когато една кост е здрава, тя е плътна, без шупли. Ако консумираме големи количества фосфорна киселина, ще се появи остеопороза и костта ще стане чуплива. Зъбите също ще бъдат увредени. Това се дължи на факта, че тази киселина измива калция от костните структури“, обясни имунологът Андрей Продеус.

Безопасната доза ортофосфорна киселина е 0,5 грама на килограм тегло. И тази допустима доза е в една малка бутилка каквато и да е сладка газирана напитка. Човек може да изпие 2, 3 или 4 по време на празник. И всъщност това отмива калция. Тези данни са получени в резултат на голямо проучване, при което е проведен мета-анализ, за който са използвани повече от 80 статии.

Чернодробно заболяване поради предозиране с фруктоза

Глюкозата и фруктозата са двете основни съединения, присъстващи в рафинираната захар. Клетките на нашето тяло могат лесно да метаболизират глюкозата, но само черният дроб може да метаболизира фруктозата. Следователно, прекомерната консумация на сладки газирани напитки може да доведе до претоварване с фруктоза. В резултат на това черният дроб превръща тази фруктоза в мазнини, които се съхраняват в него. Това може да доведе до тежко омазняване на черния дроб за нула време.

Бъбречни заболявания: газираните напитки провокират уролитиаза

Газираните напитки, съдържащи царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза, могат да повлияят отрицателно на здравето на бъбреците, като повишат нивата на пикочната киселина и така да причинят камъни в бъбреците.

Редовната консумация на подсладени газирани напитки за дълъг период от време води до сериозни последици, като:

 

• Рак – хората, които пият повече от две чаши газирани напитки на седмица, са изложени на по-висок риск от развитие на рак на панкреаса. Жените в постменопауза, които често пият газирани напитки, имат повишена вероятност от развитие на рак на ендометриума.

• Подаграта е възпаление или болка в ставите, особено в големите пръсти на краката. Това заболяване възниква, когато големи количества пикочна киселина кристализират в кръвта. Фруктозата, съдържаща се в газираните напитки, е основният въглехидрат, който повишава нивата на пикочната киселина в кръвта.

• Лептин е хормон, произвеждан от мастните клетки на тялото. Консумирането на големи количества фруктоза може да причини резистентност към лептин, като по този начин увеличава вероятността от натрупване на мазнини.

• Нарушение на паметта. Хората, които редовно пият сладки напитки, са по-склонни да имат проблеми с паметта, тъй като „празните“ въглехидрати намаляват тонуса на хипокампуса, мозъчният център, отговорен за паметта. По-късно това може да доведе до деменция.

Лекарите отбелязват, че не трябва напълно да се отказвате от всички видове газирани напитки

Но е важно да помните някои елементарни правила за безопасност. Прочетете внимателно етикета и дайте предпочитание на тези напитки, които съдържат лимонена киселина. Можете да разпознаете ортофосфора в състава по името или обозначението E338. И, разбира се, не трябва да злоупотребявате с такива напитки, дори с обикновената газирана вода, защото съдържа 5 пъти повече сол от обикновената вода.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *