Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ново лекарство ефективно понижава кръвното налягане за 6 месеца с една доза

Лекарството Zilebesiran се инжектира еднократно и понижава кръвното налягане за половин година

лекарство за понижаване на кръвното налягане
Източник на изображението: https://www.freepik.com/

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ, високото кръвно налягане, известно още като хипертония, излага на риск както от сърдечни заболявания, така и от инсулт. Това са двете водещи причини за смърт в световен мащаб и в България. Имайки това предвид учените редовно търсят по-ефективни начини за поддържане на състоянието под контрол.

Промените в начина на живот могат да бъдат ключови, но лекарите понякога препоръчват и лекарства за лечение на високо кръвно налягане.

Сега на хоризонта се появява ново лечение, инжекция, наречена Zilebesiran (Зилебесиран), която изглежда дава впечатляващи резултати само след една доза. Прочетете по-надолу, за да научите повече за новото откритие.

 

Учените са изследвали близо 400 пациенти с високо кръвно, за да установят действието на лекарството

 

Резултатите от втора фаза на експерименталното лекарство бяха обявени в събота на срещата на Американската кардиологична асоциация (AHA) Scientific Sessions 2023 във Филаделфия.

Според прессъобщение, обобщаващо констатациите, изследователите са оценили 394 пациенти на средна възраст 57 години и средно систолично кръвно налягане 142 mmHg. (Хипертонията се определя като систолично кръвно налягане, по-високо от 130 mmHg.) Общо 377 пациенти са включени в анализите.

Участниците са били разпределени на случаен принцип в група с плацебо или една от четирите групи за лечение със зилебесиран: 150, 300 или 600 милиграма веднъж на всеки шест месеца или 300 милиграма веднъж на всеки три месеца.

 

Лекарството дава много обещаващи резултати

 

Изследователите са открили, че една доза Zilebesiran е едновременно безопасна и ефективна за понижаване на кръвното налягане при възрастни с лека до умерена хипертония в продължение на шест месеца.

Пациентите, които са получили еднократна доза зилебесиран, са имали средно повече от 10 mmHg понижаване на 24-часовото систолично кръвно налягане в сравнение с тези, които са получили плацебо.

Когато се оценяват пациентите при тримесечното проследяване, тези, които са получили дозата от 300 или 600 милиграма зилебесиран, имат понижено кръвно налягане средно с 15 mmHg или повече. След шест месеца тези, които са получавали зилебесиран, имат понижаване с до 20 mmHg или повече, без да се налага да приемат допълнителни лекарства.

„Нашето проучване демонстрира, че доза зилебесиран на 3 или 6 месеца може ефективно и безопасно да понижи кръвното налягане при пациенти с неконтролирана хипертония“, казва водещият автор на изследването Джордж Л. Бакрис, доктор, професор по медицина и директор на Центъра за хипертония в Медицинският университет в Чикаго.

„Добре известно е, че понижаването на систоличното кръвно налягане с 5 mmHg или повече, е свързано с намаляване на сърдечно-съдовия риск. Тези резултати потвърждават потенциала на лекарството да осигурява устойчив контрол на кръвното налягане.“, допълва още професорът.

Джордж Л. Бакрис – водещ автор на изследването, доктор, професор по медицина и директор на Центъра за хипертония в Медицинският университет в Чикаго

 

Освен че са имали минимални странични ефекти, при пациентите са установени и допълнителни ползи от лекарството

 

В допълнение към понижаването на кръвното, при тези които са получили зилебесиран, се наблюдава и 90% намаление на серумните нива на ангиотензиноген (AGT). Това е хормон, който се произвежда предимно в черния дроб и играе роля в регулирането на кръвното налягане.

Най-честият страничен ефект, който се наблюдава, са реакциите на мястото на инжектиране. Бакрис добави, че не са наблюдавали никакви „клинично значими промени в бъбречната или чернодробната функция“.

Четирима участници са преустановили употребата на зилебесиран поради „несериозни“ нежелани реакции. При двама от участниците се е стигнало до хипотония.

 

Нужно е да се проведат още изследвания върху лекарстовото и ефектите му върху организма

 

Преди лекарството да може да се използва широко, са необходими повече изследвания, за да се разбере по-добре неговата ефикасност и профил на безопасност. Освен това проучването е ограничено и са оценени само хора с лека до умерена хипертония.

Нужни са данни, от проследяването на сърдечно-съдовото здраве на хора, които го използват. Те ще дадат по-добра представа за това как този тип лечение се сравнява с настоящите лекарства.

Все пак наличните резултати са много впечатляващи и учените вярват, че са открили ново лекарство за кръвно налягане, което чрез една инжекция може да нормализира кръвното за шест месеца.

Линк към изследването: https://newsroom.heart.org/news/single-dose-of-zilebesiran-safely-and-effectively-lowered-blood-pressure-for-six-months

Източници: https://bestlifeonline.com; https://www.healthline.com; https://newsroom.heart.org; https://www.freepik.com/

Шлемник за понижаване на кръвното налягане
ШЛЕМНИК – за сърдечно-съдово здраве и при високо кръвно налягане

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *