Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Микоплазмена пневмония – заплаха от нова пандемия или фалшива тревога?

В навечерието на Нова година нараства неприятната статистика за много заболели от ОРВИ и грип. Регистрирани са и случаи на микоплазмена пневмония

микоплазмена пневмония

 

Какво е микоплазмена пневмония обяснява професор, доктор на медицинските науки, ръководител на катедрата по инфекциозни болести и епидемиология на Руския национален изследователски медицински университет и главен специалист по инфекциозни болести Владимир Никифоров.

Вярно ли е, че целият свят е обхванат от епидемия от микоплазмена пневмония?

– Тази ситуация все още не буди особено безпокойство. Микоплазмата е добре познат патоген. Редовно се сблъскваме с огнища на респираторни инфекции, включително причинени от микоплазма, и знаем как да се справим с тях. Това, което виждаме сега, е друга вълна от нарастваща заболеваемост от микоплазма; те се появяват на всеки три до пет или осем години.

Д-р Владимир Никифоров

Колко тежко е заболяването и какви са рисковете от хоспитализация?

– При повечето пациенти с микоплазмена инфекция заболяването протича леко, като голяма част от хората го изкарват на крак. Отбелязват се симптоми, характерни за други респираторни инфекции. Патогенът се предава по въздушно-капков път, често се наблюдават огнища в затворени групи, детски градини и класове в училищата. По-тежко протичане може да се появи при малки деца, които за първи път са се сблъскали с тази инфекция, и при хора с намален имунитет. Микоплазмата е бактерия, която се чувства много добре в тялото с отслабена имунна система. Започва активно да се размножава и може да причини пневмония. Освен това често се среща смесена инфекция, когато освен микоплазма, се изолира и респираторен вирус от хоспитализирани пациенти с пневмония. В този случай се говори за смесена вирусно-бактериална инфекция.

Ако микоплазмата е бактерия, това означава ли, че лесно се лекува с антибиотици?

– Поради липсата на клетъчна стена в микоплазмата, някои често използвани антибактериални лекарства не действат върху нея. Макролидите са най-ефективни при микоплазмена инфекция. Те са първи избор, когато става въпрос за лечение на такова заболяване. Въпреки това, напоследък се появяват все повече и повече устойчиви на макролиди видове микоплазма; наричат се ​​резистентни щамове. В Китай сред хоспитализираните пациенти с микоплазмена пневмония, както възрастни, така и деца, делът на резистентните микроорганизми е много висок, достигайки 70 процента или повече. В Европа ситуацията е малко по-добра, но въпреки това броят на резистентните щамове у нас постепенно нараства. Това се улеснява от неоправданото и неконтролирано използване на антимикробни лекарства както в медицинската практика, така и в производството на храни (има се предвид животновъдството).

Оказва се, че резистентните щамове на микоплазмата не се лекуват с антибиотици? Как се лекуват такива пациенти?

– Не със сигурност по този начин. Арсеналът от антибактериални лекарства е доста широк. Извършва се специален анализ за определяне на чувствителността на микроорганизма към различни антимикробни лекарства. Въз основа на резултатите от анализа се избира антимикробно лекарство на индивидуална основа. Освен това сега се появиха агенти, които повишават ефективността на антибактериалната терапия. В случай на остра респираторна вирусна инфекция специалистът изписва лекарство, което се бори с вируси – причинителите на заболяването, както и бактерии – които могат да причинят вторични бактериални усложнения. Колкото и да са познати симптомите, при вирусните заболявания те си приличат. Затова, ако човек често е обект на чести настинки, както ги наричат повечето хора, е добре да се направи изследване и тест, за да може лекарят да разбере с какво точно си има работа.

Как се проявява микоплазмената пневмония? По какви признаци може да се подозира, за да се отиде навреме на лекар?

– Пневмонията може да се развие по различен начин, с висока или ниска температура, със или без задух, но е характерно двустранното белодробно увреждане. Кашлицата става натрапчива, а затрудненото дишане не може да се облекчи с бронхоспазмолитици.

Възможно ли е да се предотврати развитието на пневмония?

– По отношение на профилактиката на пневмонията, като опасно усложнение на острата респираторна вирусна инфекция, важна роля играе навременното и адекватно лечение на ОРВИ (остра респираторна вирусна инфекция). В днешно време се е увеличила честотата на острите респираторни вирусни инфекции, причинени от различни вируси, включително грип, сезонни коронавируси, метапневмовируси и други. Заради това трябва да се даде предпочитание на антивирусни средства с широк спектър на действие.

И разбира се, всеки трябва да се погрижи за собствения си имунитет. Освен хранителни добавки не трябва да забравя физическата активност, правилното хранене и здравословния начин на живот.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *