Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лекар обяснява защо 37 градуса е нормална температура

Повишената телесна температура през зимата придобива особено значение

температура

 

В крайна сметка всички наоколо започват да страдат от различни вируси и настинки, заради което всякакви промени на термометъра се считат за признак на заболяване. В действителност, не всичко е толкова просто, обясни д-р Александър Мясников.

Д-р Александър Мясников

„Откъде идва нормата от 36,6 като цяло не е ясно. Проблемът е, че температурата на човешкото тяло се променя през деня и това е нормално. Сутрин е една, на обед е друга, а вечер може да е със стойности, които да предизвикат сърцебиене у мнозина. Ако човекът е ял е една, ако е гладен е друга. Жените добре знаят, че менструалният цикъл също оказва влияние на температурата. Затова, когато говорим за норма, 36,6 са цифри, които е добре да забравим”, подчерта лекарят.

 

Не е необичайно хората да поддържат температура от 37,2 за дълъг период от време. Те се паникьосват и тичат по лекари, за да търсят причината, но причина не се открива. „Всичко ви е наред, телесна температура 37,2, измерена сутрин, се счита за нормална, 37,7, измерена вечер, също се счита за нормална. Само не забравяйте, че и температура 37,5 при измерване под мишницата е нормална“, отбеляза Мясников. Според него основният въпрос тук е кога температура като 37,2 е симптом на заболяването?

Къде и как да се измери?

Един от въпросите е: къде е най-доброто място за измерване? „Подмишницата? Но подмишниците на всеки са различни: някои хора по рождение имат по-студени подмишници, други започват да се потят щом нещо се постави там, и това също се отразява на градусите, които термометърът отчита. Често се случва човек да е горещ – не може да се пипне, както се казва, но термометърът показва 35 градуса. Той е вир-вода, потта му буквално избива и бързо се изпарява и всъщност има 39 градуса температура. Идеалната зона за измерване е ректално. Температурата там винаги е с около градус по-висока, отколкото в устата или подмишницата“, отбелязва д-р Мясников. В болниците стандартът, когато трябва да се направи нещо, е 38 градуса.

Що се отнася до термометрите, които се използват за измерване – живачни, електронни, инфрачервени – няма единно мнение кой е по-добър. Всеки един от тях ще даде малка грешка, ще има отклонение. И тогава всичко, което остава, е да се проучат показанията и да се сравнят. Но тук въпросът е: кое от тези три се счита за норма.

Кога да внимаваме?

Температура над 38 градуса идва с някои характерни симптоми, които се усещат по различен начин при всеки човек.

„До 38 обикновено не се усеща температурата. След 38 може да се появи сърцебиене, горещи вълни, усещане за топлина и липса на въздух. Затова казваме: 38 е предел, което означава, че може да се даде антипиретик“, отбеляза лекарят.

Ако при 37 градуса някой се чувства зле, това не е заради температурата. Напротив, тя е повишена именно защото човекът не се чувства добре. Но може да се почувствате зле и с 36,6, а това става все по-актуално с възрастта. Д-р Александър Мясников отбеляза, че температурата се повишава по-рядко при възрастните хора.

Според него трябва да е ясно, че 37,2 е норма, дори и да продължава постоянно. Но може да бъде и патология.

Например субфебрилната температура придружава заболявания като:

• синдром на хроничната умора;
• фибромиалгия;
• системен лупус еритематозус;
• ревматологични заболявания.

Трябва да изхождаме от това как се чувстваме и да разберем колко нормална е тази температура за нас. Някой може да припадне като види, че термометъра показва 37,5, докато друг остава активен и с 38,5.

Наблюдава се и отделна ситуация, когато има треска с неизвестен произход и температурата от 38 градуса продължава с дни. В същото време човекът е прегледан в болницата, претърпял е колоноскопия, компютърна томография, бронхоскопия и други изследвания, но нищо не е открито.

„Лесно е да пропусне онкологична патология и ревматологични заболявания, когато е налице висока температура – особено ако продължава дълго време и не се повлиява по никакъв начин“, обясни д-р Мясников.

Лекарят съветва да не се занимаваме с термометри и цифри. Трябва да се съсредоточим само върху начина, по който се чувстваме – ако нещо не е наред, тогава вече може и трябва да се вземат необходимите мерки. А те не винаги включват хапче, което сваля температурата. Заради това всичко започва с лекарска консултация и завършва с назначените от специалиста изследвания.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *