Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

9 съвета за това, как да преодолеете страха от зъболекари

  1. Помнете, че красотата изисква жертви. Кое е по-хубаво – да потърпите 30 минути или да „плашите“ околните с криви зъби и гнил дъх от устата?
  2. За начало придружете до зъбо­лекаря някой ваш роднина или при­ятел, който в момента се лекува. Така ще привикнете към атмосфе­рата в зъболекарския кабинет.
  3. Не оставяйте нещата да се влошат много и не си създавайте сами проблеми. Често причината за страха е преживяното по-рано силно главоболие. Ако редовно ходите на преглед при стомато­лога (веднъж на половин година) и лекувате зъбите си поетапно, на­време и без усложнения, вие скоро ще свикнете да се доверявате на своя зъболекар.
  4. Когато най-после се престра­шите и вземете решение да по­сетите стоматолога си, предва­рително си запишете час и още по телефона предупредете, че сте „сложен пациент“. След това можете да го помолите първата визита да е само за преглед или оглед да го наречем, след което да обсъдите лечението. Един добър и опитен стоматолог ще се отнесе внимателно към вашия проблем. Ако не намерите разбиране от зъболекаря при първата си визита, не ходете повече при него, защото е безполезно. Идете при друг. Вие имате пълното право да обсъдите с доктора какви методи за прео­доляване на страха съществуват въобще и кой е най-приемлив във вашия случай.
  5. Бъдете много внимателни, ако сте решили самостоятелно да „снемете напрежението и притеснението“. Всевъзможните успокояващи таблетки, настойки, екстракти, сиропи (все орални средства) са далеч от идеалното успокоително. При всеки човек седативният етап от препара­та настъпва в различно време и продължава различно – всичко зависи от общото състояние на организма, от особеностите на обмяната на веществата, както и от това кога сте яли или пили – всичко е строго индивидуално. Затова е практически нереално да можете да изчислите нещата така, че хапчето да подейства точно когато лежите на стома­тологичния стол.
  6. Възможно е докторът да ви предложи преди лечението успо­кояваща инжекция – ако сте се договорили за това при първата си среща. В повечето случаи това е най-ефективният вариант – паци­ентът не заспива, но е отпуснат и спокоен. Още повече, че методът, за преодоляване на страха лекува и. дентофобията. Т.е. следващия път ще отидете при вашия зъболекар много по-уверено и спокойно – орга­низмът ще запомни, че въобще не е било толкова страшно.
  7. Още един начин да победите страха пред зъболекаря, може да ви се стори прекалено простичък, но пък наистина помага на много страдалци. Тайната e в това, да водите със себе си близък човек – майка си или баща си, жена си, по-големия брат, по-малката сес­тра, любимата леля или просто най-добрата си приятелка.
  8. И все пак, истината е в това да сте попаднали на „правилния“ зъболекар. Докато не намерите своя доктор, едва ли ще успеете да победите страха пред стоматологичния стол. Затова първо направете проучване сред познати, които могат да ви посочат! професионалист, който е отзивчив и когото те посещават вече не една година.
  9. И накрая, не отхвърляйте и друг вариант – може да се наложи да потърсите помощ от психолог. Тук няма да е необходимо да пиетелекарства, но един разговор със специалист може да реши пробле­ма ви.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *