Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Киви – чудесен начин за набавяне на витамин C и предпазване от вируси през зимата

Яденето на 2 плода киви на ден осигурява повече от препоръчителната дневна доза витамин C

Киви витамин C

Кивито е отличен източник на витамин С, антиоксидант, който поддържа имунната функция, заздравяването на рани и усвояването на желязо.

Две зелени кивита са достатъчни, да осигурят нужния дневен прием на витамин C. Освен това плодовете са вкусни, а естествените захари в тях не са достатъчно високи, за да увеличат дългосрочните рискове за здравето.

„Препоръчвам на хората да ядат киви редовно, ако нямат алергия“, казва Ема Лейнг, д-р в Университета на Джорджия.

 

По колко виатмаин C трябва да се приема дневно? 

 

Мъжете (на възраст 19+) се нуждаят от 90 mg витамин С на ден, а жените (на възраст 19+) се нуждаят от 75 mg. Тези препоръки се увеличават за хора, които са бременни, кърмещи и тези, които пушат.

Добавките с витамин С се предлагат на пазара като имуностимулатори, но няма много доказателства, които показват, че има пряка полза от ежедневния прием на витамин С.

Преглед от 2016 г. предполага, че дневни дози от 200 mg могат да намалят тежестта и продължителността на настинките, но това количество няма никакъв ефект върху намаляването на шансовете за настинка.

Дори ако прекалявате с витамин С всеки ден, клетките не го задържат и усвояването намалява, след като тъканите се наситят с него. Консумацията на повече от 1000 mg витамин С на ден намалява степента на усвояване до 50%.

„Бъбреците отделят излишния витамин С в урината“, пояснява д-р Лейнг. „Консумирането на повече от това, което тялото изисква, няма полза за здравето, тъй като всичко допълнително ще остане неизползвано и буквално ще бъде изхвърлено в тоалетната.“

Ема Лейнг, д-р и експерт по диетология в Университета на Джорджия за ползите от ядене на киви
Ема Лейнг, д-р и експерт по диетология в Университета на Джорджия

Приемането на мегадози витамин С не е опасно за повечето хора. Въпреки това, дози над 2000 mg могат да причинят стомашно-чревен дистрес, диария или коремни спазми.

Тялото усвоява витамин С по един и същи начин, независимо дали е от добавка или киви, но повечето експерти по хранене препоръчват получаване на витамини и минерали от хранителни източници вместо от добавки.

 

Ползи за здравето от яденето на киви

 

Тъй като кивито съдържа други хранителни хранителни вещества освен витамин С, консумацията на този плод предлага ползи, които добавките сами по себе си не могат да осигурят.

Проучване, публикувано миналата година, установи, че яденето на две кивита на ден може да помогне за лечение на запек, вероятно поради съдържанието на фибри в плода.

„Кивито има достатъчно количество витамин С плюс други здравословни съединения, като други антиоксиданти, калий и фибри“, каза Лейнг.

Достигането на дневния препоръчителен прием на витамин С, също може да подкрепи имунитета, особено през зимните месеци, когато вирусите се разпространяват по-лесно.

Едно киви съдържа повече витамин С от един портокал, което го прави идеална храна за поддържане на имунитета и за боледуващи хора, които искат да оздравеят по-бързо.

Източници: https://www.verywellhealth.com; https://www.freepik.com/

ВИТАМИН C с удължено освобождаване Sanct Bernhard
ВИТАМИН C – с удължено освобождаване

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *