Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

2 вида добавки, които експертите препоръчват за по-добро сърдечно здраве

Професор по обществено здраве и диетолог споделя кои са двете добавки, които препоръчва за понижаване на холестерола и подобряване на здравето на сърцето

добавки за сърдечно здраве
Може би не сте подозирали, че едни от най-полезните добавки за сърдечното здраве са фибрите и пробиотиците

„Когато мислим за хранителни добавки за сърцето, обикновено целта е намаляване на холестерола” казва, Лорън Бол, диетолог и професор по обществено здраве в Университета на Куинсланд, Австралия.

Това е така, защото високият холестерол може да доведе до сърдечно-съдови проблеми като сърдечни пристъпи, инсулти, стесняване артериите и периферни артериални заболявания.

„Здравословната диета е най-важна за понижаване на холестерола”, напомня Бол. „Наблягането на плодовете и зеленчуците е много важно, защото те са добър източник на фибри, за който е известно, че намалява LDL или „лошия“ холестерол”, казва още професорката.

Препоръчително е човек да консумира минимум 28 g фибри на ден, а пълнозърнестите храни, овесените ядки и бобът са основните източници.

Изследванията показват също, че някои хранителни добавки могат значително да намалят нивата на холестерола. Проф. Бол споделя двете добавки, които би препоръчала на всеки, който иска да понижи холестерола си.

Лорън Бол, диетолог и професор по обществено здраве в Университета на Куинсланд, Австралия
Лорън Бол, диетолог и професор по обществено здраве в Университета на Куинсланд, Австралия

 

Фибри под формата на хранителна добавка

 

Част от холестерола се изхвърля с изпражненията, а фибрите увеличават обема на изпражненията. Така че колкото повече фибри ядем, толкова повече холестерол се отделя.

„Добавките могат да бъдат лесен начин за увеличаване на приема на фибри”, казва Бол. Има различни видове, но най-често срещаните са естествените разтворими фибри като инулин или псилиум хуск. Те обикновено се продават под формата на капсули или прах, който можете да поръсите върху храната си. Естествените неразтворими фибри като лененото семе също увеличават обема на изпражненията.

Мета-анализ на осем клинични проучвания, публикуван през 2000 г., установява, че приемането на 10 грама псилиум хуск дневно понижава нивата на общия холестерол с 4% и нивата на LDL холестерола със 7%.

Но въпреки че фибрите са сравнително безопасни и евтини, понякога могат да доведат до странични ефекти като подуване и газове, особено ако не пиете достатъчно вода.

 

Пробиотици

 

Установено е също, че пробиотиците, които съдържат добрите бактерии, които живеят в нашите черва, намаляват нивата на холестерола. Подобно на добавките с фибри, се смята, че те действат, като подобряват изхождането.

„Те променят средата на микробиома на червата и позволяват на дебелото черво да изхвърли повече холестерол чрез изпражненията”, казва тя.

Пробиотиците обикновено са по-скъпи от добавките с фибри, но те носят и други ползи за здравето, като подобряване на храносмилането. Някои текущи изследвания показват, че пробиотиците също могат да бъдат полезни за психичното здраве. Освен това е по-малко вероятно да изпитате странични ефекти от приема пробиотици, отколкото от добавки с фибри.

 

Без да внимавате какво ядете, няма как да свалите холестерола си ефективно само с добавки

 

Храненето е на първо място, когато става въпрос за сърдечното здраве. Винаги трябва да се набляга главно на плодове, зеленчуци, овесени ядки и бобови култури в ежедневното хранене. Също така е добре да се ограничи и консумацията на сол, тъй като тя играе голяма роля в развитието на хипертония.

Добавките са добро помощно средство в борбата с високия холестерол, но без хранителен режим няма как да се постигнат трайни резултати.

Източници: https://www.businessinsider.com; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *