Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Не се стряскайте излишно! Не всеки тремор е причинен от болестта на Паркинсон

Напълно нормално е мускулите ни да се претоварват след интензивна тренировка и да реагират с треперене и спазми. Освен това, поради възрастта, може да изпитаме това, което е известно на лекарите като физиологични тремори…

Напълно възможно е в даден момент да сте видели как ръцете ви треперят и този тремор да ви е изплашил. „Може ли да е болестта на Паркинсон? Имам ли някакви неврологични проблеми?“. Задавате си тези въпроси и се плашите още повече. Хората обикновено са склонни да мислят най-лошото и най-опасното, когато става дума за здравето им. Затова първото нещо, което трябва да направите в такъв случай, е да се успокоите.

Според Хосе Матиас Арбело, координатор на групата за изследване на двигателните нарушения на Испанското дружество по неврология, нищо лошо не се случва, докато треморът не стане постоянно явление и не започне да пречи на ежедневната ви мобилност.

Треперенето на ръцете, краката или дори на врата, например, може да има различен произход и причините за него могат да варират от обикновена умора до по-сериозни проблеми. Но такива заболявания обикновено се появяват след 65-годишна възраст и само вашият лекар ще ви каже точната диагноза. Междувременно запазете спокойствие и наблюдавайте дали тези тремори са еднократно събитие или ги изпитвате постоянно. Ние, от своя страна, ще ви обясним в тази статия какво може да ги причини.

Имам тремор, защо?

Какво е тремор? Това е треперене, което възниква неволно във всяка част на тялото ни. Обикновено това са ръцете, където е най-забележимо, но може да се появи и в краката и дори в гласните струни (треперещ глас).

Това нещо сериозно ли е? Треморът винаги е само симптом, знак за това, което се случва в тялото ни, но не е задължително да е нещо опасно, затова ви каним да разберете кои са най-честите причини за възникването му.

  1. Умора

Общата умора и претоварването на мускулите могат да доведат до треперене на крайниците ни.

Сигурни сме, че това някога ви се е случвало: носите нещо много тежко дълго време и след като сте се отървали от товара, забелязвате, че треперите. В това няма нищо лошо, просто поради претоварване мускулите ни реагират с такива спазми.

Също така имайте предвид, че понякога, ако не пиете достатъчно вода през деня или докато тренирате, клетките ви също ще се дехидратират и това може да причини спазми и треперене. Хората с хронична умора също могат да получат треперене.

  1. Физиологичен тремор

Физиологичният тремор обикновено се среща при възрастни хора, на възраст над 65 години. Няма нищо общо с болестта на Паркинсон и се причинява от лека промяна в невронните вериги на мозъка, които контролират баланса. При болестта на Паркинсон треперенето се причинява от нарушение на базалните ганглии, на малкия мозък и гръбначния мозък.

Естествените тремори се появяват главно след усилие, за разлика от болестта на Паркинсон, която се проявява в покой. Тя засяга главата и ръцете и го усещаме след вдигане на нещо тежко, например преместване на стол или рязко движение.

Естественият тремор, както вече казахме, се среща при възрастни хора, но си струва да се отбележи, че това не е невродегенеративно явление. То няма да прогресира и да влоши качеството ви на живот. Напълно възможно е да се живее с него при правилно лечение.

  1. Хипертиреоидизъм

Хипертиреоидизмът се причинява от свръхактивна щитовидна жлеза. Обикновено се свързва с появата на така наречената „гуша“ и се среща по-често при жени на възраст от 30 до 50 години. При това заболяване треперенето е често срещано явление, тъй като хипертиреоидизмът е придружен от обща нервност, тревожност и възбуда.

Може да видим например как изведнъж ръцете ни започват да треперят. Но както казахме, ако вече сте диагностицирани с хипертиреоидизъм, това не трябва да ви плаши. Консултирайте се с вашия ендокринолог и следвайте съветите му.

  1. Безпокойство и стрес

Емоционалният стрес, безпокойството и общото състояние на тревожност често са придружени от различни симптоми, включително треперене. Обикновено се причинява от навлизането на хормона кортизол в кръвта ни. Той засяга много от основните функции на тялото, причинявайки широк спектър от нарушения – от тахикардия до хипертония.

Нервната система също страда, поради което се появя това треперене на краката, ръцете, сухота в устата, дори можем да усетим мускулни спазми и нервни тикове.

  1. Болестта на Паркинсон

За да ви помогнем да се ориентирате какъв е вашият тип треперене, вижте този списък с най-честите симптоми, които обикновено придружават болестта на Паркинсон. Въпреки това, както подчертахме в началото на тази статия, ако видите, че треперенето не изчезва. Ако дори започва да пречи на способността ви да извършвате ежедневни дейности и да манипулирате предмети, незабавно се консултирайте с лекар.

Нека сега да разгледаме кои са най-характерните симптоми на болестта на Паркинсон:

  • Тремор. Обикновено започва в ръцете и е се появява по-често в състояние на покой.
  • Скованост. Пациентите с Паркинсон често показват липса на мускулна еластичност.
  • Брадикинезия. Всички движения се извършват много бавно, сякаш на забавен каданс.
  • Трудно поддържане на равновесие. Хората с това заболяване ходят с малки крачки, страхуват се от падане и загуба на сръчност.
  • Депресия. Много хора с болестта на Паркинсон често изпитват депресия и емоционални промени в ранните стадии на заболяването. Затруднено преглъщане и дъвчене на храна.
  • Проблеми с уринирането.
  • Проблеми със съня.

Посочените симптоми могат да варират при различните хора, а също и в зависимост от стадия на заболяването при всеки пациент. Въпреки това никога не е излишно да сте наясно с тези симптоми.

Но не забравяйте, че треперенето на ръцете НЕ  винаги е причинено от болестта на Паркинсон.

Източник: steptohealth.ru

НЕВРОХЕЛТ плюс – стимулира мозъчната дейност, при постоянно безпокойство и стрес
Неврохелт плюс – чудо за възстановяване на мозъка

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *