Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо ръцете изтръпват по време на сън

Намалената чувствителност на ръцете след събуждане не винаги се дължи на факта, че човек е заспал в неудобна поза

ръцете

Изтръпването на ръцете може да се появи поради различни причини, включително монотонна работа през деня и хронични заболявания. Професор Роман Бузунов, сомнолог и доктор по медицина обяснява защо ръцете може да изтръпнат по време на сън, дори и без човек да е спал в поза, която не е типична за него или е неудобна.

Изтръпване на ръцете по време на сън

Лекарят изброи следните възможни причини за изтръпване на ръцете по време на сън:

– Лошо позициониране на ръцете по време на сън – заспиване със свити китки, поставяне на нещо върху ръката или поставяне на ръцете и предмишниците под главата – може да причини притискане на нерв.

Професор Роман Бузунов

– Синдром на карпалния тунел (т.е. притискане на средния нерв на китката) – най-често засяга офис служителите. Синдромът се характеризира с: изтръпване на палеца, показалеца и средния пръст.

– Увреждане или притискане на нервите поради редовни, повтарящи се движения в будно състояние – работниците, които редовно извършват едни и същи движения с ръцете си, често изпитват болка, изтръпване и мравучкане в ръцете, особено през нощта. Тази патология се нарича „синдром на работната ръка“.

– Цервикалната спондилоза е хронично дегенеративно заболяване, което засяга междупрешленните дискове, сухожилията и мускулите. По-често се наблюдава при възрастни хора. Проявява се като болка и скованост във врата, както и болка и изтръпване в раменете, ръцете и пръстите.

– Синдромът на торакалния изход се характеризира с компресия на кръвоносните съдове и нервите в горната част на гърдите (от шията до ръцете). Може да бъде причинен от: нараняване на врата, лоша стойка, повтарящи се движения или наличие на допълнително (цервикално) ребро. Засяга предимно жените.

– Периферна невропатия (или увреждане на нервите) – може да бъде резултат от диабет, инфекция, нараняване, възпаление или наследствена болест.

Как може да избегнете изтръпване на ръцете, докато спите?

На първо място, сомнологът Бузунов препоръчва да спите на ортопедични матраци и възглавници, които могат да поддържат гръбначния стълб и врата. И:

• ако имате проблеми с китките (синдром на карпалния тунел), използвайте специални ленти за китки;
• не поставяйте ръка под възглавницата;
• пробвайте различна поза за сън;
• опитайте да спите с изпънати китки;
• ако спите по гръб с изпънати ръце над главата, държитеги близо, за да намалите прищипаните нерви;
• преди лягане не забравяйте да разтегнете ръцете и китките.

Кога изтръпването на ръцете е причина да отидете на лекар?

Според експерта, като правило, изтръпването на ръцете преминава доста бързо. Въпреки това, трябва да се консултирате с лекар, ако имате:

• изтръпване, което продължава през целия ден;
• изтръпването се разпространява в цялото тяло;
• чувствате мускулна слабост и ръцете или пръстите ви стават непохватни;
• внезапна слабост или замайване;
• болка в ръцете и краката, която не изчезва;
• започвате да спите по-зле заради това.

Защо човек потрепва, когато заспива?

Професор Бузунов нарича състоянието, когато човек, заспивайки, потрепва или усеща предполагаемо рязко изпадане в празнота, „усещане за загуба на контрол“.

Според него тръпките при заспиване са физиологично явление, чийто точен механизъм все още не е напълно ясен за науката. За да го обясните, казва сомнологът, трябва да разберете структурата на човешката нервна система.

„По време на бодърстване вие ​​и аз имаме възможност съзнателно да напрегнем мускулите на ръцете, краката и накрая да се движим. Въпреки това, когато заспим, мозъкът до известна степен престава да контролира гръбначния мозък и той бива оставен на произвола. В него възниква вълнение, циркулация на импулси, които се проявяват и с такива странни команди да трепване. Просто казано, ние губим контрол върху съзнателното регулиране на мускулните контракции (движения)“, обяснява той.

Всеки ли има такива неконтролируеми тръпки?

Професор Роман Бузунов е на мнение, че почти всеки има мускулни потрепвания, когато заспива. Но в различна степен на тежест: при едни е по-силно потрепването, при други е по-слабо.

Невъзможно е да се назове точното време, когато се случва това явление, добави експертът. Всичко зависи от това колко бързо човек заспива, заради което при всеки е различно.

Какви са опасностите от потрепване при заспиване?

Никакви, казва д-р Бузунов. Чувството за загуба на контрол е естествен и безопасен процес.

„Това е абсолютно безопасно състояние и не причинява никакви психически или физиологични проблеми. Няма нужда да му обръщате внимание. Случва се, обръщате се на другата страна и заспивате”, препоръчва лекарят.

Обърнете ли внимание на тези потрепвания, фиксирате ли се върху тях, може да загубите иначе здравия си сън.

„Ако някой се тревожи за това, тогава неговата реакция на трепване се засилва, особено на фона на някои стресови, психо-емоционални ситуации. И ако мускулите са в хипертонус, човек реагира на всичко по-активно. В този случай някои билкови успокоителни лекарства (като лайка, валериана и маточина) ще помогнат, но ако сте много притеснени, тогава трябва да посетите лекар“, добави професор Бузунов.

В случай на продължаваща тревожност, трябва да говорите с психотерапевт, който ще обясни безобидността на подобно явление, подчерта експертът.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *