ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Мокра възглавница: защо се случва лигавене по време на сън

Нормално ли е да се събуждаме заради лигавене след като заспим?

лигавене по време на сън

Понякога се случва да се събудим заради лигавене по време на сън, което е оставило мокри следи по лицето, възглавницата или дрехите.

В много случаи слюноотделянето по време на сън е нормално. Производството на слюнка варира в течение на деня, вероятно според циркадния ритъм. Въпреки че хората обикновено произвеждат повече слюнка през деня, и по-малко през нощта, производството на слюнка продължава и по време на сън. Слюнката изпълнява важната задача да поддържа устата и гърлото влажни и „смазани“, което е необходимо за доброто здраве. Продължителното производство на слюнка по време на сън прави възможно да се случи лигавене.

Въпреки че наличието на лигавене по време на сън често е нормално, то може да доведе до нежелани последствия

Например, прекомерното лигавене може да причини напукване около устните и устата, лош дъх, дехидратация и чувство на срам.

Защо се лигавим докато спим?

Обикновено този проблем има две причини: повишено слюноотделяне, свързано с различни процеси (например никнене на зъби при децата), или затруднено дишане, както и свързания с това навик да се спи с отворена уста.

Повече за проблема ще научим от д-р Майкъл Броус, клиничен психолог и експерт по медицина на съня.

Д-р Майкъл Броус

Тялото ни произвежда слюнка поради редица причини. По време на хранене слюнката помага за размекването на храната в устата, активирането на вкуса, разтварянето и подготовката ѝ за храносмилане. Слюнката също така защитава устата от бактерии и я предпазва от увреждане.

Има няколко причини за лигавене в съня, включително странично спане и дишане през устата по време на сън. Освен това, рефлексът за преглъщане се проявява много по-рядко по време на сън, отколкото по време на будност, което може да доведе до натрупване и стичане на слюнка.

Въпреки това, в някои случаи слюноотделянето е възможно да бъде причинено от затруднено преглъщане или от свръхпроизводство на слюнка, което може да алармира за някои основни здравословни проблеми.

Производството на излишна слюнка е известно като сиалорея или хиперсаливация. Въпреки че лигавенето по време на сън е нормално, някои фактори могат да ви накарат да слюнкоотделяте повече от нормалното.

Позиция на сън

Позицията, в която спите, може да повлияе на това колко лиги ще откриете на възглавницата си сутрин. Когато спящият лежи по гръб, гравитацията обикновено кара излишната слюнка, която се произвежда, да остане в устата или да стигне до гърлото. При спящите настрани и по корема, от друга страна, е по-вероятно гравитацията да издърпа слюнката надолу към възглавницата.

Ако спите настрани или по корем, и спите с отворена уста, може да сте още по-склонни да се лигавите по време на сън. Спането по гръб може да помогне за намаляване на слюноотделянето. Можете да вземете мерки да дишате през носа, и да държите устата затворена докато спите, като например да използвате лента за уста.

Бруксизмът или скърцането със зъби включва движение на челюстта напред и отваряне на устата, за да навлезе въздушен поток по време на сън. В резултат на това спящите с бруксизъм често дишат през устата си и потенциално могат да се лигавят, докато спят. Бруксизмът може да доведе до главоболие и износване на зъбите.

Инфекции и алергии

Ако страдате от настинка, стрептокок в гърлото или сезонни алергии, тези състояния могат да възпалят синусите и да блокират дихателните пътища, което ще ви кара да дишате през уста и да се лигавите повече от обикновено. Други инфекции, като мононуклеоза, тонзилит и инфекции на синусите, също могат да доведат до повишено слюноотделяне.

Гастроезофагеална рефлуксна болест(ГЕРБ)

Гастроезофагеалната рефлуксна болест възниква, когато мускул в хранопровода не работи както трябва, позволявайки на жлъчка, киселина и друго стомашно съдържание да изтече в хранопровода. Това води до дразнене и възпаление. ГЕРБ може да причини затруднения при преглъщане, наричани още дисфагия. Киселината в хранопровода е възможно да увеличат производството на слюнка и да доведат до нощно лигавене. Други симптоми на ГЕРБ включват киселини, болки в гърлото и кашлица. Хората, които изпитват дисфагия с ГЕРБ, може да усещат, че имат нещо като буца в гърлото, което ги кара да се слюнчат по-често.

Освен това, когато хранопроводът е раздразнен или запушен , тялото може да реагира, като произвежда повече слюнка, за да облекчи раздразнението, което води до повече лигавене. Хората, които имат симптоми на ГЕРБ, трябва да се консултират с лекар за диагностика и лечение.

Обструктивна сънна апнея

Обструктивната сънна апнея (ОСА) е нарушение на дишането, свързано със съня, което причинява временни паузи в дишането, докато спите. Говорете с лекар, ако имате други симптоми на сънна апнея, като например:

• Хъркане;
• Задушаване или задъхване по време на сън;
• Неспокоен сън, събуждане през нощта;
• Събуждане със сухота в устата или възпалено гърло;
• Прекомерна сънливост през деня;
• Сутрешни главоболия;
• Затруднено концентриране.

Дишането през устата често придружава или дори влошава ОСА. То може да направи слюноотделянето по-вероятно, тъй като слюнката по-лесно се излива, когато устата е отворена.

Странични ефекти от някои лекарства

Прекомерното слюноотделяне и лигавене са странични ефекти на някои лекарства. Такива могат да бъдат антибиотици, антипсихотични, бензодиазепини,
антиконвулсанти и препарати, използвани за лечение на Алцхаймер.

Проверете списъка с потенциални странични ефекти на вашето лекарство. Ако се появи лигавене, не спирайте приема. Вместо това, първо говорете с лекар, споделете притесненията си и попитайте дали може да ви препоръча алтернативно лекарство, което няма да е причина да се лигавите толкова много.

Медицински състояния

Нервната система стимулира слюнчените жлези, което може да обясни защо нарушеното преглъщане и прекомерното лигавене е често срещано при невродегенеративните разстройства. Например, около 70% от хората с болестта на Паркинсон и до 80% от хората с церебрална парализа имат прекомерно слюноотделяне. Затруднено преглъщане и прекомерно слюноотделяне могат да възникнат и в резултат на:

• Епиглотит (затруднено преглъщане);
• Парализа на Бел;
• Амиотрофична латерална склероза;
• Болест на Хънтингтън;
• Инсулт;
• Черепно-мозъчна травма;
• Аутизъм;
• Церебрална парализа;
• Множествена склероза.

Как да контролирате слюнкоотделянето по време на сън

В повечето случаи лигавенето по време на сън е нормално явление и не изисква намеса. Въпреки това, хората, които искат да го спрат, може да се наложи да експериментират с различни подходи, за да определят кои комбинации са подходящи за тях.

Лекар, терапевт или друг професионалист може да предложи насоки за справяне с този проблем. Консултирайте се, за да е ясно дали основното здравословно състояние може да е причина за прекомерното слюноотделяне.

Промяна на позицията за сън

Най-простата стъпка за справяне с нощното лигавене е да промените позицията на сън. Спането по гръб, а не по корем или настрани, намалява количеството слюнка, която изтича от устата.

Може да е лесно да превключите на нова позиция за сън, а може да се наложи да направите и някои промени, за да се чувствате комфортно. Важно е правилното подравняване на гръбначния стълб. Добавянето на възглавница под коленете може да попречи на долната част на гърба да потъне твърде дълбоко в матрака.

Освен това възглавницата под главата трябва да държи врата и раменете подравнени с гръбнака. Бихте могли да си вземете нови възглавници и матраци, които са проектирани да поддържат спането по гръб.

Контролиране на алергиите

Редица алергични симптоми, като запушване на носа и синусите, могат да повлияят на производството на слюнка и следователно на лигавенето по време на сън. За да се намали слюноотделянето, причинено от алергии, трябва да се обърне внимание на онова, което ги причинява.

Когато е възможно, избягвайте алергени, като полени, прах и мухъл. За намаляване на симптомите могат да се използват антихистамини, кортикостероиди и деконгестанти, отпускани без и с рецепта. В някои случаи на алергия, които са трудни за справяне само с лекарства, лекар-алерголог може да препоръча алергични инжекции. Консултацията с медицински специалист ще ви помогне да определите кой подход е подходящ за вас.

Логопедична терапия

Логопедията се отнася до рехабилитация, която помага за подобряване на комуникационните умения. Логопедът оценява и диагностицира комуникационните предизвикателства и разработва план за справяне с тези нужди. Специалист-логопед също може да помогне на пациенти с нарушения в преглъщането.

Редица стратегии за намаляване на слюноотделянето могат да бъдат научени и практикувани с помощта на логопедията. Например, някои упражнения се фокусират върху изграждането на мускулен контрол в устните, устата и езика. Други могат да се съсредоточат върху тренирането на устните да останат събрани и затварянето на устата. Рехабилитация на преглъщането, като например обучение за преглъщане със сила, също може да се проведе в логопедичен кабинет.

Медицински интервенции

Медицинските интервенции обикновено са препоръчителни за деца и възрастни, които се лигавят през деня или през нощта поради основно здравословно състояние. Подходящото лечение до голяма степен зависи от причината и преживяванията на пациента. Дискусията със специалисти е от решаващо значение, преди да се пристъпи към медицинска интервенция за справяне със слюноотделянето.

Инжекции с ботокс: Ботоксът е лекарство, използвано за блокиране на нервите или отслабване на мускулите в целевата област. За лечение на прекомерно лигавене, ботокс се инжектира в слюнчените жлези. Въпреки че лечението има малко странични ефекти, ефектите му обикновено продължават само около три до четири месеца.

Медикаменти: Слюноотделянето може да се управлява с клас лекарства, наречени антихолинергични средства. Тези лекарства могат да се приемат през устата, под езика или под формата на пластир.

Хирургия: Хирургията е по-инвазивен вариант при лигавене и може да включва връзване, пренасочване или премахване на слюнчените жлези. Обикновено операция се препоръчва при по-тежки случаи или когато другите лечения не са ефективни.

Лъчева терапия: Прилага се сравнително рядко. Силните енергийни лъчи са насочени към слюнчените жлези. Експертите препоръчват лъчева терапия като алтернатива за възрастни хора, които не могат да бъдат оперирани. Подходът не се препоръчва за деца, защото може да доведе до забавяне на растежа и други здравословни проблеми.

Източници: sleepfoundation.org, thesleepdoctor.com

Антибактериална възглавница от мериносова вълна – за спокоен и качествен сън

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *