Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какви изследвания на 65 предсказват кой ще живее до 100 години?

Кръвни изследвания, които хората на 65 години могат да си направят, не струват скъпо, но дават ценна информация – кой ще стане столетник и кой има спешна нужда от адекватна грижа за здравето

изследвания

Учени установиха, че най-обикновени кръвни изследвания при възрастни хора могат да предскажат кой от тях ще стане столетник и ще живее 100 години. От статията ще разберете какви са тези тестове.

Предишни изследвания установиха, че хората, които станат столетници, имат по-малко увреждания, съпътстващи заболявания и хоспитализации по-рано в живота. Те също се характеризират с по-добри когнитивни функции от хората, които няма да достигнат 100.

И тъй като здравето изглежда корелира с това да станем столетници, шведски изследователи се запитали дали един обикновен кръвен тест може да предскаже шанса на човек да достигне 100. Те проведоха най-голямото проучване досега, което сравнява профили на биомаркери, измерени на сходна възраст по-рано в живота при столетници и не- столетници.

Изследването на голямата група шведски учени е публикувано в последния брой на списание GeroScience.

Как миналото предсказва бъдещето

Работата на учените е меко казано уникална. С помощта на огромна база данни е извършена така наречената кохорта AMORIS, която съдържа подробна информация, включително много анализи, на около 800 хиляди души. Тя започва да се създава през 1985 г. с цел да погледне в бъдещето: с нейна помощ ще може да се види какво ще бъде здравето на хората много години по-късно, в зависимост от техните тестове, направени през това време. На първо място, учените възнамеряваха да изследват заболявания на сърцето и кръвоносните съдове.

Повече от 10 години лекарите събират научни знания, като анализират кохортните бази данни AMORIS. Изследователите сравняват анализите на 1224 участници, които са на около сто години, плюс-минус 5 години (84,6% от тях жени) и тези, които не са достигнали тази възраст.

Оказва се, че онези, които в началото на проучването са имали по-ниски нива на глюкоза, креатинин, пикочна киселина, AST (аспартат аминотрансфераза, антитела срещу стрептолизин О, имуногенен, кислород-лабилен хемолитичен токсин, произведен от повечето щамове на група А и много щамове на групите C и G стрептококи.), GGT (гама-глутамилтрансфераза), ALP (алкална фосфатаза), серумен капацитет за свързване на желязо и нива на общ холестерол и желязо и LDH (лактат дехидрогеназа, вътреклетъчен ензим важен за производството на енергия в почти всички клетки на организма) доживели до около 100 години. Зад тези леко сложни и трудни за запомняне имена не стоят свръхскъпи и екзотични тестове, а по-скоро масово провеждани изследвания. В крайна сметка, такива изследвания са правени и през миналия век.

Като цяло, столетниците показаха доста еднакво представяне в тези анализи. И от резултатите, които са имали на 65-годишна възраст, лекарите вече започнали да прогнозират по-благоприятна прогноза по отношение на дълголетието.

Защо е така, каква тайна крият тези тестове?

Защо всичко това има значение? Изброените по-горе трибуквени имена посочват показатели, които са много важни за продължителността на живота. Ролята на глюкозата е най-лесна за разбиране. Колкото по-високо е нивото ѝ, толкова по-бързо е стареенето на кръвоносните съдове и целия организъм като цяло. Това е добре проучено при пациенти с диабет.

Пикочната киселина казва повече от това дали имате подагра или не. Освен това тя е маркер за възпаление в тялото и ако постоянно е с някакви притеснителни стойности, които не са коригирани навреме, това очевидно е лошо за продължителността на живота.

AST, GGT, ALP и LDH са така наречените чернодробни изследвания

Те показват здравето на този толкова важен орган и как той участва в метаболизма – това е основната лаборатория на тялото, в която се обработват и неутрализират много неща.

Креатининът е биомаркер за функцията на бъбреците, основният орган за отделяне на много токсини. Колкото по-добре са отстранени токсините, толкова по-малък е негативният им ефект.

Много важни са показателите, свързани с желязото – нивото му в кръвта и общото кръвно налягане

Те говорят за способността на кръвта да доставя кислород до органите. Това е много важно по принцип, а в напреднала възраст е от критична важност. Освен това количеството желязо в организма зависи от правилното хранене.

Изглежда парадоксално, че високите нива на холестерол са полезни за дългия живот. Много по-често чуваме, че трябва да ги намалим. Тук още не всичко е ясно. Но изглежда, че при много не просто възрастни, ами направо стари хора липсата на холестерол е по-вероятно да бъде вредна. Има проучвания по тази тема. Това не означава, че холестеролът не трябва да се понижава при по-младите хора, когато е драстично нагоре и повишава риска от инфаркти и инсулти. Тук трябва да са ясни две неща. Първо, холестеролът е много важен за синтеза на голяма част от хормоните, както и за мозъчната функция. И второ, не всеки холестерол е лош, има и добър. А общият холестерол, който беше оценен в това проучване, съчетава и двете.

Повече биомаркери могат да подобрят прогнозите

Това изследване показва, че от 65-годишна възраст нататък хората, които в крайна сметка биха станали столетници, показват разлика в биомаркерите, видими от проведените изследвания.

Изследователите отбелязват, че техните резултати по отношение на функцията на черния дроб и бъбреците и възпалението, които предсказват дълголетието, са в съгласие с предишни изследвания. Те също така предполагат, че консумацията на алкохол може да играе роля за изключително дълголетие. Хипотезата се основава на тяхното наблюдение, че няколко биомаркера, които са по-високи при хора, които не са столетници, са свързани с алкохола. Те обаче оставят тази тема за бъдещи изследвания.

Авторите посочват, че едно от ограниченията на това проучване е липсата на достъп до всички биомаркери, които са искали да тестват, включително и такива, свързани с имунитета и възпалението. Информацията за начина на живот, като тютюнопушене, консумация на алкохол и физическа активност, също би била информативна.

Откога всички тези маркери могат да бъдат важни за предсказване на бъдещето?

Авторите на статията дават конкретен отговор: „Започвайки от 65-годишна възраст, имаше разлика в публично достъпните биомаркери между хората, които тогава са живели до 100 години, и тези, които са починали по-рано.“

Това означава, че онези, които са имали добри показатели на 65 години, са се грижили за здравето си през целия живот, или през по-голямата част от него. И грижата съвсем не означава, че те са се хранили здравословно и са спортували редовно. Според авторите на изследването, от въпросниците на хората, участвали в него, става ясно, че една много голяма част от тях редовно са се подлагали на профилактични прегледи и не просто знаят значението на думата „превенция“, а я прилагат и на практика.

Източник: www.lifespan.io

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *