Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Повече желязо от ябълките: Полезни свойства на дюлята, които може би не знаете

По популярност дюлята трудно може да се сравнява с ябълката

дюлята

Въпреки че, противно на общоприетото схващане, дюлята е по-богата на желязо: 100 грама от този плод съдържа около 20% от дневната нужда.

Напоследък дюлята е незаслужено пренебрегвана. Но напразно. Похапването на този сезонен есенен плод може да осигури много положителни ефекти, а за любителите на кулинарните изкушения представлява интересна гастрономическа комбинация. Освен това лекарите не се уморяват да повтарят, че разнообразното хранене е важно за здравето.

Плодовете на това растение съдържат пектин, витамини и други ценни хранителни вещества. Дюлята се цени не толкова заради вкуса (в суров вид не е много популярна), а заради интересните си свойства: веществата в плода имат антимикробно, антиалергично действие, подпомагат правилното функциониране на кръвоносната система и помагат за облекчаване на възпалението. Този плод също така е естествен афродизиак.

Историята на дюлята в храненето

Дюлята е дърво, което дава плодове, подобни на крушите или ябълките. Благоуханен аромат се излъчва от зрялата дюля, заради което трудно може да се сбърка с нещо друго. Може би това е една от причините в Средиземноморието да се смята за символ на плодородието и да се почита като символ на богинята на любовта Венера. Дюлята е била използвана дори като символ на любов – омагьосаните от чувството подарявали красивите жълти плодове на своите избраници.

При варене дюлята отделя много пектин, който желира разтвора до гъста консистенция. Благодарение на това свойство португалците наричат ​​дюлята „мармело“, откъдето идва и думата „мармалад“.

Защо не бива да пренебрегвате дюлята?

— Плодовете съдържат много пектинови съединения и дъбилни вещества, които придават уникален вкус. Пулпът също така съдържа висока концентрация на захари (фруктоза, глюкоза), калий, желязо, калций , фосфор и мед.

— Желеобразната отвара от семената на дюлята има хемостатични свойства, заради което може да се ползва при маточно кървене и за спиране на хемоптиза (кръвохрачене).

— Антисептичните свойства на дюлята помагат при лечението на възпалителни заболявания на гърлото и кожата.

— Дюлята съдържа много витамини и микроелементи, затова присъствието й в диетата има благоприятен ефект върху човешкото здраве.

— Съдържанието на желязо в дюлята е по-високо, отколкото в повечето плодове, но трябва да се помни, че този микроелемент се усвоява от растителните храни в минимални количества.

— Дюлята е много полезна. Съдържа много желязо, мед и витамини А, В, С, Е и К. Плодът укрепва имунната система, а също така е полезен, защото облекчава възпалението, намалява риска от очни заболявания и рак.

— Възстановява черния дроб и нормализира работата на храносмилателната система. Тя също така укрепва стените на кръвоносните съдове и минимизира риска от исхемия, инсулт, инфаркт и други патологии на кръвоносните съдове и сърцето.

— Полезна е за нервната система, препоръчва се и на хора с диабет. Този плод понижава нивата на кръвната захар.

— Отварата от плодовете на дюлята има силно диуретично действие, което е показано при отоци. В козметологията дюлята се използва за омекотяване на кожата и облекчаване на възпалението.

Помага при стомашни заболявания

 

От древни времена дюлята се е смятала за специално лечебно средство, а отвара от плодовете се е използвала при лечение на заболявания на стомаха и червата. Адстрингентите в дюлята помагат при диария и повръщане. При възпаление на лигавиците на стомашно-чревния тракт пектинът обгръща тъканите и ускорява заздравяването им.
Но ако сте склонни към запек, по-добре е да я избягвате.

Укрепва сърцето и кръвоносните съдове

100 грама дюля съдържа:

• 13-15 милиграма витамин С (20-25% от дневната нужда);

• 3 микрограма витамин B9 (фолиева киселина);

• други витамини от група В ;

• 3 милиграма желязо, необходими за поддържане нормалните нива на хемоглобина. Струва си да се има предвид, че желязото от растителни продукти се усвоява много по-зле, отколкото от животински продукти.

Всичко това заедно ни позволява да говорим за способността на дюлята да укрепва стените на кръвоносните съдове, да предпазва от сърдечни заболявания, както и от респираторни инфекции.

Повишава либидото

В исторически план се е смятала за афродизиак и мощен стимулант на либидото. През 2014 г. това беше потвърдено от едно фармакологично изследване: съединенията в дюлята повишават сексуалното желание и действат като афродизиак. Благодарение на антиканцерогенния си ефект, дюлята може да се използва от мъжете за да предотврати възпаление на простатната жлеза.

Помага при кървене

В дюлята има витамин К, който притежава хемостатичен ефект. В някои случаи този плод се използва дори локално – под формата на компреси и лапи. В тази форма дюлята се предпочита заради нейните антисептични и противовъзпалителни свойства.

Помага при гадене и киселини

Дюлята се препоръчва при лечение на повтарящо се повръщане и киселини при бременни жени, както и в педиатричната практика при същите състояния.

Междувременно полезните свойства на дюлята за бременни жени не са причина да се увличате от плодовете през този период. Освен това може да провокира алергична реакция при дете, заради което не се препоръчва да се дава дюля на деца под 3 години.

Дюлите обикновено не се консумират пресни; повечето сортове са твърди и стипчиви. Може да добавяте парченца плод към чая през зимата. В допълнение, прясната дюля, чиито мъх не е почистен добре, може да раздразни гласните струни и ларинкса, причинявайки възпалено гърло и дори рефлексна кашлица. Също така е необходимо да се отстранят семената на дюлята. В суров вид те съдържат токсично вещество – цианид, което може да причини отравяне.

В кулинарията

Има много възможности за използване на дюлята в готвенето. Може да сварите сладко от нея, да направите мармалад, захаросани плодове, сиропи, конфитюр.

Дюлята се използва и в месни ястия: върви добре с агнешко, патешко, свинско и гъше. Опитайте този плод и в комбинация със сирене – представлява интересна комбинация.

Какви са противопоказанията за консумация на дюля?

Хората, страдащи от хроничен запек, плеврит, ентероколит и обостряне на гастрит и язва не бива да я консумират. Също така, тези плодове силно дразнят ларинкса и гласните връзките, дори и да са добре почистени от мъха. Затова, ако работата ви включва вокал, публично говорене или чести преговори, по-добре е да ядете дюля не сурова, а да я печете.

Как да ядете дюли?

Разбира се, дюлята е най-полезна в суров вид. Като всеки плод.

Губи ли сладкото и компота от дюли полезните си свойства?

След топлинна обработка много от полезните свойства се губят. Затова е най-добре да ядете пресни дюли. Освен ако, разбира се, няма противопоказания за това.

Източник: foodinformer.ru

Генотрон
ГЕНОТРОН – концентрирана формула с екстракт от глухарче

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *