БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Скрит дефицит на желязо: симптоми и рискове

Латентният дефицит на желязо може да причини постоянна умора, чести настинки, чупливи нокти, загуба на коса и суха кожа


Скритият дефицит на желязо, освен проблемите които изглеждат като козметични дефекти, причинява и много по-сериозни състояния.

Днес това е най-често срещаният проблем, който засяга повече от един и половина милиарда души на планетата. Скритият дефицит на желязо не е болест, а състояние, понякога причинено или причиняващо сериозни патологии.

Организмът се нуждае от желязо, тъй като този микроелемент участва пряко в метаболитните процеси, растежа и възстановяването на тъканите. Негова заслуга е хематопоезата и снабдяването с кислород на клетките и органите. Желязото осигурява защитата на тялото срещу различни бактерии и вируси. Недостигът му води до много здравословни проблеми. Затова е важно да знаете как да предотвратите усложненията.

Ами ако всичко ви боли?

Представете си, че не можете да спите добре няколко поредни нощи – не просто ще бъдете летаргични, не само болката в гърба ще се усили, но ще се чувствате така, все едно цяла нощ сте носили камъни. Хората, които страдат от хронична желязодефицитна анемия се чувстват по този начин постоянно. Като допълнение към слабостта и засилената болка в гърба, те имат проблеми с косата, ноктите, кожата. Някои се оплакват, че „абсолютно всичко ги боли“, не само докато са активни през деня, но и докато спят през нощта.

Това усещане се предизвиква от ниското ниво на хемоглобин в кръвта, тъй като именно той е отговорен за доставката на кислород в тъканите и органите. А кислородът служи като окислител, поради което в организма протичат всички метаболитни процеси. Ако има малко кислород, тогава метаболитните продукти се натрупват в клетките. Това са токсините, които отравят цялото тяло.

Трябва да се вземе предвид още един сериозен момент – липсата на кислород причинява смущения във функционирането на нервната система. Хората с този проблем се обръщат за консултация към различни специалисти – гастроентеролози, кардиолози, невролози. Но резултатът от лечението често е разочароващ или облекчението е краткотрайно. Това се дължи на факта, че дефицитът на желязо не е бил диагностициран навреме.

Различни фактори допринасят за развитието на анемия:

– хронична кръвозагуба (язва, дивертикулит, хемороиди, обилна менструация, чести кръвотечения от носа);

– нарушение на процеса на усвояване и транспортиране на желязо;

– временно повишена нужда от желязо (ускорен растеж, пубертет, период на бременност или кърмене).

Но особена опасност представлява латентният или скрит дефицит на желязо, т.е. когато нивото на хемоглобина е нормално, но въпреки това резервите на желязо в организма се изчерпват. За да откриете проблема, трябва да се подложите на специален преглед. Съвременната медицина предлага методи за идентифициране на този дефицит в сравнително ранен етап. След изследване и определяне на точната причина за проблема, лекарят ще предпише лечение.

Как да компенсираме недостига на желязо с храна?

Ако състоянието ви се е влошило и подозирате, че дефицитът на желязо е причината, трябва да преразгледате диетата си. Опитайте се да включите в дневното меню повече храни, съдържащи желязо, които включват:

Телешки черен дроб – 100 г от продукта съдържат около 7 мг. от полезния микроелемент. Преди готвене е препоръчително да накиснете черния дроб в прясно мляко. Така ще стане по-вкусен;

Картофи – един печен картоф съдържа около 3 мг. желязо. Освен това картофите са богати на калий и витамини;

Боб – богат на желязо, калий, калций, витамини и антиоксиданти. По-добре е да се ядат предварително накиснати варени зърна, а не консервирани;

Лещата е източник на желязо, фибри и магнезий, които са полезни за мозъка, сърцето и нервната система;

Стриди – съдържат около 6 мг. желязо, 9 грама протеин и 60 мг. калций. Също така ракообразните са богати на цинк, който помага за укрепване на имунната система;

Доматен сок – съдържа малко количество желязо, но много хром, кобалт, молибден и други микроелементи, участващи активно в метаболитните процеси;

Спанак – 100 грама зеленина съдържат повече от 13 мг. желязо и други микроелементи, необходими за поддържане на здрави кости, мускули, зъби и на очите.

Дневно жените трябва да си набавят средно 20 мг. желязо, а мъжете – 10 мг. Може да успеете да подобрите състоянието, като промените диетата си, но не забравяйте, че е важно да се консултирате и с лекар.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *