Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Опасни ли са за здравето играта и изгарянето на есенни листа?

Есента е любимо време за фотосесии на открито и игра с разпилените есенни листа

есенни листа

Снимките са красиви и ярки: есенни листа блестят в жълто, червеникаво, зелено, оранжево. Температурата на въздуха все още позволява да се обличаме леко. Разходката в парка или в есенната гора носи радост и удоволствие на малки и големи.

Но не всичко е толкова добре, колкото изглежда. Д-р Татяна Немалцева, педиатър говори за опасностите, които крие едно такова безобидно действие – игра или снимки с есенни листа.

Защо листата пожълтяват през есента?

Д-р Татяна Немалцева

Жълтият и оранжев цвят на есенните листа се придават от вещества, наречени каротеноиди — те се съдържат и в морковите. А червеното и неговите нюанси са антоцианини. Със същото нещо са оцветени черешите, боровинките и др. И от каротеноидите, както и от антоцианините определено има ползи за здравето. Но, уви, листата едновременно натрупват и още повече вредни вещества. Неслучайно дърветата и храстите се освобождават от тях – такъв е механизмът за самопочистване на растението.

Как да се предпазите, докато се разхождате през есенната гора?

Педиатърката обяснява, че в листата могат да се развият плесени. Те отделят микотоксини, които са вредни за здравето.

„Например, плесенните гъбички от рода Aspergillus причиняват инфекциозно заболяване като аспергилоза. Освен това, спорите на плесените са силни алергени и могат да навредят на здравето на хората с респираторни заболявания“, казва лекарката.

Прах, мръсотия, косми и екскременти на животни – кучета, котки, птици и гризачи – катерички, плъхове и мишки – полепват върху листата, които се търкалят по земята. Всичко това може да причини алергии, конюнктивит и дерматит.

Експертката обяснява, че всички тези прояви може да не се появят веднага в парка, а малко по-нататък, няколко дни по-късно, у дома, когато носът е запушен и гърлото боли.

Как да минимизираме рисковете по време на фотосесия или игра с есенни листа?

Когато се подготвяте за разходка, както и след нея, трябва да следвате определени препоръки. Не забравяйте да спазвате правилата за лична хигиена. По време на фотосесия, игра или просто разходка до парка трябва да се опитате да не докосвате лицето с ръце. Измийте добре ръцете след това. Хората, страдащи от респираторни заболявания и алергии, трябва да носят лекарства със себе си, а също така е препоръчително да се използват и антихистамини.

Опасни ли са сувенирите, направени от есенни листа?

Хербариите и другите красиви неща, които могат да се направят от есенни листа, наистина развиват фините двигателни умения на децата. Освен това те обичат да ги питат и да си играят с тях в детските градини и училищата. Въпреки това, при деца, склонни към алергии, те могат да причинят негативни последици.

„Под листата, събрани накуп, може да има трески, жици и други отломки, които могат да причинят нараняване. Всяка рана, дори незначителна, носи риск от излагане на бактерии, причиняващи тетанус. Задължително е при нараняване да потърсете медицинска помощ за имунизация срещу тази инфекция. Освен това е необходимо да се лекува раната, за да се сведе до минимум рискът от възпаление и гнойна инфекция“, казва Немалцева.

Изгарянето на падналите есенни листа вреди ли на здравето?

За много хора изгарянето на паднали листа освобождава миризмата на есента. Но също така се отделя и фин прах, сажди и малки частици, които могат да доведат до сериозни последици за здравето. Може да причини астма, бронхит, сърбеж в очите, главоболие и хрема и дори животозастрашаващи усложнения.

В допълнение към самото изгаряне във въздуха се отделят огромни количества фин прах, сажди и малки частици, които потенциално навлизат дълбоко в белите дробове, за да причинят болка в гърдите, кашлица, задух и хрипове.

Краткосрочното и дългосрочно излагане на запалени паднали листа може дори да доведе до повишен риск от астматични пристъпи, инфаркти и отравяне с въглероден окис.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *